EXCLUSIV Transgaz și-a sancționat unul dintre principalii “finanțatori”, AIK Energy, cel mai mare importator de gaze din România, a cărui activitate a fost penalizată și în Ungaria

EXCLUSIV Transgaz și-a sancționat unul dintre principalii “finanțatori”, AIK Energy, cel mai mare importator de gaze din România, a cărui activitate a fost penalizată și în Ungaria
scris 17 sep 2020

UPDATE: Într-un drept la replică adresat Profit.ro, Premier Energy susține că "și-a îndeplinit la timp și întocmai toate obligațiile asumate față de societatea AIK Energy" și neagă "orice fel de implicare într-o pretinsă fraudă care ar face obiectul unor investigații pornite în SUA". Citiți integral punctul de vedere al companiei  la finalul articolului.

Transgaz a suspendat săptămâna trecută pentru câteva ore accesul trader-ului AIK Energy, principalul importator de gaze din România, la piața de gaze din cauza imposibilității acestuia de a-și achita obligații de plată pe piața de echilibrare în valoare de peste 2 milioane de lei, susțin surse de pe piața de energie, confirmate și de reprezentanți ai statului pentru Profit.ro.

România nu este singura piață pe care AIK Energy se confruntă cu probleme, cu o situație asemănătoare confruntându-se AIK Energy Austria în Ungaria.

AIK Energy România SRL, companie înregistrată la Londra care recent a preluat importatorul Valahia Gaz SRL, se numără printre companiile care au apelat cel mai intens la sistemul național de transport gaze în primul semestru. În prima jumătate a acestui an, Transgaz a facturat către AIK Energy SRL servicii de transport gaze în valoare de 83 milioane de lei (fără TVA). Facturile transmise către compania londoneză sunt depășite doar de cele emise către principalul producător de gaze din România din trimestrul al doilea, OMV Petrom, în valoare de 122,3 milioane lei, și către principalul furnizor din România, Engie, în valoare de 144,3 milioane lei.

AIK Energy România admite ca a fost nevoită să suplimenteze garanția la Transgaz datorită dezechilibrelor, însă susține că este o problemă de cash-flow, principalul său client din România, pe care n-a vrut să-l nominalizeze, neachitându-și obligațiile de plată.

Potrivit unor surse din piață este vorba de Premier Energy.

În aceeași perioadă, Banca Națională a României (BNR) a transmis băncilor o adresă conform căreia cele două companii, Premier Energy și AIK Energy, sunt suspectate de fraudă și spălare de bani, potrivit mai multor surse din sistemul bancar.

Zi de corecții la BVB antrenate de oferta publică accelerată de la OMV Petrom. Tranzacții de tip deal pe segmentul SIF CITEȘTE ȘI Zi de corecții la BVB antrenate de oferta publică accelerată de la OMV Petrom. Tranzacții de tip deal pe segmentul SIF

Cel puțin într-una din zilele săptămânii săptămânii trecute, AIK Energy, nu a putut cumpăra de pe piață gazul necesar asigurării clienților săi. Din lipsă de volume, dar, mai important, de cash, AIK Energy nu și-a putut procura gazul necesar nici măcar de pe piețele spot (pentru ziua următoare și intraday), deși Profit.ro a remarcat o majorare a volumelor și prețurilor de pe aceste piețe.

În prima parte a lunii septembrie, prețurile pe piața spot s-au majorat de la aproximativ 48 lei/MWh pe 31 august la peste 72 lei/MWh pe 9 septembrie, iar deficitele înregistrate pe piața de echilibrare au fost cel puțin bizare, în condițiile în care volumele de pe piețele spot (în special de pe piața intrazilnică) s-au triplat, ajungând și la 30 de GWh/zi, de la o medie a sfârșitului lunii august de 8 GWh/zi.

"AIK Energy a înregistrat într-adevăr dezechilibre în zilele de 2 și 3 septembrie, însă pentru noi aceste aspecte nu reprezintă un indicator de performanță al activității companiei noastre. Ne focusăm mai degrabă pe echilibrarea situației”, a precizat compania pentru Profit.ro.

