FBI investighează companii mexicane și europene pentru tranzacții cu petrol din Venezuela

FBI investighează companii mexicane și europene pentru tranzacții cu petrol din Venezuela
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2020

FBI investighează mai multe companii mexicane și europene care se presupune că ar fi implicate în tranzacționarea de petrol venezuelean, adunând informații pentru o anchetă a Departamentului de Trezorerie al SUA cu privire la posibile sancțiuni, au declarat patru persoane apropiate situației, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și trimisul special pentru Venezuela, Elliott Abrams, au declarat reporterilor la sfârșitul lunii trecute că Departamentul de Stat și cel al Trezoreriei cercetează dacă mai multe firme încalcă sancțiunile impuse companiei petroliere de stat PDVSA din Venezuela, din ianuarie 2019, scrie News.ro.

EXCLUSIV Regulile pentru turiști în Turcia: tot all inclusive, dar trebuie să stea doar la mese și să aștepte ospătarii. Acces în camere cu telefonul mobil, după ce vor fi testați de COVID CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Regulile pentru turiști în Turcia: tot all inclusive, dar trebuie să stea doar la mese și să aștepte ospătarii. Acces în camere cu telefonul mobil, după ce vor fi testați de COVID

Sancțiunile fac parte dintr-o campanie a Washingtonului pentru limitarea veniturilor președintelui Nicolas Maduro, care nu a acceptat să se distanțeze de putere. Oficialii americani spun, în privat, că acest lucru este o sursă de frustrare pentru președintele Donald Trump, a cărui administrație a înăsprit punerea în aplicare a sancțiunilor în ultimele luni.

Trei dintre persoanele care au furnizat informații FBI au spus că agenția investighează trei companii mexicane: Libre Abordo, Schlager Business Group și Grupo Jomadi Logistics & Cargo.

Reuters nu a găsit nicio înregistrare a achizițiilor petroliere venezuelene de către aceste companii înainte de sancțiuni.

Sursele au mai spus că FBI strângea informații cu privire la două companii de tranzacționare a petrolului din Europa care au un istoric de relații cu sectorul petrolier venezuelean sau  cu vânzarea de combustibil către PDVSA: Elemento Ltd și Swissoil Trading SA.

Una dintre sursele de la Washington a declarat că orice acțiune împotriva companiilor mexicane și europene ar putea fi amânată sau anulată dacă firmele încetează comerțul cu Venezuela. Celelalte trei persoane au declarat că investigațiile de la Trezorerie și Departamentul de Stat ar putea duce la măsuri în săptămânile următoare.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție al SUA, care se ocupă de întrebările adresate de presă FBI, a refuzat să comenteze, la fel ca un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Departamentul Trezoreriei nu a răspuns unei cereri de comentarii.

E-mailurile și apelurile telefonice care solicitau comentarii de la Elemento și Swissoil nu au primit răspuns, iar un avocat al companiei Elemento nu a răspuns la o solicitare de comentarii. E-mailurile trimise la o adresă de pe site-ul web al Jomadi au fost returnate.

Libre Abordo și filiala sa Schlager au afirmat într-o declarație către Reuters, citând experți juridici pe care i-au angajat, că două contracte pe care le-au semnat în iunie 2019 cu Corporation for Foreign Trade (Corpovex) pentru furnizarea de camioane cu alimente și apă în schimbul petrolului venezuelean - cunoscute sub numele de acord pentru petrol în schimbul alimentelor - au fost permise în cadrul sancțiunilor, atâta timp cât nicio plată în numerar nu ajunge direct la guvernul Maduro.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
fbi
venezuela