Grupul China Three Gorges vrea să preia integral Energias de Portugal, pentru 9,07 miliarde euro

Grupul China Three Gorges vrea să preia integral Energias de Portugal, pentru 9,07 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2018

Grupul chinez China Three Gorges (CTG) intenționează să lanseze o ofertă de 9,07 miliarde de euro pentru o participație de 77% pe care nu o deține încă la Energias de Portugal (EDP), cea mai mare companie energetică din Portugalia, o inițiativă îndrăzneață prin care vrea să se extindă în Europa și care va atrage o atenție mare din partea Statelor Unite și a altor guverne occidentale, realtează MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prin preluarea integrală a EDP, grupul chinez va dobândi controlul asupra celui mai mare producător, distribuitor și furnizor de electricitate din Portugalia dar și o bază prin care va avea expunere  la operațiunile companiei portugheze din mai multe state europene, între care se numără Spania, Franța, Italia și Marea Britanie. În regiunea Americilor, compania din Lisabona este prezentă în Brazilia, Mexic precum și în Statele Unite, unde operează parcuri eoliene în aproape toată țara, scrie News.ro.

Ca una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră, China a promovat agresiv construcția de panouri solare, parcuri eoliene și alte surse alternative de energie și a adoptat politici de susținere a vehiculelor electrice, pentru reducerea poluării. Interesul CTG de a cumpăra EDP scoate în evidență aceste eforturi.

Vânzarea combinatului ArcelorMittal Galați, așteptată până la finele lunii iunie CITEȘTE ȘI Vânzarea combinatului ArcelorMittal Galați, așteptată până la finele lunii iunie

În 2017, EDP a generat un profit operațional de aproximativ 1,1 miliarde de euro, din care circa 40% din energie eoliană și alte tipuri de energie alternativă.

CTG a fost fondat în 1993 pentru construcția și operarea Three Gorges Dam, cea mai mare centrală de energie hidro din lume, de pe râul Yangtze. Inițial, CTG a cumpărat o participație minoritară la EDP, în 2011, iar apoi a văzut investiția ca o  cale de acces la centralele hidroelectrice ale companiei europene din Brazilia și la cei 2 milioane de clienți din țara respectivă.

CTG oferă 2,26 de euro în numerar pentru fiecare acțiune EDP pe care nu o deține, cu 5% peste închiderea cotațiilor de vineri, iar totalul se ridică la peste 9 miliarde de euro. La acest preț, tranzacția ar fi una dintre cele mai mari achiziții străine a unei companii chineze de la preluarea de 43 de miliarde de dolari a grupului agro elvețian Syngenta, făcută anul trecut de China National Chemical.

Cel mai mare obstacol al preluării EDP de către CTD ar putea veni din partea autorităților de reglementare din Statele Unite și Uniunea Europeană, care analizează cu atenție sporită achizițiile străine de active în sectoare cum este infrastructura energetică.

viewscnt
Afla mai multe despre
china three gorges
energias de portugal