Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20%

Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 aug 2018

Exploatarea gazului din Marea Neagră pare a avea o mai mare importanță politică și geopolitică, decât una economică. Despre acest subiect vorbesc mai mult politicienii decât oficialii companiilor implicate. În cazul politicienilor autohtoni, miza este evidentă: venituri suplimentare la buget, capital electoral și rente economice pentru companiile românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ceea ce privește politicienii străini, în special cei americani (ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, sau secretarul de stat pentru energie, Rick Perry) interesul pare unul geopolitic. Statele Unite ale Americii nu pot solicita statelor europene să-și reducă dependența față de gazele rusești fără a arăta că fac ceva în acest sens la rândul lor. O eventuală producție de gaze a unei companii americane în această regiune ar întări discursul privind disponibilitatea de export de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA în Europa.

Numai că ambele propuneri americane au o problemă economică: prețul. Costul gazelor naturale lichefiate exportate în Europa este superior celor importate din Rusia, ceea ce face ca peste două treimi din terminalele europene să fie neutilizate. O situație similară ar putea fi întâlnită și în cazul exploatării gazelor din Marea Neagră, mai ales după majorarea de fiscalitate votată de Parlamentul României.

ANALIZĂ Care sunt problemele create de suprataxarea gazelor din Marea Neagră? Producția offshore autohtonă devine necompetitivă în raport cu importurile rusești CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Care sunt problemele create de suprataxarea gazelor din Marea Neagră? Producția offshore autohtonă devine necompetitivă în raport cu importurile rusești

Interesant este că după reacția la cald a celor doi șefi de companii care dețin licența celui mai important zăcământ din Marea Neagră (Neptun Deep), Christina Verchere (OMV Petrom) și Richard Tusker (ExxonMobil Romania), din momentul votării amendamentelor prin care s-a înăsprit fiscalitatea offshore, atât companiile locale, cât și cele mamă (OMV și ExxonMobil), au impus practic un embargo pe acest subiect.

Exxon a ignorat subiectul Neptun Deep în prezentarea rezultatelor pe trimestrul al doilea

Vineri au fost prezentate rezultatele ExxonMobil pe trimestru al doilea. În niciun document (comunicat de presă, prezentările vicepreședinților Neil Chapman și Niel Hansen, sau raportul financiar) nu apar nici măcar o singură dată Neptun Deep sau România, în pofida faptului că în acest an ar fi trebuit adoptată decizia de investiție. Sunt alocate câte o pagină proiectelor din Guiana, Mozambic, Brazilia sau Papua Noua Guineee, iar la capitolul alte proiecte sunt enumerate descoperirile recente din Pakistan, Namibia sau proiectul din Argentina, unde ExxonMobil a atras un nou partener, Qatar Petroleum.

ANALIZĂ Ce uită politicienii: ca să impozitezi agresiv trebuie să ai ce! Cazul gazelor din Marea Neagră și modelul venezuelean CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ce uită politicienii: ca să impozitezi agresiv trebuie să ai ce! Cazul gazelor din Marea Neagră și modelul venezuelean

În sesiunea de întrebări și răspunsuri, la solicitarea unui analist financiar, vicepreședintele Neil Chapman a mai enumerat printre proiectele importante ale Exxon din Upstream, pe lângă cele amintite anterior, un proiect din Cipru.

Prezentare către investitori (Martie 2018)

Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20%

De altfel, ultima oară când Neptun Deep apare într-un document oficial al companiei a fost în martie 2018, într-o prezentare făcută investitorilor pe tema celor mai importate proiecte din portofoliu. În luna aprilie, într-o prezentare similară, pe harta cu cele mai importante 15 descoperii ale ExxonMobil la nivel global, România și Neptun Deep nu mai apar.

Principalele proiecte ale Exxon la nivel global (aprilie 2018)

Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20%

În raportul financiar pe anul trecut, Neptun Deep era trecut pe lista cu cele 36 de proiecte principale ale companiei pentru perioada de după 2018. Dacă însă analizăm rezervele estimate ale fiecărui proiect, Neptun Deep (cu 630 milioane picioare cubice pe zi (echivalentul a 17,5 milioane metri cubi pe zi sau 110 mii barili echivalent petrol/zi) nu se află în prima jumătate a proiectelor strategice ale companiei americane.

