Grupul minier Anglo American, puternic afectat de criza prețurilor materiilor prime, a revenit pe profit în 2016

Grupul minier Anglo American, puternic afectat de criza prețurilor materiilor prime, a revenit pe profit în 2016

Foto: Reuters/Sipihwe Sibeko

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 feb 2017

Creșterea prețurilor pe piața materiilor prime a ajutat Anglo American să revină pe profit în 2016, după pierderi de peste 5,6 miliarde de dolari în anul precedent, pe fondul cărora gigantul din minerit a anunțat un amplu program de restructurare, ce viza desființarea a 85.000 locuri de muncă dintr-un total de 135.000 și vânzarea a zeci de active.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anglo American a raportat un profit net de aproape 1,6 miliarde dolari pentru anul trecut, de la o pierdere de 5,62 miliarde dolari în 2015. Veniturile au urcat ușor, de la 23 miliarde dolari la 23,1 miliarde dolari, potrivit Reuters și MarketWatch.

Grupul a reușit să își reducă datoriile cu peste o treime, de la aproape 13 miliarde dolari, la finele lui 2015, la 8,5 miliarde dolari în decembrie anul trecut. În acest an, datoria netă ar urma să scadă la 7 miliarde dolari.

România - pe locul al 3-lea în topul statelor UE cel mai puțin dependente de importul de combustibili fosili CITEȘTE ȘI România - pe locul al 3-lea în topul statelor UE cel mai puțin dependente de importul de combustibili fosili

Anglo American a fost printre companiile cele mai afectate de prăbușirea prețurilor materiilor prime în 2015, dar și principalul beneficiar al revenirii pieței, fiind cel mai performant emitent pe bursa londoneză în 2016.

Pe fondul rezultatelor bune de anul trecut, grupul a renunțat la vânzarea operațiunilor din Africa de Sud și a altor active și estimează că va relua plata dividendelor către acționari.

"Nu avem nevoie să vindem active pentru a adresa problema bilanțului, deoarece am făcut deja acest lucru", a declarat directorul general al grupului, Mark Cutifani.

Pe viitor, Anglo American intenționează să își reducă activele de la 40 în prezent la circa 30. Anterior, grupul anunțase că își va restrânge portofoliul la 16 active-cheie și va desființa până la 85.000 locuri de muncă, pentru a reduce costurile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anglo american
profit
materii prime
dividende