Gazele s-au scumpit pe piața spot cu 20% într-o singură zi. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Gazele s-au scumpit pe piața spot cu 20% într-o singură zi. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 oct 2018

Prețul gazelor pe piața pentru ziua următoare (PZUGN) a OPCOM s-a majorat într-o singură zi, joi, cu 20%, la 135 lei/MWh, după ce miercuri atinsese maximul de la lansarea în urmă cu o lună a acestei piețe, 112,5 lei/MWh. Principala motivație ar putea fi aceea că, până la finalul acestei luni, furnizorii și producătorii sunt obligați să-și realizeze obligațiile de stocare a gazului pentru iarnă, majorate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu 15% față de nivelul stabilit pentru iarna trecută.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Perspectivele pe piața de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum, conferință care va fi deschisă de ministrul Energiei, Anton Anton, și va reuni principalii jucători în domeniu, în direct la Profit TV.

De ce este important: Prin decizia de majorare cu 15% a volumului de gaze care trebuiesc stocate în această iarnă, ANRE a contribuit, la rândul său, la majorarea prețurilor, punând presiune pe cerere cel puțin în acest final de lună. Furnizorii trebuie să achiziționeze până la finalul lunii cantități mai mari de gaze (și în vederea livrării către consumatori și în vederea înmagazinării), fapt ce intensifică nivelul concurenței pe partea de cerere. În plus, apelarea pe timp de iarnă la volume mai ridicate stocate și nu la importuri aduce o siguranță relativă în ceea ce privește securitatea alimentării, însă contribuie la scumpirea gazelor. Pe lângă prețul de furnizare și tarifelor de transport sau sistem, consumatorii finali vor mai achita și tariful de înmagazinare, aflat la un nivel de aproximativ 20 lei/MWh.

Mai este interesant: Prezența WIEE, intermediarul importurilor de gaze rusești, pe PZUGN arată faptul că deja gazul de import este mai ieftin decât cel din producția internă (fără a lua în calcul și tariful de depozitare perceput de Romgaz, în calitate de operator a celor șase depozite autohtone).

Volumul de gaze tranzacționat joi, cu livrare în ziua de vineri, a fost de asemenea ridicat pentru nivelurile înregistrate pe această piață, de 5.650 MWh, al treilea volum zilnic înregistrat de la lansarea platformei.

EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri

Un alt motiv al prețului înregistrat joi este că de la ședință a lipsit oferta unuia dintre cei doi mari producători interni, Romgaz, dar și cea a intermediarului importurilor de gaze rusești, WIEE, prezent pe această piață în ultimele 3 ședințe de tranzacționare. Astfel, au fost licitate doar gazele oferite de OMV Petrom și, probabil, cele ale operatorului de sistem Transgaz, care poate participa la licitații cu gazele rămase în urma efectuării operațiuni de echilibrare a sistemului.

De partea cealaltă, a cumpărătorilor, au licitat cei doi mari furnizori, Engie și E.On, dar și marii furnizorii de electricitate care au intrat pe piața gazelor, CEZ Vânzare, Enel Energie SA și Enel Energie Muntenia SA.

Pe lângă aceștia, au mai licitat volumul de gaze pus la dispoziție în principal de OMV Petrom și furnizori mai mici, precum MET Romania Energy SA, Nova Power & Gas SRL și Tinmar Energy SA.

OMV negociază preluarea unei participații de 50% la divizia de upstream a companiei malaysiene Sapura, tranzacție de 1,6 miliarde dolari CITEȘTE ȘI OMV negociază preluarea unei participații de 50% la divizia de upstream a companiei malaysiene Sapura, tranzacție de 1,6 miliarde dolari

Până în prezent, prețurile de pe PZUGN a OPCOM s-au situat sub prețul mediu ponderat, de 116 lei/MWh; înregistrat pentru această lună pe platforma concurentă a Bursei Române de Mărfuri (BRM), unde volumul este mai ridicat.

Prețul gazelor tranzacționate pe BRM a fost în luna octombrie cu peste 50% mai ridicat decât cel din luna similară a anului trecut. Explicația constă în scăderea volumelor de gaze extrase în România ca urmare a scăderii naturale a producției, ceea ce a condus la o aliniere a evoluției prețurilor de pe piața internă cu cea a prețurilor de pe bursa de Viena (CEGH), luată în considerare la calculul redevenței de către Agenția Națională de Reglementare pentru Resursele Minerale (ANRM).

Prețul pentru luna octombrie de pe bursa vieneză este în prezent de 130,72 lei/MWh, cu 60% mai ridicat decât prețul de 81 lei/MWH din luna similară a anului trecut și cu aproximativ 12,5% peste cel înregistrat în această lună pentru gazele din producție internă pe BRM.

Tranzacție: \ CITEȘTE ȘI Tranzacție: "Regele eolienelor" Muntmark cedează controlul diviziei de operare și mentenanță parcuri eoliene a Monsson italienilor de la PLC Group, inclusiv pentru România. Ce se va întâmpla pe piață - anunț la Profit Energy.forum

PZUGN a fost lansată operațional în 31 iulie 2018 și asigură participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuării și/sau eliminării situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei, datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen. La lansare, pe platformă erau înregistrați un număr de 13 operatori economici, între timp numărul acestora majorându-se la 30.

Efectiv, piața pentru ziua următoare a gazelor naturale (PZUGN) a debutat pe 19 septembrie, când s-au efectuat primele licitații la un preț de 98 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
opcom
brm
cegh
depozitare