Dacă pentru Exxon, proiectul nu pare unul prioritar, pentru OMV Petrom este esențial: producția estimată de 110 mii bep/zi este superioară întregii producții a OMV Petrom din trimestrul al doilea al acestui an (de 88 mii bep/zi). Luând în calcul numai partea sa de producție de 50%, 55 mii bep/zi, aceasta ar echivala cu o majorare a producției actuale cu 62%, și asta fără a lua în calcul declinul natural al producției.

Exxon garantează investitorilor o profitabilitate de 20%

Însă decizia de investiție aparține în primul rând Exxon, compania americană fiind operatorul zăcământului și fiind cea care dispune de tehnologia necesară exploatării acestuia. Chiar dacă nu s-au referit explicit la Neptun Deep, cei doi vicepreședinți ai Exxon Mobil au oferit unele informații care ar putea conta în luarea deciziei de investiție în ceea ce privește Neptun Deep.

VIDEO Iulian Iancu, PSD, la Antena 3: Nixon i-a arătat în 1973 prin satelit lui Ceaușescu gazele românești din Marea Neagră. Guvernul Tudose a fost demis din cauza Legii offshore CITEȘTE ȘI VIDEO Iulian Iancu, PSD, la Antena 3: Nixon i-a arătat în 1973 prin satelit lui Ceaușescu gazele românești din Marea Neagră. Guvernul Tudose a fost demis din cauza Legii offshore

Vestea bună din discursul acestora este aceea că ExxonMobil este singura companie la nivel global care investește în continuare masiv în explorare și exploatare, spre deosebire de principalii săi concurenți (Chevron, BP, Shell sau Total), care sunt mult mai prudenți, fapt pentru care a și fost criticată de analiști.

Proiectele Exxon la nivel global (2017)

Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20%

Vestea proastă este că prim-vicepreședintele companiei, Neil Chapman, a precizat că nu este vorba doar de “a investi în capacități de producție, ci de a investi în capacități de producție de calitate”.

“Este o diferență de profitabilitate a volumelor de gaze pe care le producem. Ne vom concentra pe cele care vor produce cea mai mare valoare investitorilor”, a precizat acesta.

La rândul său, Neil Hansen, a explicat că, în ceea ce privește producția de gaze, aceasta este extrem de sensibilă la volatilitatea prețurilor.

“Acesta este motivul pentru care ne vom concentra pe investițiile din upstream care să aducă valoare investitorilor la o varietate cât mai largă de prețuri. De aceea le garantăm investitorilor o profitabilitate de 20% în upstream”, a declarat Hansen.

Faptul că Exxon este extrem de sensibil la evoluția prețurilor pe piața gazelor rezultă și din evoluția producției de gaze din Europa pe trimestrul al doilea. În urma scăderii prețurilor, ca urmare a reducerii cererii inerente ieșirii din lunile de iarnă, Exxon și-a înjumătățit producția de pe Bătrânul Continent.

În plus, Neil Chapman, a precizat că, în ultima perioadă, politica de investiții a companiei s-a modificat, concetrându-se pe petrol, și nu pe gaz, ca urmare a profitabilității mai mari a produselor rafinate și a diferenței dintre prețul gazelor și cel al petrolului (aflat în ascensiune în ultimul an).

“Nu am mai investit atât de mult în afacerile cu gas, ci în petrol și în Permian (bazin din SUA) și o să vedeți rezultatele în viitorul apropiat”, a declarat Chapman.

Profitabilitatea de 20% oferită investitorilor și reorientarea Exxon către business-ul cu petrol în defavoarea celui cu gaze par a sugera că decidenții americani vor lua o decizie de investiție favorabilă în ceea ce privește Neptun Deep doar în cazul unor costuri de producție reduse, ceea ce nu este cazul în urma majorării fiscalității de către Parlamentul român.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea neagra
neptun deep
exxon
investiție