Greenpeace atacă în instanță PUZ-ul emis pentru proiectul Neptun Deep

Greenpeace atacă în instanță PUZ-ul emis pentru proiectul Neptun Deep
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 feb 2024

Greenpeace cheamă în judecată autoritățile și companiile (OMV Petrom și Romgaz) pentru nereguli grave în procesul de aprobare a PUZ-ului dedicat de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Greenpeace susține, într-un comunicat, că Agenția pentru Protecția Mediului Constanța ar fi emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale. Avizul pentru infrastructura proiectului de malul Mării Negre ar fi fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanța ar fi acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studii privind impactul asupra sănătății populației, corpurilor de apă, schimbărilor climatice și fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naționale, unionale și internaționale.

FOTO Șantierul Naval Damen Galați va construi, în premieră, un portavion de drone pentru marina portugheză CITEȘTE ȘI FOTO Șantierul Naval Damen Galați va construi, în premieră, un portavion de drone pentru marina portugheză

Organizația mai susține că proiectul Neptun Deep prezintă o serie de riscuri notabile, de la amenințarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră, până la intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Fără autoritățile care să evalueze corect consecințele unui astfel de proiect, biodiversitatea și ecosistemele vor fi afectate în mod ireversibil, iar fenomenele meteorologice extreme se vor intensifica, este arătat.

" Autoritățile trebuie să fie trase la răspundere pentru modul iresponsabil în care să avizeze favorabil proiecte cu impact distructiv asupra oamenilor și mediului. Aceleași ar trebui să protejeze mediul și interesul cetățenilor. În schimb, acestea emit avize neglijent, în interesele companiilor, fără a evalua impactul asupra sănătății populației și a naturii. Vom urmări toate căile pentru a ne asigura că astfel de proiecte nocive, precum Neptun Deep, nu vor afecta sănătatea oamenilor și nu vor distruge ecosisteme marine prețioase", a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

În octombrie 2023, Greenpeace a organizat un protest și a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea noilor exploatări.

viewscnt
Afla mai multe despre
greenpeace
puz
neptun deep