Franța va plafona la 15% creșterea prețurilor la gaze și electricitate, în 2023

Franța va plafona la 15% creșterea prețurilor la gaze și electricitate, în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 oct 2022

La fel ca și vecinii săi europeni, Franța a promis că va cheltui miliarde de euro pentru a atenua impactul celei mai grave crize energetice cu care se confruntă Europa după anii 1970, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Principala armă din arsenalul lor este o limită de tarif, în cazul Franței majorarea prețurilor la gaze și electricitate în 2023 fiind plafonată la 15%.

Prima Sport lansează al cincilea canal dedicat evenimentelor sportive CITEȘTE ȘI Prima Sport lansează al cincilea canal dedicat evenimentelor sportive

În luna februarie a acestui an, Franța a adoptat o versiune precedentă a plafonului, conform căreia tariful reglementat la electricitate a crescut cu 4%, în timp ce prețul reglementat la gaze naturale a fost înghețat la nivelul din luna octombrie 2021, scrie Agerpres.

Fără acest plafon, autoritățile franceze au estimat că prețurile la energie ar fi crescut cu 120%.

Conform celor mai recente estimări, noua schemă va costa 45 de miliarde de euro pentru susținerea gospodăriilor și firmelor.

Premierul francez, Elisabeth Borne a spus că factura medie la gaze va crește cu "25 de euro pe lună, în loc de 200 de euro pe lună fără plafon". În cazul facturilor la electricitate, acestea ar urma să crească, în medie, cu "20 de euro pe lună, în loc de 180 de euro pe lună fără plafon".

În plus, autoritățile franceze vor acorda o plată unică pentru cele mai sărace 40% dintre gospodării. Un cec energetic excepțional urmează a fi vărsat până la finele anului către 12 milioane de gospodării, valoarea acestui cec urmând să fie de 200 de euro pentru 20% dintre cele mai sărace gospodării și de 100 de euro pentru restul de 20%.

Ca efect al războiului din Ucraina, livrările de gaze naturale rusești spre Europa au fost reduse, ceea ce a dat naștere la temeri că la iarnă ca exista o penurie în aprovizionare, astfel că prețurile de pe piață au explodat.

Situația din Franța este agravată de faptul că producția de electricitate a centralelor nucleare este la un nivel redus, ca urmare a lucrărilor de mentenanță efectuate la jumătate din cele 56 de reactoare nucleare din Franța. Grupul energetic de stat Electricité de France (EDF) a dat asigurări că reactoarele oprite vor fi repornite în cursul iernii, după finalizarea lucrărilor de mentenanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
gaze