GAZE Gazprom a rezervat capacitate de peste 100 GWh/zi și în decembrie pe Negru Vodă, reprezentând 44% din producția internă

GAZE Gazprom a rezervat capacitate de peste 100 GWh/zi și în decembrie pe Negru Vodă, reprezentând 44% din producția internă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 nov 2021

Gazprom, prin intermediul celor 2 companii prin care efectuează exporturi în România, a rezervat pentru luna decembrie, în punctul de interconectare Negru Vodă, o capacitate de 104 GWh/zi, cu 3% sub capacitatea de 107,3 GWh/zi rezervată pentru luna noiembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Capacitatea rezervată reprezintă aproximativ 67% din cea totală disponibilă în respectivul punct de interconectare și este echivalentă cu 44% din producția internă de 237 GWh realizată luni, 15 noiembrie.

De ce este important: În această iarnă, producția internă în cădere liberă față de cea din anii trecuți, de aproximativ 240-245 GWh/zi, și cantitățile de gaze extrase din depozite nu vor putea acoperi consumul intern. Iar punctul de interconectare cu cea mai mare capacitate de import este cel de la Negru Vodă.

De asemenea important: După ce, în luna octombrie, România a importat gaze din Ungaria, în noiembrie Ungaria și-a reluat importurile de gaze rusești folosind România ca țară de tranzit, în urma avariei înregistrate la începutul lunii în sistemul bulgar, care a condus la indisponibilizarea punctelor de intrare a gazelor în Serbia și România. Dacă nu va fi reluat tranzitul gazelor rusești către Ungaria prin Serbia la nivelul anterior avariei Bulgartransgaz, Gazprom ar putea apela la punctul de la Negru Vodă și la cel de la Csanadpalota pentru a furniza gaz maghiarilor. Ceea ce nu numai că va limita importurile autohtone prin Negru Vodă (cu o capacitate totală de 155 GWh/zi), dar va și indisponibiliza importurile prin Csanadpalota (cu o capacitate de 77 GWh/zi), punctul respectiv urmând a fi folosit în sens invers, pentru exportul de gaz.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Rezervările au fost făcute probabil prin cele două firme prin care Gazprom exportă gaz în România, Gazprom Schweiz AG (și subsidiara sa WIEE) și Conef Energy (și compania soră IMEX Oil).

Tariful perceput de Bulgartransgaz s-a majorat cu 30%, de la 0,037 leva/KWh/zi (0,09 lei/KWh/zi) pentru gazul care este importat în noiembrie la 0,049 leva/KWh/zi (0,12 lei/KWh/zi) pentru gazul care urmează a fi importat în decembrie, în timp ce cel încasat de Transgaz s-a majorat cu aproape 60%, de la 0,115 lei/KWh/zi în noiembrie la 0,182 lei/KWh/zi în decembrie.

În ceea ce privește rezervarea de capacitate de import din Ungaria, prin punctul de la Csanadpalota, și aceasta s-a diminuat, de la 73 GWh/zi în noiembrie la 68 GWh/zi în decembrie.

În pofida faptului că în prezent, prin acest punct, se exportă gaze în Ungaria, nu s-au făcut rezervări pe decembrie pentru export.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
import
decembrie