EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: licitația pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună și jumătate, la cererea unor potențiali ofertanți

EXCLUSIV Proiectul-mamut al hidrocentralei Tarnița: licitația pentru studiul de fezabilitate, prelungită cu 1 lună și jumătate, la cererea unor potențiali ofertanți
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 mar 2024

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, intenționează să prelungească cu 1 lună și jumătate termenul-limită de depunere a ofertelor la licitația de contractare a noului studiu de fezabilitate al proiectului-mamut al hidrocentralei de 1.000 MW cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată în urmă cu 4 ani către autorități.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este a doua procedură consecutivă de achiziție derulată de SAPE în acest scop, după ce prima, inițiată în octombrie anul trecut, a fost anulată în ianuarie 2024, întrucât nu a fost primită nicio ofertă conformă cu caietul de sarcini. Cea de-a doua, aflată în curs de desfășurare, a demarat pe 15 ianuarie, iar termenul-limită de depunere a ofertelor era 13 martie. 

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Acord semnat pentru cea mai mare tranzacție industrial-logistică din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Acord semnat pentru cea mai mare tranzacție industrial-logistică din România

Pe data respectivă, însă, licitația a fost suspendată, iar intenția SAPE este de a prelungi termenul de depunere a ofertelor, la solicitarea mai multor potențiali ofertanți, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții companiei de stat.

Ca urmare a adreselor primite de la operatori economici interesați de prezenta procedură de achiziție și având în vedere complexitatea contractului sectorial și a cerințelor specifice solicitate prin documentația de atribuire, așa cum s-a anunțat public, SAPE SA a solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor cu 45 de zile, respectiv până la data de 30.04.2024. Prin prelungirea termenului de depunere a ofertelor în cadrul acestei proceduri de achiziție urmărim, totodată, asigurarea unui grad mai ridicat de concurență″, au spus cei de la SAPE.

Finanțele vin cu reglajele anunțate de Profit.ro - Clarificări la întreprinderile legate. Primă reacție: \ CITEȘTE ȘI Finanțele vin cu reglajele anunțate de Profit.ro - Clarificări la întreprinderile legate. Primă reacție: "Cu așa condiții practic nu știu dacă va mai fi vreo microîntreprindere în România"

Potrivit acestora, conform procedurilor Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), până la aprobarea noului termen, procedura apare ca fiind suspendată. După validarea de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a prelungirii termenului de depunere a ofertelor, procedura se va relua în mod automat, ieșind din faza de suspedare.

″Specialiștii din cadrul SAPE, împreună cu cei ai Ministerului Energiei, vor depune, în continuare, toate eforturile pentru a găsi cea mai bună metodă prin care acest proiect de importanță națională, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița Lăpuștești, să fie pus în practică. Suntem hotărâți să realizăm acest proiect în cel mai scurt timp posibil″, au mai punctat reprezentanții SAPE.

VIDEO Musk s-a dus la fabrica Tesla din Germania, unde au fost specialiști de dezamorsare a bombelor pentru un sabotaj CITEȘTE ȘI VIDEO Musk s-a dus la fabrica Tesla din Germania, unde au fost specialiști de dezamorsare a bombelor pentru un sabotaj

Contractul de elaborare a unui studiu de fezabilitate a cărui documentație tehnico-economică rezultată să stea la baza unei achiziții viitoare de lucrări de inginerie, procurare și construcție (EPC) pentru realizarea obiectivului de investitii centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești are o valoare estimată de 17,5 milioane lei plus TVA.

După cum a relatat Profit.ro, în timp ce SAPE e în curs de achiziție a unui nou studiu de fezabilitate, vechiul studiu Tarnița a devenit obiect de litigiu între Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, și fosta companie dedicată proiectului, Hidro Tarnița SA, care a intrat în faliment în noiembrie anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrocentrală acumulare pompaj tarnița lăpuștești
proiectul tarnița
hidrocentrala tarnița
reluare proiect tarnița
costuri proiect tarnița
ministerul energiei proiect tarnița