Gazprom vrea să anuleze acordul semnat cu OMV, Uniper, Wintershall, Shell și Engie pentru construirea Nord Stream-2

Gazprom vrea să anuleze acordul semnat cu OMV, Uniper, Wintershall, Shell și Engie pentru construirea Nord Stream-2
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 oct 2016

Consiliul de administrație al Gazprom va lua în considerație în ședința de pe 9 noiembrie anularea acordului semnat cu 5 companii europene, printre care și principalul acționar al Petrom, OMV, pe tema finanțării gazoductului submarin Nord Stream-2.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Reuters, care citează un document Gazprom adresat investitorilor, decizia este consecința problemelor politice și de reglementare pe care proiectul celor de la Gazprom le întâmpină în Uniunea Europeană. Mai multe state membre UE, în special cele din Europa Centrală și de Est, se tem că, dacă va fi construit acest gazoduct, europenii își vor amplifica dependența energetică de Moscova.

Nord Stream-2, programat inițial să devină funcțional în 2019, ar fi dublat capacitatea de transport de gaze din Rusia direct către Germania, care în prezent este efectuat prin intermediul vechii conducte Nord Stream.

Mai multe state, în special cele din Europa Centrală și de Est, se tem că vor deveni și mai dependente de gazul rus, în plus, Nord Stream-2 putând afecta și ruta de transport a gazelor din Ucraina. În absența banilor obținuți pentru transportul gazului rusesc în Europa, Ucraina ar avea de suferit, pierzându-și orice atu în negocierile cu Gazprom pentru micșorarea prețului gazelor sau pentru obținerea unor amânări la plată.

Basarabia vrea să stopeze importurile de gaze rusești din 2020. Transgaz și-ar putea prelua parțial omologul de peste Prut CITEȘTE ȘI Basarabia vrea să stopeze importurile de gaze rusești din 2020. Transgaz și-ar putea prelua parțial omologul de peste Prut

Partenerii Gazprom în proiectul Nord Stream-2, care ar fi trebuit să coste 9,9 miliarde de euro, sunt Uniper, Wintershall, Shell, OMV și Engie.

De altfel, Consiliul Concurenței din Polonia a obiectat împotriva modului de finanțare a gazoductului, în opinia sa consorțiul care ar urma să construiască și să opereze conducta neputând fi același cu cel care o și finanțează.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kuprianov, a recunoscut că Gazprom a fost nevoit să renunțe la acordul privind finanțarea Nord Stream-2 ca urmare a obiecțiilor poloneze.

“Va trebui să găsim o nouă schemă de cooperare între participanți. Însă totul e în ordine”, a declarat Kupriyanov citat de Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazoduct
gazprom
nord stream
2
polonia
uniper
wintershall
shell
omv
engie