Gazprom estimează că-și va reduce, pentru prima oară în ultimii 5 ani, producția de gaze

Gazprom estimează că-și va reduce, pentru prima oară în ultimii 5 ani, producția de gaze
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 apr 2019

Gazprom estimează că în 2019 va opera prima scădere a producției din ultimii cinci ani, ca urmare a unei ierni mai prietenoase și a concurenței gazului natural lichefiat (GNL) pe piața europeană. Tot pentru prima dată în istorie, Gazprom, care a deținut până de curând monopolul pe exportul gazelor în Rusia, concurează pe piața europeană cu un rival intern, Novatek PJSC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Novatek, producător independent de gaze, a început producția de GNL în Arctica în 2017 și a devenit un furnizor important în Europa de Nord-Vest în timpul acestei ierni, ca urmare a scăderii prețurilor din Asia.

"În acest an planificăm să producem 495 de miliarde de metri cubi de gaze naturale", a declarat Vitaly Markelov, vicepreședinte al Gazprom, într-un interviu acordat unei reviste interne a companiei. Declarația acestuia confirmă estimările conservatoare publicate de gigantul rus în luna februarie.

În 2018, Gazprom a produs 497,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Compania rusă își revizuiește planurile de producție de mai multe ori pe an pe baza cererii în Europa, cea mai mare piață pe care o deservește. În prezent, depozitele din Europa sunt la niveluri superioare mediei acestei perioade, după ce, ca urmare a vremii prietenoase din această iarnă, a fost înregistrată o reducere a consumului pe Bătrânul Continent.

FOTO Cea mai lungă călătorie din lume cu un automobil electric. Până în Australia curentul a costat doar 300 de dolari CITEȘTE ȘI FOTO Cea mai lungă călătorie din lume cu un automobil electric. Până în Australia curentul a costat doar 300 de dolari

Săptămâna trecută, Gazprom estima că depozitele de gaze din Europa sunt umplute la o capacitate de 42%, ceea ce va reduce cererea de gaze rusești dedicată refacerii stocurilor comparativ cu primăverile anilor precedenți.

Chiar dacă producția de gaze a companiei din acest an, până la 15 aprilie, a crescut cu 2% an, exporturile sale către Europa și Turcia au scăzut cu 9%.

Profit.ro a relatat că prin coridrul Isaccea-Negru Vodă, care până în acest an, când a fost finalizat primul gazoduct TurkStream, Gazprom alimenta Turcia, tranzitul de gaze rusești s-a redus cu 50%.

În plus, în pofida respingerilor repetate ale oficialilor Gazprom, presiunea importurilor de GNL din SUA pare a se face simțită, fapt confirmat și de Elena Burmistrova, șefa Gazprom Export. în luna februarie, potrivit Bloomberg.

La începutul lunii martie, Gazprom Export a vândut primii metri cubi de gaze în ruble către o companie occidentală, pe propria sa platformă electronică de vânzări (ESP), folosită ca instrument de diversificare a vânzărilor către statele europene. În mod tradițional, prețul gazelor vândute de Gazprom în UE este denominat în dolari sau în euro, însă acum a fost încheiat primul contract în moneda națională rusă. Iar volumul a fost unul considerabil, 80 de milioane metri cubi, cu livrare în luna martie, volum apropiat de recordul zilnic înregistrat în acest an. Cea mai mare vânzare zilnică pe platforma electronică a Gazprom în 2019 a fost înregistrată pe 18 ianuarie, de 82 milioane de metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze
producție
export