Distribuitorii de energie: Impunerea racordării gratuite a agriculturii și industriei alimentare e discriminatorie, socializează costurile și constituie o formă de ajutor de stat

Distribuitorii de energie: Impunerea racordării gratuite a agriculturii și industriei alimentare e discriminatorie, socializează costurile și constituie o formă de ajutor de stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2023

Modificarea recentă a Legii energiei, prin care operatorii de distribuție au fost obligați să racordeze gratis la rețele, cu anumite condiții, companiile din agricultură, inclusiv sistemele de irigații, precum și industria alimentară, urmând să-și recupereze costurile cu racordarea acestora prin majorarea tarifelor de distribuție percepute de la toți consumatorii de electricitate, este discriminatorie și riscă să fie calificată drept ajutor de stat de către autoritățile europene, susțin distribuitorii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Cine plătește ceea ce pentru unii e gratis? Cum rămâne cu câteva probleme constituționale: tratament egal, regulile pieței comune, concurența loială? Cu ce resurse se vor mai face investițiile necesare întăririi rețelelor de care să beneficieze toți clienții?″, se arată într-un comunicat al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Banca Transilvania listează o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 200 milioane euro. IFC oferă 100 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank CITEȘTE ȘI Banca Transilvania listează o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 200 milioane euro. IFC oferă 100 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank

Potrivit organizației, obligația impusă operatorului de distribuție de a asigura finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a racordului pentru anumiți clienți finali noncasnici, cu recunoașterea ulterioară a contravalorii în tariful de distribuție, generează un tratament discriminatoriu și constituie un ajutor de stat incompatibil cu regulile pieței comune, dar și cu considerațiile Comisiei Europene, instituind totodată un cost suplimentar pentru consumatori.

″Susținerea unor industrii locale, considerate strategice, poate fi făcută prin instrumente transparente, accesibile tuturor operatorilor din sectorul respectiv. Soluția corectă, în linie cu legislația națională și europeană, este aplicarea unor scheme dedicate de ajutor de stat acestor sectoare și nu modificarea cadrului legislativ primar care guvernează sectorul energetic, într-un mod care poate fi susceptibil de ajutor de stat nepermis″, mai menționează ACUE.

FOTO Aro-Palace a vândut hotelul Coroana - Postăvarul CITEȘTE ȘI FOTO Aro-Palace a vândut hotelul Coroana - Postăvarul

În opinia Federației, o altă soluție fezabilă este și atragerea de fonduri europene pentru rețele noi și extinderi de rețele, în scopul exclusiv al dezvoltării serviciilor de irigații și a sectoarelor cu cod CAEN agricultură.

“Au mai existat astfel de încercări. Ideea gratuității a dus la o creștere nesustenabilă a numărului de cereri. Companiile de distribuție au fost în imposibilitatea de a aloca resursele necesare (umane și financiare) pentru executarea simultană atât a obligațiilor preexistente prin programele anuale de investiții aprobate de ANRE, cât și a obligațiilor suplimentare care au decurs din modificările legislative. În cazul excepțiilor introduse prin Legea 158/2023, aceste costuri vor pune o presiune suplimentară pe tarifele de distribuție și, nu în ultimul rând, vor afecta alte tipuri de investiții programate”, a declarat Dana Dărăban, directorul executiv al ACUE.

viewscnt
Afla mai multe despre
racordare gratuită rețele distribuție energie
agricultură industrie alimentară racordare gratuită electricitate
sisteme irigații racordare gratuită curent electric