Creșterea prețurilor spot pare a avea legătură cu AIK Energy, care a fost nevoită să termine perioada respectivă cu deficit de gaz, ceea ce a expus-o pe piața de echilibrare.

"În perioada menționată de dvs. AIK Energy a avut activitate permanentă pe platforma Transgaz, efectuând tranzacții zilnic. Este un lucru bine știut că în activitatea operațională pot apărea dezechilibre, fenomen obișnuit pentru toate piețe de profil din UE. Noi urmărim ca astfel de situații să aibă un caracter temporar și să fie nesemnificative din punct de vedere cantitativ în comparație cu totalul tranzacțiilor de gaze naturale efectuate de societate noastră în perioada la care se raportează dezechilibrele respective”, susține compania.

În urma expunerii pe piața de echilibrare, AIK Energy Romania a fost obligată să achite către Transgaz un tarif de echilibrare.

Numai că nu l-a achitat la termen și, drept urmare, a primit de la Transgaz 24 de ore pentru achitarea unei sume de peste 2 milioane de lei, în caz contrar operatorul român urmând a interzice accesul AIK în punctele de tranzacționare.

AIK Energy a achitat a doua zi suma, evitând prelungirea suspendării accesului la piață, astfel supusă obligațiilor prin care își asumă majorarea nivelului garanțiilor solicitate de Transgaz.

Reprezentanții AK Energy România au declarat pentru Profit.ro că încearcă să rezolve problema care le-a provocat-o principalul lor client din România, însă nu au precizat ce se va întâmpla în caz contrar.

O situație asemănătoare s-a înregistrat, potrivit ICIS, și pe piața ungară. Miercuri AIK Energy Austria nu și-a putut achita obligațiile financiare către casa de clearing Keler tot pentru piața de echilibrare.

Keler a suspendat drepturile de clearing ale AIK Energy Austria și a notificat operatorul de transport FGSZ în legătură cu incapacitate efectuării plății de către companie. Ca și Transgaz, și Keler a majorat garanțiile solicitate AIK Energy Austria.

În mod normal, operatorii de transport, din România și Ungaria, cel puțin, le vor suspenda accesul la piața de gaze, iar în lipsă de activitate, compania fiind una de trading, perspectiva pare una singură: intrarea în incapacitate de plată.

AIK Energy România și AIK Energy Austria sunt filialele din respectivele state ale AIK Energy London LTD, cu activitate preponderent pe piața din România. Aproximativ 90% din operațiunile de trading ale companiei au legătură cu România.

La începutul acestui an, Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din Banca Centrală a anunțat că BNR suspectează unele bănci de spălare de bani: "În momentul de față facem verificări la 16-17 bănci care par a fi implicate într-o tranzacție destul de ciudată, tranzacție al cărei mecanism e detaliat într-o scrisoare trimisă de Florin Georgescu către Asociația Română a Băncilor. E inițiată deja o acțiune acțiune penală la nivelul DIICOT și cel puțin una dintre aceste bănci pare a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani. Operațiunile s-au făcut printr-o singură unitate și există suficiente indicii privind încălcarea legii. Cel mai mult mă îngrijorează un risc pe care îl văd ca fiind foarte periculos, legat de spălarea banilor. Mă refer la ceea ce primim de pe plan extern referitor la tranzacții făcute în România pentru clienți externi sau la tranzacții făcute în România cu sume provenite din străinătate. Asta în ciuda avertismentelor pe care le-am dat și pe care continuăm să le transmitem. Ultima scrisoare a plecat sub semnătura prim-viceguvernatorului Florin Georgescu în 20 februarie. Capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României, chiar dacă frauda este externă. Dar, prin felul în care (nu) s-au aplicat normele privind cunoașterea clientelei s-a favorizat un mecanism de spălare de bani inițiat undeva în străinătate și continuat pe teritoriul țării noastre".

Foarte probabil este vorba de o anchetă pornită din SUA, prin care, prin intermediul unor filiale bancare din Letonia și Estonia au fost spălați peste 200 de miliarde de dolari, proces în care au fost implicați mai mulți oameni de afaceri ruși și ucraineni.

