EXCLUSIV Hidroelectrica poate resuscita UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, preluându-i din active. Care sunt exact țintele

EXCLUSIV Hidroelectrica poate resuscita UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, preluându-i din active. Care sunt exact țintele

Platforma Câlnicel a UCM Reșița. Sursă foto: pagina Facebook a companiei

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 nov 2019

Cedarea unor active către Hidroelectrica, principalul client al companiei, poate sta la baza întocmirii unui plan de reorganizare a Uzinei Constructoare de Mașini (UCM) Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, înființată în 1771, controlată în prezent de austriecii de la INET AG și aflată în insolvență din decembrie 2011, potrivit unui document recent al UCM Reșița.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"(...) administratorii speciali și judiciari (ai UCM Reșița – n.r.) au avut întâlniri cu reprezentanții Hidroelectrica referitor la ofertarea activelor într-un plan de reorganizare, fiind formulate mai multe planuri de strategii care să respecte principiul maximizării masei credale", arată sursa citată.

Hidroelectrica și-a exprimat intenția de a prelua active ale UCM Reșița încă din 2017. În august anul acesta, intenția a fost reiterată de către directorul general al celui mai mare producător de energie din România, Bogdan Badea.

Google se implică într-un proiect secret de colectare a datelor personale legate de sănătate a milioane de americani CITEȘTE ȘI Google se implică într-un proiect secret de colectare a datelor personale legate de sănătate a milioane de americani

”Mai este și o a treia componentă pe care vrem să mergem în sensul diversificării activității și portofoliului Hidroelectrica, și anume UCM Reșița, care, din perspectiva Hidroelectrica, deține active interesante pentru noi, mai cu seamă pentru rolul în întărirea funcției de mentenanță. Inclusiv pe acest plan, deja suntem într-o fază avansată de selecție a consultanților care să ne asiste în procedura de analiză și stabilire a prețului, astfel încât să fim capabili să facem oferte angajante și la UCM Reșița”, a spus Badea în vară, pentru News.ro.

Potrivit unui document al Hidroelectrica, producătorul de energie este interesat de preluarea a două platforme ale UCM Reșița. Prima dintre acestea, platfoma ABC, are secții de mecanică grea, turbine și piese de schimb, mașini electrice și tratamente termice, iar cea de-a doua, Câlnicel, are secții de ansamble sudate și mașini electrice, precum și departament de mentenanță. Fiecare dintre cele două platforme este deservită de câte 300 de salariați.

Hidroelectrica dispune și de propria sa filială de mentenanță, Hidroserv, aflată de asemenea în insolvență. Anul trecut, Hidroelectrica a și pierdut dreptul de administrare a Hidroserv, administratorul judiciar acuzând acumularea continuă de pierderi și datorii, precum și lipsa unui "plan rațional de activitate".

EXCLUSIV Hidroelectrica poate resuscita UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, preluându-i din active. Care sunt exact țintele
Sursă: Hidroelectrica

Sursă: Hidroelectrica

CONFIRMARE Gigantul financiar Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din lume, intră oficial în România via Budapesta CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Gigantul financiar Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din lume, intră oficial în România via Budapesta

UCM Reșița și-a vândut deja, la începutul anului, platfoma Mociur companiei Ceetrus (fostă Immochan), divizia imobiliară a grupului francez Auchan, contra sumei de 2,884 milioane euro plus TVA. Ceetrus intenționează să demareze în doi ani un proiect investițional mixt în valoare de peste 50 milioane euro, pentru revitalizarea platformei. Proiectul și inițiatorii săi au fost premiați recent în cadrul Galei "Povești cu Profit... Made în România" a Profit.ro.

UCM Reșița și-a redus masiv pierderile în primul semestru al anului, față de perioada similară din 2018, respectiv de la aproape 7 milioane lei la doar circa 820.000 lei. Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu 25%, la 19,66 milioane lei.

Potrivit ultimului raport financiar al companiei, UCM Reșița consideră că va rămâne în activitate bazându-se pe "nevoia ridicată de proiecte de reparații și modernizare din partea SC Hidroelectrica SA, știind că majoritatea hidrocentralelor din România se află la sfârșitul duratei lor de viață, în plus, costurile de proiectare ale acestora putând fi diminuate semnificativ, având în vedere că astfel de prestații/servicii au mai fost efectuate și anterior".

Aplicația Facebook de iPhone deschide singură camera foto CITEȘTE ȘI Aplicația Facebook de iPhone deschide singură camera foto

Compania amintește și că, anul acesta, Hidroelectrica a reluat licitația pentru retehnologizarea ansamblului hidro de la Vidraru, "la care UCM Reșița ar putea avea o contribuție de aproximativ 12 milioane euro, proiect care s-ar derula în următorii 4-5 ani".

Pentru a putea elabora un plan de reorganizare care să includă vânzarea platformelor ABC și Câlnicel către Hidroelectrica, UCM Reșița mai trebuie să definitiveze tabelul cu creanțele deținute de creditorii companiei. Tabelul preliminar include datorii de peste 852 milioane lei.

UCM Reșița a intrat în insolvență în decembrie 2011. În 2013, AVAS, actualmente AAAS, a preluat datoriile bugetare ale companiei către ANAF, cifrate la acea dată la peste jumătate de miliard de lei. Planul era ca, ulterior, datoriile respective să fie convertite în acțiuni, iar statul să preia din nou controlul asupra companiei, însă în cele din urmă s-a renunțat la el întrucât contravenea normelor UE.

Cîțu: Deficitul bugetar la 10 luni este de 2,84%, peste ținta pentru tot anul. Poate ajunge peste 4%. Posibilă plângere penală: A fost metoda lui Al Capone! CITEȘTE ȘI Cîțu: Deficitul bugetar la 10 luni este de 2,84%, peste ținta pentru tot anul. Poate ajunge peste 4%. Posibilă plângere penală: A fost metoda lui Al Capone!

Potrivit raportului pe această temă a administratorilor judiciari, cauzele intrării în insolvență a UCM Reșița la finalul lui 2011 au fost, pe fondul crizei economice generale de la acel moment, scăderea cererii interne, gradul de utilizare scăzut al capacităților de producție, neîncasarea creanțelor, nemodernizarea utilajelor, lipsa finanțării pentru investiții și ponderea mare a costurilor fixe în totalul cheltuielilor. În plus, în 2010, Fiscul a anulat facilități fiscale constând în scutiri de obligații de plată de peste 170 milioane lei acordate companiei la privatizare, din cauză că aceasta nu și-a achitat datoriile la stat la finalul anului 2009.

În 2014, Guvernul Ponta și-a pus problema ca Hidroelectrica să preia prin absorbție UCM Reșița, argumentul fiind puternica interdependență dintre cele două companii, însă ideea a fost în cele din urmă abandonată.

Istoria UCM Reșița a început în 1771, prin darea în exploatare a primelor furnale și forje, care au pus bazele celei mai vechi unități industriale din România. Înainte de 1989, pe platforma de la Reșița lucrau peste 14.000 de salariați. La finalul anului 2016, numărul acestora era de 958. Compania a fost privatizată în 2003, când compania austriacă INET AG a preluat 51% din acțiuni de la APAPS. În timp, austriecii au ajuns la o participație de 96,8% din capitalul UCM Reșița.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucm reșița
hidroelectrica
hidroelectrica preluare active ucm reșița
platforma abc ucm reșița. platforma calnicel ucm reșița
insolventa ucm reșița