Candidatul PNL la prezidențiale, totodată lider al partidului și președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, a distribuit pe Facebook imagini dezolante de la fosta mină de grafit de la Baia de Fier și a afirmat că, văzându-le, pare greu de crezut că aici lucrau în anii '90 peste 800 de oameni.
Ciucă a adăugat că proiectele strategice pentru reluarea extracției și procesării grafitului, esențiale pentru viitorul energiei verzi în România, sunt foarte aproape de a deveni realitate.
CITEȘTE ȘI Producția globală de vehicule a Toyota a scăzut în august pentru a șaptea lună consecutiv
″Pare greu de crezut, văzând aceste imagini, că aici, la Mina de Grafit de la Baia de Fier, lucrau în anii '90 peste 800 de oameni. Pentru mulți era o tradiție de familie. Azi proiectele strategice pentru reluarea extracției și procesării grafitului, esențiale pentru viitorul energiei verzi în România, sunt foarte aproape de a deveni realitate″, a scris, duminică, pe Facebook, Nicolae Ciucă, distribuind mai multe fotografii.
Liderul PNL a transmis că au fost depuse cereri de finanțare la Comisia Europeană pentru investiții de peste 445 de milioane de euro.
″Aceste proiecte vor contribui semnificativ la tranziția către tehnologii sustenabile și la crearea de noi locuri de muncă. Într-o Românie sigură și stabilă, Oltenia are resursele și oamenii necesari pentru a deveni un jucător important în industria bateriilor electrice și a tehnologiilor verzi″, a mai transmis Ciucă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Autostrada A7 prinde contur. Stadiul lucrărilor de la Ploiești la Pașcani
Compania de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei, cu 51% din capital, a solicitat de la Uniunea Europeană finanțări de sute de milioane de euro pentru 2 proiecte de exploatare superioară a grafitului, în baza noului Regulament UE de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice (Critical Raw Materials Act – CRMA).
Deadline-ul de depunere a proiectelor a fost 22 august.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Alegerile prezidențiale din România pot crește volatilitatea leului pe termen scurt
După cum a relatat Profit.ro, și compania americană de private equity Amerocap LLC are în vizor zăcăminte de grafit de pe 2 amplasamente din Gorj care, potrivit fostei Agenții Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), se suprapun cu un perimetru minier pentru care Salrom deține licență de exploatare în vigoare.
″Societatea Națională a Sării este interesată de redeschiderea perimetrelor miniere de la Baia de Fier (din Gorj, pentru care deține licență – n.r.) pentru valorificarea superioară a șisturilor grafitoase″, declara în primăvară, pentru Profit.ro, directorul general al companiei, Constantin Dan Dobrea.
CITEȘTE ȘI Fitch a reluat evaluarea de rating a Republicii Moldova după 15 aniProiectele depuse de Salrom pentru finanțare europeană sunt: ″Proiect de Extracție a Grafitului de Calitate pentru Baterii din arealul Baia de Fier″, cu sumă solicitată de 198.306.135 euro, și Battery-Grade Graphite Processing Project at ”Baia de Fier” Site - Enhancing EU's Strategic Supply Chain for Clean Energy Technologies, cu sumă solicitată de aproximativ 247 milioane euro.
Un al treilea proiect, Battery-Grade Graphite Recycling Project at ”Baia de Fier” Site - Advancing Circular Economy and Sustainable Resource Management in the EU, va fi depus într-o sesiune ulterioară, la care va fi solicitată o sumă de circa 92 milioane euro.