Gazul natural se va scumpi în Bulgaria în ianuarie cu circa 30%

Gazul natural se va scumpi în Bulgaria în ianuarie cu circa 30%
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 dec 2022

Prețul gazelor naturale va crește cu aproximativ 30% în ianuarie, potrivit ministrului interimar al energiei, Rosen Hristov, transmite Mediapool, citată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit acestuia, motivul pentru aceasta este că se așteaptă utilizarea unor cantități din depozitul de la Ciren, care au fost cumpărate la prețuri mai mari. „Sper că prețul va fi sub 200 de leva, dar probabil că prețul mediu va fi în jur de 200 de leva, ceea ce este în limita acceptabilă”, a explicat el.

CONFIRMARE Poșta Română trece la restructurări masive. Șeful Poștei, anterior la PROFIT NEWS TV - Nu dăm afară oameni, dar... CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Poșta Română trece la restructurări masive. Șeful Poștei, anterior la PROFIT NEWS TV - Nu dăm afară oameni, dar...

Potrivit acestuia, până la sfârșitul anului, Bulgaria va semna un contract pe termen lung cu Turcia pentru livrarea de gaze naturale. „Acest lucru nu s-a întâmplat până acum – să se folosească terminalele turcești de gaz lichefiat. Negociem pentru 1 miliard de metri cubi, adică încă 30%. Vorbim de un contract pe 13 ani la prețuri foarte avantajoase. Trebuie să fie din nou cu nave și tot lichefiat. Următorul pas este livrarea de nave. O licitație de 10 ani este în desfășurare. Turcia ne propune să ne alăturăm negocierilor ei cu câțiva dintre cei mai mari furnizori din lume. Se negociază din nou cu companii americane și cu companii europene – Norvegia”, a declarat Hristov la Nova TV.

El a subliniat că Bulgaria consumă aproximativ 3,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. 1 miliard vine din Azerbaidjan, adică aproximativ 30%. „În prezent, cumpărăm orice altceva din Grecia – gaz lichefiat și prin conducte. Acestea sunt contracte pe termen scurt”, a explicat ministrul. Potrivit acestuia, transferul de gaz lichefiat în Bulgaria prin Turcia ar putea deveni realitate în aprilie anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
bulgaria