Finalizarea "hidrocentralei lui Ceaușescu" se amână cu încă un an. Despăgubiri cu 18% mai mari pentru urmașii grofilor Banffy

Finalizarea "hidrocentralei lui Ceaușescu" se amână cu încă un an. Despăgubiri cu 18% mai mari pentru urmașii grofilor Banffy
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 iun 2016

Hidrocentrala Răstolița, ultimul obiectiv investițional major demarat de autoritățile comuniste din România în 1989, înainte de căderea regimului Nicolae Ceaușescu, ar putea fi pusă în funcțiune la finele anului 2017, cu un an întârziere față de estimările din 2015. Moștenitorii familiei nobiliare maghiare Banffy au obținut majorarea cu 18%, la 1,314 milioane lei, a despăgubirilor pe care le vor primi de la stat pentru exproprierea a 56 de hectare de terenuri necesare lucrărilor de la Răstolița, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Stadiile fizice înregistrate la data de 01.01.2016 permit punerea în funcțiune a obiectivului de investiții Amenajarea Hidroenergetică Răstolița, la nivel minim energetic (Etapa I), la finele anului 2017. Etapa a II-a de realizare a obiectivului de investiții AHE Răstolița este programată a se realiza eșalonat în intervalul 2016-2019", se arată în nota de fundamentare a draftului de act normativ citat. Proiectul investițional este implementat de către Hidroelectrica.

În februarie anul trecut, într-un proiect de HG pe aceeași temă elaborat de Guvernul Ponta, punerea în funcțiune la nivel minim energetic a hidrocentralei Răstolița (județul Mureș) era estimată pentru finalul anului 2016. În aprilie 2013, într-un HG similar, Executivul estima că hidrocentrala ar putea intra în funcțiune până la finalul acelui an.

Guvernul spune că nu sunt bani pentru reducerea CAS, pregătită de Parlament CITEȘTE ȘI Guvernul spune că nu sunt bani pentru reducerea CAS, pregătită de Parlament

Tot în proiectul de HG al Guvernului Ponta din 2015, care nu a mai ajuns să fie adoptat, erau prevăzute despăgubiri totale în valoare de 1,358 milioane lei pentru exproprierea a 210,4 hectare de terenuri necesare derulării lucrărilor de construcție. Din această sumă totală, circa 82% (1,113 milioane lei) urma să meargă către Banffy Josika Imre Laszlo, pentru exproprierea a 56 de hectare de pădure.

În proiectul recent al Cabinetului Cioloș, suma totală destinată despăgubirilor a fost majorată cu 7,6%, la 1,461 milioane lei, suprafața destinată exproprierii rămânând aceeași. Aproape 90% din bani (1,314 milioane lei) sunt destinați familiei Banffy, care obține astfel majorarea cu 18% a compensațiilor pentru terenurile de 56 hectare care urmează să fie expropriate, comparativ cu suma pe care intenționa să o aloce Guvernul Ponta anul trecut.

Explicația este aceea că, potrivit proiectului de HG al Guvernului tehnocrat, terenurile familiei Banffy au fost evaluate la prețul de 2,35 lei/mp, în timp ce în draftul similar de act normativ din regimul Ponta prețul era de doar 1,99 lei/mp. În ambele cazuri, valorile au fost stabilite de către experți ANEVAR. 

Proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari, va încasa dividende de 6 mil. lei de la RCS Management CITEȘTE ȘI Proprietarul RCS&RDS, Zoltan Teszari, va încasa dividende de 6 mil. lei de la RCS Management

Terenurile necesare finalizării proiectului hidrocentralei de la Răstolița vor ajunge în posesia Hidroelectrica în baza Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.

Moștenitorii familiei nobiliare maghiare Banffy au obținut în 2013 peste 9.000 de hectare de pădure în Răstolița, după ce au depus, în 2005, cereri de revendicare la comisia de reconstituire a dreptului de proprietate din localitate. Tot atunci, familia a pierdut procesul intentat Romsilva, la Tribunalul Mureș, proces în care moștenitorii Banffy cereau profitul obținut de regia de stat în ultimii 8 ani din exploatarea hectarelor de pădure retrocedate, în sumă de peste 1,8 milioane lei.

În 2007, familiei Banffy i s-a retrocedat castelul de la Bonțida, unde are loc festivalul muzical Electric Castle. În 2009, proprietarii l-au concesionat pe 49 de ani fundației Transylvania Trust, care s-a angajat să reabiliteze clădirea.

Familia Banffy este atestată încă din secolul XV în Transilvania și este una dintre cele mai longevive dinastii nobiliare ale acestui ținut. Membrii uneia dintre ramurile familiei au devenit baroni în 1660, iar alții au devenit conți în 1855. Din rândul baronilor a provenit și unul dintre premierii Ungariei din secolul XIX, Dezso Banffy. Pe cealaltă latură, cel mai cunoscut conte a fost Banffy Miklos, care s-a născut în Cluj-Napoca pe 30 decembrie 1873. A fost membru al Parlamentul Austro-Ungariei încă din 1901, iar ulterior a devenit directorul Teatrului de Stat din Ungaria în perioada 1913-1918.

Șeful Poliției Române: S-a solicitat urmărirea internațională a omului de afaceri Elan Schwartzenberg CITEȘTE ȘI Șeful Poliției Române: S-a solicitat urmărirea internațională a omului de afaceri Elan Schwartzenberg

Lucrările la proiectul amenajării hidroenergetice Răstolița au început în 1989. La acea dată, costul total al lucrărilor era estimat la peste 162 miliarde lei "ceaușiști". În prezent, potrivit estimărilor Hidroelectrica, costurile totale ale investiției, de la startul lucrărilor și până la finalizare, se vor ridica la peste 1,45 miliarde lei. Lucrările care mai erau de executat la data de 1 ianuarie 2016 erau programate să coste peste 771 milioane lei, fără TVA.

Potrivit Guvernului, prin realizarea și punerea în funcțiune a obiectivului, producția de energie a României va crește cu 117,5 GWh pe an, iar puterea instalată totală – cu 35,2 MWh. Debitul instalat al hidrocentralei de la Răstolița va fi de 17 mc/secundă. Odată cu punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița, volumul de emisii poluante al României va scădea cu 66,505 tone de dioxid de carbon pe an, estimează autoritățile.

De asemenea, amenajarea poate permite, în aval de Răstolița, dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităților situate în culoarul Mureșului și în zona periferică a Câmpiei Transilvaniei, pe raza administrativă a județelor Mureș, Bistrița Năsăud și Cluj. În plus, realizarea obiectivului va permite regularizarea debitelor în aval de localitatea Răstolița. Astfel, în perioadele secetoase, se va asigura un debit de 6,6 mc/s în secțiunea Târgu Mureș.

Prin realizarea acestei amenajări se urmarește și controlarea viiturilor în perioadele cu precipitații semnificative.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidrocentrala
hidrocentrale
rastolita
hidrocentrala rastolita
nicolae ceausescu
ceausescu
familia banffy
castelul banffy
castelul bontida
electric castle
exproprieri
exproprieri utilitate publica
despagubiri exproprieri