Firma unui miliardar turc va construi noua centrală în cogenerare de la Petromidia

Firma unui miliardar turc va construi noua centrală în cogenerare de la Petromidia
scris 19 aug 2020

Compania turcă Calik Enerji, parte a holdingului omonim controlat și condus de miliardarul turc Ahmet Calik, clasat pe locul 1.415 în ultima ediție a topului mondial Forbes de profil, cu o avere de circa 1,5 miliarde dolari, va executa și livra la cheie proiectul noii centrale de cogenerare de pe platforma Petromidia a Rompetrol Rafinare, proiect al Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR).

Contractul EPC (Engineering, Procurement and Construction) pentru construirea centralei a fost semnat astăzi, a anunțat FIEKR, deținut de KMG International și statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

Investiția totală a Fondului în acest proiect se ridică la circa 148 milioane dolari, termenul estimat pentru punerea în funcțiune a noii centrale fiind prima jumătate a anului 2023. Proiectul va genera anual circa 11 milioane USD impozite plătite către bugetul de stat, se arată într-un comunicat al FIEKR.

Tăriceanu, candidat la Primăria Capitalei, nu a știut cât costă un bilet de transport în comun. TEXTUL discuției CITEȘTE ȘI Tăriceanu, candidat la Primăria Capitalei, nu a știut cât costă un bilet de transport în comun. TEXTUL discuției

Activitățile vor începe în ultimul trimestru al acestui an, prima fază vizând pregătirea terenului și lucrări de inginerie.

„Noua centrală va avea un rol major în stabilizarea producției și a distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energiei al platformei, dar și prin injectarea în sistemului național a surplusului de energie electrică. Ne dorim ca această investiție și implicit aportul de tehnologie “state of the art” să fie un exemplu pentru atragerea de noi investitori, continuarea programului de construcție și modernizare a unităților de producție, reducerea importurilor de energie și o creștere a pozitiei României în piața regională de energie”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, citat în comunicat.

Recent, Fondul a finalizat procesul de evaluare și selecție a contractorului general, ținând cont în principal de capabilitatea firmelor interesate (proiecte similare realizate în ultimii 10 ani - minim 3 proiecte, existența unor proiecte în derulare, o situație financiară solidă, scrisori de recomandare, personal calificat etc), precum și de criteriile si propunerile tehnice, respectiv ofertele financiare ale acestora.

Firma câștigătoare, Calık Enerji a executat 20 de contracte de tip EPC în mai multe zone ale lumii, construind centrale de diverse tipuri, cu o capacitate instalată totală de aproape 7.500 MW. În Turcia compania operează unități de producție de energie electrică, fiind totodată distribuitor de gaze și electricitate. Calik Enerji are operațiuni în Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan, Iraq, Georgia, Libia, Rusia, Dubai, Afghanistan, Africa, Yemen și Kosovo. Fondatorul și acționarul majoritar al companiei-mamă, Ahmet Calik, este, potrivit presei turce, un apropiat al președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, a deținut funcția de CEO al Calik Holding în perioada 2007-2013.   

VIDEO Oraș elvețian, acoperit de fragmente de ciocolată CITEȘTE ȘI VIDEO Oraș elvețian, acoperit de fragmente de ciocolată

În această cursă au fost invitate 17 companii internaționale, cu experiență în implementarea unor proiecte similare, iar 9 din ele și-au exprimat interesul pentru a deveni antreprenori generali sau furnizori de echipamente și soluții tehnologice pentru acest proiect investițional.

„Este un moment important în evoluția parteneriatului strategic dintre KMG International și statul român prin Fondul de Investiții în Energie și care reflectă angajamentul și implicarea celor două părti în continuarea programului de investiții în sectorul energetic din România. Noua centrală va respecta cele mai înalte standarde tehnologice, de eficiență energetică și protecție a mediului", a spus Beimbet Shayakhmetov, directorul general al KMG International.

Noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică va funcționa cu gaze naturale drept combustibil principal și va avea în configurația tehnică două turbine Siemens de înaltă eficiență și performanță și două cazane recuperatoare de căldură. Acestea vor genera aproximativ 80 MW energie electrică, din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică al platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră.

VIDEO+DOCUMENT Lovitură de stat în Mali cu 2 luni înainte de finalul misiunii militare românești. Cum am ajuns să trimitem trupe acolo. Deal-ul financiar dintre Guvern și ONU CITEȘTE ȘI VIDEO+DOCUMENT Lovitură de stat în Mali cu 2 luni înainte de finalul misiunii militare românești. Cum am ajuns să trimitem trupe acolo. Deal-ul financiar dintre Guvern și ONU

"Prin programele de modernizare și eficientizare a unităților și fluxurilor de producție din cadrul rafinăriei Petromidia, KMG International și-a propus o reducere constantă a consumurilor de energie electrică. Astfel, surplusul generat de noua centrală va fi comercializat pe plan intern și va asigura venituri suplimentare pentru vehiculul investițional (SPV) - Rompetrol Energy", se mai menționează în comunicat.

Compania Rompetrol Energy este detinuță majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, alături de KMG International, Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.

Cu o durată de 7 ani, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de catre KMG International și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, obiectivul principal si strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România. În prezent, nivelul total al investițiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridică la 290 milioane dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala cogenerare petromidia
fondul de investitii in energie kazah-roman
kmg international rompetrol rafinare
rafinaria petromidia