Exxon Mobil cere o derogare de la sancțiunile SUA împotriva Rusiei pentru a relua o colaborare cu Rosneft

Exxon Mobil cere o derogare de la sancțiunile SUA împotriva Rusiei pentru a relua o colaborare cu Rosneft
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2017

Exxon Mobil a solicitat Departamentului Trezoreriei SUA o derogare de la sancțiunile americane împotriva Rusiei, pentru a relua o colaborare cu grupul rus Rosneft în regiunea arctică, potrivit unor persoane apropiate situației, citate de Wall Street Journal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grupul american încearcă de mai mult timp să obțină permisiunea de a efectua activități de forare în colaborare cu Rosneft și a reluat aceste eforturi în martie, la scurt timp după ce fostul director general al Exxon, Rex Tillerson, a devenit secretar de Stat, la 1 februarie, a spus una dintre surse.

Exxon a cerut inițial o derogare pentru a dobândi acces la activitățile de forare din Marea Neagră în iulie 2015, dar cererea sa nu a fost aprobată, scrie News.ro.

Noua solicitare va fi analizată cu atenție de către membrii Congresului, care vor să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei în urma suspiciunilor de atacuri cibernetice ale acesteia în timpul campaniei electorale prezidențiale de anul trecut.

Congresul a mai lansat o investigație pentru a afla dacă au existat legături între Donald Trump și guvernul rus în timpul campaniei prezidențiale și tranziția politică.

În timp ce era CEO al Exxon, Tillerson a avut o relație de lucru apropiată cu președintele rus Vladimir Putin și cu Rosneft, companie de importanță majoră pentru economia rusă dependentă de petrol.

Șeful unui mare asigurător: Mă voi ocupa personal ca plata daunelor RCA să se facă în zece zile. Până acum, am contribuit la stabilizarea pieței CITEȘTE ȘI Șeful unui mare asigurător: Mă voi ocupa personal ca plata daunelor RCA să se facă în zece zile. Până acum, am contribuit la stabilizarea pieței

Departamentul de Stat se află între agențiile guvernamentale americane care au un cuvânt de spus în analiza cererii de derogare a Exxon adresată la Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Tillerson s-a recuzat de la orice problemă legată de Exxon, pentru o perioadă de doi ani, și că acesta nu se va implica în nicio decizie a vreunei agenții guvernamentale referitoare la companie.

Înainte de a deveni secretar de stat, Tillerson a spus că Exxon se opune sancțiunilor atunci când nu sunt aplicate în mod uniform. El a spus în timpul audierilor pentru confirmarea sa în funcție că nici el și nici Exxon nu au făcut lobby împotriva sancțiunilor americane  impuse Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a refuzat să comenteze.

Exxon a anunțat că nu va comenta discuțiile de la nivel guvernamental referitoare la sancțiuni.

Sancțiunile care afectează Rosneft interzic companiilor americane să încheie acorduri  în regiunea arctică, în Siberia și Marea Neagră, care ar implica folosirea în comun a tehnologiilor de forare.

Restricțiile, instituite după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, interzic și afacerile cu directorul general al Rosneft, Igor Secin, considerându-se că acesta a dovedit o loialitate totală față de Vladimir Putin.

În urma sancțiunilor, un acord major de explorare semnat în 2012 de Exxon, sub conducerea lui Tillerson, cu Rosneft, a fost blocat. Acordul conferea Exxon acces la explorarea regiunii arctice rusești, dreptul de a folosi noi tehnologii de forare în Siberia și șansa de a face explorări la mare adâncime în apele rusești ale Mării Negre.

Putin a declarat că Exxon și Rosneft ar putea investi până la 500 de miliarde de dolari în timpul parteneriatului. În 2013, liderul rus i-a conferit lui Tillerson Ordinul Prieteniei, pentru rolul avut în dezvoltarea parteneriatului.

Exxon a anunțat că este expusă la pierderi de până la 1 miliard de dolari înainte de taxe.

Grupul a obținut în 2014 o derogare și a putut lucra la un puț de forare în Arctica rusească. Exxon a explicat atunci că nu ar fi sigur ca activitățile să fie întrerupte înainte de a fi finalizate, conform unor persoane apropiate situației. Activitățile au fost finalizate în octombrie, iar personalul a fost retras.

De asemenea, Exxon a dezvăluit că în 2015 și 2016 a obținut licență din partea Departamentului Trezoreriei pentru a efectua activități administrative limitate în parteneriatul cu Rosneft, ceea ce îi va permite să acționeze rapid dacă va obține aprobare pentru foraje.

În privința activităților din Marea Neagră, Exxon susține că dacă nu acționează drepturile de explorare în regiune vor expira. De asemenea, compania explică că alte ocmpanii concurente cu sunt restricționate.

Este neobișnuit ca o companie să ceară o derogare bazată doar pe perspectivele de afaceri, potrivit unor foști oficiali americani. Companiile americane solicită deseori derogări de la sancțiuni din motive umanitare, comerciale sau operaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon mobil
rosneft