Romgaz estimează că va plăti cu 62% mai mult pe certificate CO2 pentru energia produsă la Iernut. Prognoza s-ar putea dovedi însă prea optimistă

Romgaz estimează că va plăti cu 62% mai mult pe certificate CO2 pentru energia produsă la Iernut. Prognoza s-ar putea dovedi însă prea optimistă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 feb 2023

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de electricitate, estimează că va plăti anul acesta cu 62% mai mult decât în 2022 pe certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care este obligată să le cumpere pentru producția de energie electrică a vechii sale centrale de la Iernut, însă prognoza companiei riscă să se dovedească prea optimistă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția de curent electric a centralei Romgaz de la Iernut a crescut cu peste 73% anul trecut, de la 640 la 1.110,5 GWh.

CONFIRMARE Tranzacție - Zarea cumpără 70% din companiile Domeniile Dealu Mare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Zarea cumpără 70% din companiile Domeniile Dealu Mare

Potrivit legislației în vigoare, deadline-ul de achiziție a certificatelor aferente producției anului anterior este 30 aprilie 2023.

În consecință, Romgaz a constituit la 31 decembrie 2022 un provizion de 228,13 milioane lei, pentru cumpărarea a a 560.586 de certificate. La finalul lui 2021, provizionul fusese de 154,9 milioane lei, pentru 377.905 certificate. Compania a ajuns atunci în final să plătească pe ele numai 140,74 milioane lei, reușind să le cumpere mai ieftin decât estima inițial.

Producătorul chinez de smartphone-uri Honor a lansat un telefon pliabil la nivel global, cu intenția de a concura cu Apple și Samsung CITEȘTE ȘI Producătorul chinez de smartphone-uri Honor a lansat un telefon pliabil la nivel global, cu intenția de a concura cu Apple și Samsung

″Creșterea numărului de certificate necesar a fi achiziționat în 2023 pentru conformarea aferentă anului 2022 este cauzată de majorarea producției de energie electrică față de anul precedent, ceea ce a necesitat un consum mai mare de gaze naturale și, implicit, o creștere a emisiilor de CO2″, se arată în raportul preliminar al Romgaz pe 2022.  

228,13 milioane lei pentru 560.586 de certificate, estimarea pentru costurile CO2 din 2023, înseamnă un preț de circa 80 euro/certificat. Problema este însă că, recent, cotația a ajuns la 100 euro/certificat. Dacă se va menține acolo, Romgaz ar avea de plătit circa 280 milioane lei, adică dublu față de anul trecut.

EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă

Costurile cu certificatele se adaugă celor cu supraimpozitarea și cu dezechilibrele, care au făcut ca businessul de producție și vânzare de electricitate al Romgaz să încheie anul trecut pe pierdere.

″Cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a crescut cu 313,75% față de anul anterior (+1,01 miliarde lei), la o producție în creștere cu 73,52% față de anul anterior. Acest nivel al cifrei de afaceri se datorează prețurilor ridicate practicate pe piețele centralizate pe care activează grupul. Cu toate acestea, activitatea de producție și vânzare a energiei electrice a înregistrat o pierdere de 49,95 milioane lei cauzată de supraimpozitarea veniturilor obținute din acest segment de activitate″, se menționează în raportul companiei.

VIDEO Deschiderea magazinului IKEA de la Timișoara face subiectul unor discuții și ironii pe tema salariilor oferite angajaților CITEȘTE ȘI VIDEO Deschiderea magazinului IKEA de la Timișoara face subiectul unor discuții și ironii pe tema salariilor oferite angajaților

Veniturile Romgaz din energie s-au cifrat în 2022 la 1,33 miliarde lei, supraimpozitarea fiind de 404 milioane lei, iar dezechilibrele – peste 167 milioane lei. ″În perioadele în care producția de energie electrică a fost oprită, pentru onorarea obligațiilor contractuale de livrare, grupul a trebuit să achiziționeze din piață cantitatea de energie necesară″, precizează Romgaz.

În plus, producând semnificativ mai mult curent electric, Romgaz a ars corespunzător în acest scop o cantitate de gaze de producție proprie mai mare la Iernut, aceasta crescând cu 76%, de la 192,5 milioane metri cubi în 2021 la 338,8 milioane metri cubi în 2022. În primele 8 luni ale anului trecut (până la 1 septembrie 2022), spre deosebire de 2021, când și-a contabilizat gazele de producție proprie livrate centralei Iernut la preț de cost de producție, Romgaz a înregistrat aceste livrări la prețuri de piață, ceea ce i-a provocat pierderi încă din primul semestru din 2022. După 1 septembrie, prețul de transfer a fost stabilit prin lege la 100 lei/MWh.

FOTO Noile legi ale educației: Evaluarea Națională rămâne. Liceele pot scoate la concurs locuri la profilurile unde există concurență. Vom avea bacul tehnologic. Va fi o probă de competențe de bază. Cresc bursele CITEȘTE ȘI FOTO Noile legi ale educației: Evaluarea Națională rămâne. Liceele pot scoate la concurs locuri la profilurile unde există concurență. Vom avea bacul tehnologic. Va fi o probă de competențe de bază. Cresc bursele

Profitul net al Romgaz a crescut cu o treime anul trecut, la peste 2,5 miliarde lei. Veniturile companiei din 2022 au fost mai mult decât duble comparativ cu cele din 2021, ajungând la 13,67 miliarde lei.

În schimb, producția de gaze a Romgaz a scăzut cu 1,84%, la 4,936 miliarde metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz centrala iernut
productie energie romgaz
supraimpozitare energie
certificate co2 productie energie