FOTO Silcotub vrea să finalizeze anul acesta parcul fotovoltaic de la oțelăria din Călărași. Cu cât a crescut costul investiției și câți bani vin de la stat. Războiul din Ucraina a scumpit curentul consumat de companie cu 500%

FOTO Silcotub vrea să finalizeze anul acesta parcul fotovoltaic de la oțelăria din Călărași. Cu cât a crescut costul investiției și câți bani vin de la stat. Războiul din Ucraina a scumpit curentul consumat de companie cu 500%
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 feb 2024

Producătorul de țevi fără sudură cu diametre mici Silcotub, una dintre cele mai importante companii industriale din România, controlată de gigantul multinațional Tenaris, listat la bursele din New York și Milano, intenționează să finalizeze până la sfârșitul anului lucrările de construire a parcului fotovoltaic gândit să asigure o parte din consumul de energie electrică al oțelăriei pe care compania o operează la Călărași, proiect prezentat în premieră de Profit.ro în urmă cu circa un an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Silcotub are în plan ridicarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de peste 21 MW și nominală de 19,8 MW, pe un teren de 25 de hectare de lângă unitatea de producție siderurgică de la Călărași.

Accor va deschide un nou hotel Mercure în București CITEȘTE ȘI Accor va deschide un nou hotel Mercure în București

Valoarea investiției era estimată inițial la circa 16 milioane euro (sub 80 milioane lei) plus TVA. Între timp, costul a fost revizuit în sus cu peste 21%, la aproape 97 milioane lei plus TVA, potrivit informațiilor prezentate de conducerea Silcotub într-o conferință de presă. 30% din sumă (29,08 milioane lei) reprezintă valoarea maximă a finanțării nerambursabile europene ce va fi accesată de către companie prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar restul de 70% (67,85 milioane lei) - contribuție proprie.

Contractul de finanțare PNRR cu Ministerul Energiei a fost semnat în decembrie anul trecut, când a fost obținut și avizul tehnic de racordare (ATR) pentru proiectul de parc fotovoltaic.

Oțelăria Silcotub Călărași. Sursă foto: Google Maps, Flavian Ioniță

Oțelăria Silcotub Călărași. Sursă foto: Google Maps, Flavian Ioniță

VIDEO Start pentru reabilitarea liniei la tramvaiul corporatiștilor. Când va fi gata. \ CITEȘTE ȘI VIDEO Start pentru reabilitarea liniei la tramvaiul corporatiștilor. Când va fi gata. "Peste 2 ani și jumătate nu o să mai existe linii de tramvai nemodernizate în București."

″Parcul va asigura în jur de 10% din consumul de energie al oțelăriei. Planul nostru este să îl inaugurăm în decembrie anul acesta. Curând lansăm procedurile de contractare pentru lucrări, am pregătit deja caietele de sarcini. Am hotărât să facem această investiție după ce costurile cu energia electrică ne-au crescut cu 500%, după începerea războiului din Ucraina″, a declarat președinta Tenaris Silcotub, Mihaela Popescu.

Potrivit șefei companiei, nu se intenționează să se livreze în rețeaua națională eventualul surplus de producție de curent electric al parcului, deși Silcotub și-a luat licență de furnizor de energie electrică de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în martie anul trecut.

Oțelăria Silcotub Călărași. Sursă foto: captură canal YouTube Guvernul României

Oțelăria Silcotub Călărași. Sursă foto: captură canal YouTube Guvernul României

VIDEO Noul avion chinez de pasageri C919 a efectuat un zbor demonstrativ la Salonul de aviație din Singapore CITEȘTE ȘI VIDEO Noul avion chinez de pasageri C919 a efectuat un zbor demonstrativ la Salonul de aviație din Singapore

Silcotub SA operează fabrica de țevi din Zalău, oțelăria din Călărași, fabrica de prăjini de pompare din Câmpina, centre de servicii în Ploiești și Cluj-Napoca și un centru de colectare a fierului vechi în Popești Leordeni, având birouri comerciale în București.

Conform celor mai recente date publice disponibile, compania a terminat anul 2022 cu profit net de circa 442 milioane lei, la venituri totale de peste 4,2 miliarde lei și cu circa 1.800 de angajați. Grupul-mamă Tenaris a înregistrat în anul respectiv profit net de peste 2,5 miliarde dolari, la vânzări totale de 11,7 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii energie regenerabila pnrr
silcotub otelarie calarasi
tenaris silcotub
parc fotovoltaic silcotub