Romgaz și-a majorat cu o cincime profitul, ca urmare a creșterii prețului gazelor pe piața concurențială. Cheltuieli cu plata impozitelor în creștere

Romgaz și-a majorat cu o cincime profitul, ca urmare a creșterii prețului gazelor pe piața concurențială. Cheltuieli cu plata impozitelor în creștere
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 nov 2019

Profitul net al Romgaz pe primele 9 luni ale anului s-a majorat cu 18,9% sau 188,5 milioane lei, ajungând la 1,185 miliarde lei, ca urmare a creșterii prețurilor de pe piața concurențială care a condus la obținerea unor venituri din vânzarea gazelor mai mari cu 12,92% decât cele din perioada similară a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evoluția ascendentă a prețurilor de pe piața concurențială a compensat plafonarea prețurilor gazelor pentru alimentarea consumatorilor casnici și a CET-rilor la 68 lei/MWh.

Prețul mediu pe bursele operate de OPCOM a fost de 120 lei/MWh în primul trimestru, de 105 lei/MWh în trimestrul al doilea și de 112 lei/MWh în trimestrul al treilea. Anul trecut, Romgaz a obținut un preț mediu de aproximativ 80 lei/MWh.

Prețul gazelor și-a oprit prăbușirea și a urcat cu 15% în urma deciziei Depogaz de a redeschide depozite, efect al unui articol Profit.ro. Transgaz a profitat însă de poziția sa privilegiată și a cumpărat gaze la prețuri mici CITEȘTE ȘI Prețul gazelor și-a oprit prăbușirea și a urcat cu 15% în urma deciziei Depogaz de a redeschide depozite, efect al unui articol Profit.ro. Transgaz a profitat însă de poziția sa privilegiată și a cumpărat gaze la prețuri mici

Producția de gaze a Romgaz s-a majorat cu 0,7%, și, profitând de reducerea cu 8% a producției principalului său concurent, OMV Petrom, și-a majorat cota de piață cu 6%, ajungând la 59%.

Așa se face că veniturile consolidate din vânzarea gazelor în perioada încheiată la 30 septembrie 2019 au fost în sumă de 3.316,2 milioane lei, în creștere cu 12,92% față de aceeași perioadă a anului 2018, creștere care a compensat scăderea cu 50,61% a veniturilor din energie electrică.

Totodată, costul mărfurilor vândute a scăzut cu 44,68% față de perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie 2018, în principal ca urmare a diminuării cantității de gaze achiziționate din import și din producția internă în vederea revânzării.

Romgaz își face furnizor de gaze și energie în asociere cu SAPE, pentru a se bate cu OMV Petrom pe consumatori finali după reliberalizarea piețelor CITEȘTE ȘI Romgaz își face furnizor de gaze și energie în asociere cu SAPE, pentru a se bate cu OMV Petrom pe consumatori finali după reliberalizarea piețelor

Cheltuielile de explorare înregistrate în primele nouă luni ale anului 2019, în valoare de 24,5 milioane lei, sunt în scădere cu 87,45% față de aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea se datorează diminuării în această perioadă a cheltuielilor cu explorarea (prospecțiuni seismice) cu 72,7 milioane lei.

Cheltuielile de explorare includ și costul investițiilor abandonate în sonde de explorare. În primele nouă luni ale anului 2019 costul acestor investiții a fost de 23,05 milioane lei, comparativ cu 121,0 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2018.

În ceea ce privește cheltuielile cu plata impozitelor, s-a înregistrat o creștere de aproximativ 186,4 milioane lei în legătură cu impozitul pe veniturile suplimentare. Cheltuiala cu redevența petrolieră a scăzut cu 71,0 milioane lei în urma diminuării prețului de referință luat în calculul acesteia.

Totodată, grupul Romgaz a înregistrat cheltuieli suplimentare în valoare de 62,8 milioane lei aferente contribuției bănești percepute de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale de 2% din cifra de afaceri realizată din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE.

Este de remarcat faptul că mare parte a profitului a fost realizat în primul semestru, când Romgaz a înregistrat un profit de 976 milioane lei.

Romgaz a fost obligată ca, începând cu 1 mai, să vândă aproximativ 50% din producție la preț reglementat de 68 de lei/MWh, ceea ce i-a determinat să vândă mare parte din producția pe acest an în primele luni, înainte ca OUG 114 să intre în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
profit
rezultate