Interesant este că una din băncile implicate, aflată în faliment, ABLV Bank Luxemburg, filiala băncii mamă ABLV AS din Letonia, a fost achiziționată anul trecut de Duet Group Ltd, care era interesat de achiziționarea distribuției și furnizării de energie electrică din Republica Moldova.

Potrivit Economica.net, autoritățile din Moldova ar fi solicitat investitorilor de la Duet să spună și cu ce bani vor finanța tranzacția. Duet a precizat că s-a asociat în vederea preluării distribuției și furnizării de electricitate din Republica Moldova cu Emma Capital.

Iar Fondul de investiții Emma Capital este controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care deține Premier Energy.

Premier Energy este fosta Petrom Distribuție Gaze, care a fost vândută de compania petrolieră  unui offshore din Cipru, Litagne Limited, controlat de Smecj, și care este furnizor de gaze și are concesionat și serviciul de distribuție în zeci de localități din România.

Drept la replică solicitat de Premier Energy:

Informațiile din cadrul articolului intitulat “Transgaz și-a sancționat unul dintre principalii «finanțatori», AIK Energy, cel mai mare importator de gaze din România, a cărui activitate a fost penalizata și în Ungaria”, publicat pe site-ui www.profit.ro în data de 17 septembrie 2020, potrivit cărora AIK Energy s-ar afla în incapacitate de plata (potrivit www.profit.ro) urmare a neîndeplinirii obligațiilor de plată de către societatea Premier Energy, sunt nereale și neîntemeiate și au fost publicate fără solicitarea prealabila a punctului de vedere al reprezentanților societății Premier Energy.

Articolul susține ca problemele AIK cu plățile, care complică furnizarea de gaze pe piața din România, au legătura cu neîndeplinirea de către Premier Energy a obligațiilor sale.

Premier Energy și-a îndeplinit la timp și întocmai toate obligațiile asumate față de societatea AIK Energy, orice asociere cu o posibila incapacitate de plată a acestei din urma societăți și societatea Premier Energy este falsă și de natură a crea un prejudiciu de imagine și de reputație societății Premier Energy. Premier Energy are gaze naturale plătite în avans către AIK, astfel cum are și cu toți furnizorii sai de gaze, ceea ce face din Premier Energy cel mai mare creditor al AIK.

Articolul leagă Premier Energy și principalul sau investitor EMMA Capital de o presupusă investigație de spălare de bani. Pretextul pentru aceasta - încă o dată presupus - rolul fondului de investiții Duet în întregul proces.

Referitor la informațiile privind suspiciunile de fraudă și de spălare a banilor publicate în cadrul aceluiași articol, Premier Energy neagă în totalitate aceste acuzații false, cu caracter defăimător, prezentate în cadrul articolului menționat fără solicitarea prealabilă a unui punct de vedere din partea societății Premier Energy. Ambele companii își conduc și au condus dintotdeauna afacerilor lor cu transparență totală și cu respectarea deplină a tuturor legilor, reglementarilor și standardelor etice.

EMMA Capital a achiziționat pachete de control în companiile de energie din Republica Moldova Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie în anul 2019. Fondul de investiții Duet a fost inițial un partener minoritar în achiziție. Totuși, 6 luni mai târziu, EMMA Capital a cumpărat această participație minoritară, deci poate declara cu toată seriozitatea, că, în afara de acestei perioade de tranziție de 6 luni, nu a făcut afaceri cu acest fond, nu are relații de afaceri cu acesta și nu planuiește să aibă relații de afaceri cu acesta în viitor.

Articolul sugerează că Premier Energy ar putea fi parte dintr-o investigație nenumită, desfășurată de Banca Centrală a României.

Premier Energy neagă orice fel de implicare într-o pretinsă fraudă care ar face obiectul unor investigații pornite în SUA (potrivit www.proflt.ro)/ astfel cum autorul articolului a lăsat să se înțeleagă prin informațiile prezentate.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
aik energy
importator
romania
gaze
piața de echilibrare
incidenta de plata