Gigantul german E.ON schimbă numele monopolului său de distribuție de gaze și energie din România în Delgaz Grid

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 nov 2016

E.ON Distribuție România SA, operatorul local de rețele de distribuție de gaze și energie electrică controlat de grupul german E.ON, își va schimba denumirea, de la 1 ianuarie 2017, în Delgaz Grid SA, potrivit unei propuneri a Consiliului de Administrație al societății înaintate spre aprobare adunării generale a acționarilor companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, acționarii au fost convocați la o AGA extraordinară pe 20 decembrie pentru a aproba schimbarea denumirii societății din E.ON Distribuție România SA în Delgaz Grid SA, precum și noua siglă a companiei.

Reprezentanții E.ON România nu au răspuns la întrebările Profit.ro cu privire la motivația schimbării de denumire până în momentul publicării acestui material. Grupul-mamă german E.ON a finalizat recent un proces de divizare, prin care divizia de producție de energie fosilă și trading de energie a fost desprinsă de grup și listată separat la bursă, sub denumirea de Uniper. Sub umbrela E.ON au fost păstrate operațiunile de producție de energie regenerabilă, de transport și distribuție a electricității și gazelor și de furnizare a acestora către clienții retail.

E.ON Distribuție România SA, viitoarea Delgaz Grid SA, este controlată majoritar de E.ON România SRL, care este deținută, la rândul său, în proporție de peste 90% de către E.ON Beteiligungen GmbH din grupul german E.ON. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 13,51% din acțiunile E.ON Distribuție.

Gigantul german E.ON schimbă numele monopolului său de distribuție de gaze și energie din România în Delgaz Grid

CITEȘTE ȘI Obama a interzis explorările petroliere în unele părți ale zonei Arctice până în 2022

Compania deține monopolul zonal al distribuției de energie electrică în regiunea Moldovei, unde operează o rețea de distribuție de peste 80.000 de kilometri. De asemenea, E.ON Distribuție operează rețelele locale de distribuție a gazelor naturale din județele din nordul țării (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), lungimea totală a rețelelor fiind de peste 20.000 de kilometri. În total, compania distribuie energie electrică și gaze naturale unui număr de circa 3 milioane de clienți.

E.ON Distribuție România SA este rezultatul fuziunii, la finalul anului 2014, dintre operatorii de distribuție de gaze și electricitate controlați de grupul german E.ON în România, care funcționau separat anterior, pe firme diferite. Fuziunea s-a efectuat prin absorbirea E.ON Moldova Distribuție SA, distribuitorul de energie electrică, de către E.ON Gaz Distribuție SA, și schimbarea numelui companiei, în urma operațiunii, în E.ON Distribuție România SA.  

Anul trecut, E.ON Distribuție a raportat un profit net de 260,3 milioane lei, triplu față de 2014, la o cifră de afaceri de 1,6 miliarde, dublă față de anul anterior, ca urmare a fuziunii relatate mai sus. 

Circulația pe tronsonul de metrou Eroilor-Drumul Taberei va începe cu 10 trenuri vechi până se cumpără unele noi CITEȘTE ȘI Circulația pe tronsonul de metrou Eroilor-Drumul Taberei va începe cu 10 trenuri vechi până se cumpără unele noi

La finalul lunii iunie 2016, Fondul Proprietatea a anunțat că și-a vândut integral participațiile deținute de Fond la E.ON Distribuție și la furnizorul de electricitate și gaze E.ON Energie, după ce, în urmă cu un an, acuza acționarul majoritar al celor două companii, E.ON România SRL, de abuz de putere, conflict de interese și "încălcare gravă" a principiilor de guvernanță corporativă, prin semnarea de contracte de consultanță de zeci de milioane de lei cu cele două subsidiare de distribuție, respectiv furnizare de energie electrică și gaze naturale.

La acel moment,  E.ON Romania a respins ferm acuzațiile referitoare la așa-zisa încălcare a principiilor de guvernanță corporativă sau la existența unui conflict de interese, precizând că acele contracte de servicii de consultanță strategică la care făceau referire reprezentanții Fondului Proprietatea au fost încheiate în deplină legalitate.

Anterior vânzării, FP deținea 18,3% din capitalul E.ON Distribuție și 13,4% din cel al E.ON Energie. Fondul nu a făcut publice numele cumpărătorilor și nici valoarea tranzacțiilor, invocând clauzele de confidențialitate din contractele de vânzare.

În decembrie 2015, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a vândut participația de 9,82% din capitalul firmei de consultanță E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, cu valoare nominală de 141,83 milioane lei (circa 31,5 milioane euro), acționarului majoritar al acesteia, E.ON Beteiligungen GmbH.

Trump, de acord să plătească 25 milioane de dolari pentru a opri procesele de fraudă privind Trump University CITEȘTE ȘI Trump, de acord să plătească 25 milioane de dolari pentru a opri procesele de fraudă privind Trump University

E.ON România SRL, acționarul majoritar al E.ON Distribuție și E.ON Energie, are ca obiect principal de activitate consultanța pentru afaceri și management și a terminat anul 2015 cu pierderi de 18,18 milioane lei, după profitul net de 21,21 milioane lei raportat în 2014, la o cifră de afaceri de 49,7 milioane lei, cu 12,6% mai mică față de cea din anul anterior.

Pierderile nete ale grupului-mamă german E.ON s-au amplificat în primele nouă luni ale acestui an la 9,3 miliarde de euro, ca urmare a reevaluării în scădere a valorii activelor cu 6,1 miliarde de euro, după separarea de grup a diviziei de energie convențională și trading Uniper.

Vânzările din Europa Centrală și de Est și Turcia au scăzut ușor, iar în cazul României și Cehiei, declinul s-a produs din cauza tarifelor mai mici. Totodată, profitul înainte de dobânzi și taxe din România a scăzut semnificativ din cauza tarifelor electricității și gazelor și a vânzărilor mai mici de gaze, mai ales către consumatorii casnici. De la 1 mai 2016, ANRE a redus tarifele reglementate de distribuție a gazelor practicate de E.ON Distribuție cu 8,8%. Anterior, de la 1 ianuarie 2016, ANRE redusese și tarifele de distribuție a electricității percepute de companie clienților, cu circa 10%.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
e.on distributie
e.on energie
distributie gaze naturale
distributie energie electrica
tarife distributie energie
tarife distributie gaze