Germania și Franța își parafează ″reîncălzirea″ relațiilor printr-un acord energetic

Germania și Franța își parafează ″reîncălzirea″ relațiilor printr-un acord energetic
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 nov 2022

Cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul francez Elisabeth Borne au parafat vineri 'reîncălzirea' relațiilor între Berlin și Paris după săptămâni de tensiuni, cu un acord energetic menită să 'garanteze' aprovizionarea celor două țări, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

'Cu cât timpurile sunt mai dificile, cu atât cooperarea între Germania și Franța este mai importantă', a afirmat Scholz într-o conferință de presă comună.

Statul vă invită din nou să cumpărați titluri Fidelis. Ce dobânzi oferă CITEȘTE ȘI Statul vă invită din nou să cumpărați titluri Fidelis. Ce dobânzi oferă

Elisabeth Borne, aflată în prima sa vizită la Berlin în calitate de premier, a îndemnat la o 'unitate ce trebuie menținută' în fața crizelor multiple cu care este confruntat cuplul franco-german.

Aceste declarații au venit să încheie un intens balet ministerial în ultimele săptămâni de o parte și de alta a Rinului, după tensiuni care au dus în octombrie la amânarea Consiliului de miniștri franco-german.

PNL l-a testat pe Ilie Bolojan pentru Primăria Capitalei. Cifrele sondajului CITEȘTE ȘI PNL l-a testat pe Ilie Bolojan pentru Primăria Capitalei. Cifrele sondajului

'Reîncălzirea' relațiilor s-a concretizat vineri prin semnarea de către cei doi șefi de guvern a unui 'acord de solidaritate' energetică între Paris și Berlin.

Concret, acordul prevede ca Franța să ajute Germania cu livrări de gaz. În schimb, Germania va sprijini Franța pentru 'a-și securiza aprovizionarea cu electricitate', se arată în declarația comună.

Fostul ministru Constantin Niță se întoarce în penitenciar CITEȘTE ȘI Fostul ministru Constantin Niță se întoarce în penitenciar

Franța livrează deja de la mijlocul lunii octombrie gaz Germaniei, care, la rândul său, ar putea devansa din noiembrie (în loc de ianuarie) creșterea capacităților sale de schimb de electricitate, ceea ce ar permite Franței să primească mai mult curent electric.

Din cauza opririi a numeroase reactoare nucleare, Franța este, pentru prima dată în 42 de ani, importator net de electricitate. Și pentru Germania cotitura este una istorică, având în vedere că țara importa de obicei din Rusia gazul de care avea nevoie.

ANRE - Eșalonare la plată a facturii de energie pe minimum 3 luni, pentru anumiți clienți CITEȘTE ȘI ANRE - Eșalonare la plată a facturii de energie pe minimum 3 luni, pentru anumiți clienți

Totuși, Parisul și Berlinul rămân divizate în privința plafonării prețului gazului, iar planul Germaniei de a ajuta cu 200 miliarde de euro gospodăriile și firmele în fața exploziei prețurilor îi face pe vecinii săi să se teamă de o distorsionare a concurenței.

Parisul și Berlinul au căutat, de asemenea, să afișeze un front comun în fața Moscovei, Elisabeth Borne reafirmând că cele două țări 'vor sprijini Ucraina până la capăt'.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta germania acord energetic
franta germania acord politic
franta germania criza energetica