Producătorul de țevi fără sudură cu diametre mici Silcotub, una dintre cele mai importante companii industriale din România, controlată de gigantul multinațional Tenaris, listat la bursele din New York și Milano, intenționează să finalizeze până la sfârșitul anului lucrările de construire a parcului fotovoltaic gândit să asigure o parte din consumul de energie electrică al oțelăriei pe care compania o operează la Călărași, proiect prezentat în premieră de Profit.ro în urmă cu circa un an.
Silcotub are în plan ridicarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de peste 21 MW și nominală de 19,8 MW, pe un teren de 25 de hectare de lângă unitatea de producție siderurgică de la Călărași.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Valoarea investiției era estimată inițial la circa 16 milioane euro (sub 80 milioane lei) plus TVA. Între timp, costul a fost revizuit în sus cu peste 21%, la aproape 97 milioane lei plus TVA, potrivit informațiilor prezentate de conducerea Silcotub într-o conferință de presă. 30% din sumă (29,08 milioane lei) reprezintă valoarea maximă a finanțării nerambursabile europene ce va fi accesată de către companie prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar restul de 70% (67,85 milioane lei) - contribuție proprie.
Contractul de finanțare PNRR cu Ministerul Energiei a fost semnat în decembrie anul trecut, când a fost obținut și avizul tehnic de racordare (ATR) pentru proiectul de parc fotovoltaic.
Oțelăria Silcotub Călărași. Sursă foto: Google Maps, Flavian Ioniță
″Parcul va asigura în jur de 10% din consumul de energie al oțelăriei. Planul nostru este să îl inaugurăm în decembrie anul acesta. Curând lansăm procedurile de contractare pentru lucrări, am pregătit deja caietele de sarcini. Am hotărât să facem această investiție după ce costurile cu energia electrică ne-au crescut cu 500%, după începerea războiului din Ucraina″, a declarat președinta Tenaris Silcotub, Mihaela Popescu.
Potrivit șefei companiei, nu se intenționează să se livreze în rețeaua națională eventualul surplus de producție de curent electric al parcului, deși Silcotub și-a luat licență de furnizor de energie electrică de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în martie anul trecut.
Oțelăria Silcotub Călărași. Sursă foto: captură canal YouTube Guvernul României
Silcotub SA operează fabrica de țevi din Zalău, oțelăria din Călărași, fabrica de prăjini de pompare din Câmpina, centre de servicii în Ploiești și Cluj-Napoca și un centru de colectare a fierului vechi în Popești Leordeni, având birouri comerciale în București.
Conform celor mai recente date publice disponibile, compania a terminat anul 2022 cu profit net de circa 442 milioane lei, la venituri totale de peste 4,2 miliarde lei și cu circa 1.800 de angajați. Grupul-mamă Tenaris a înregistrat în anul respectiv profit net de peste 2,5 miliarde dolari, la vânzări totale de 11,7 miliarde dolari.