Guvernul dă bani primăriilor pentru restanțele la energie termică. Scumpirea gigacaloriei și subvenționarea prețului plătit de populație se amână pentru 2022

Guvernul dă bani primăriilor pentru restanțele la energie termică. Scumpirea gigacaloriei și subvenționarea prețului plătit de populație se amână pentru 2022
scris 3 dec 2021

Guvernul va da anul acesta bani primăriilor pentru ca acestea să achite restanțele operatorilor locali de termoficare centralizată față de producătorii de energie termică, iar în bugetul de stat pe 2022 vor fi prevăzute fonduri pentru subvenționarea prețului la gigacalorie plătit de consumatorii casnici, reiese din mesajele oficiale transmise acum de autorități.

"Ca soluție imediată, pentru a sprijini autoritățile locale, la nivelul Guvernului va fi inițiat un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică. De această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din București, Constanța, precum și din alte localități care se confruntă cu disfuncționalități în livrarea energiei termice. Discuțiile cu privire la acordarea subvenției energiei termice vor continua și în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022", transmite Guvernul.

Proleasing Motors, rezultate record la aniversarea de 20 de ani și planuri pentru noi investiții în dezvoltare sustenabilă și proiecte de modernizare CITEȘTE ȘI Proleasing Motors, rezultate record la aniversarea de 20 de ani și planuri pentru noi investiții în dezvoltare sustenabilă și proiecte de modernizare

Mesajul a fost transmis după o întîlnire convocată de premierul Nicolae Ciucă, la care au participat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, precum și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, cel al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, și cel al Energiei, Virgil Popescu.

"(…) prim-ministrul a solicitat reprezentanților Guvernului (…) să găsească urgent soluții pentru ca cetățenii să beneficieze de apă caldă și căldură și să fie redus impactul pe care scumpirea gigacaloriei îl are asupra facturilor plătite de populație. Primarii celor două municipii au prezentat problemele cu care se confruntă sistemele de producție și distribuție a energiei în sistem centralizat. (…) Pentru eficientizarea sistemelor de termoficare, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria s-a discutat despre modalitățile prin care producția și distribuția energiei termice în sistem centralizat vor putea fi preluate în coordonare unitară, în subordinea primăriilor. Totodată, s-a discutat despre soluții viabile de modernizare și eficientizare a sistemelor de termoficare, prin creșterea accesului primăriilor la fonduri europene alocate prin Fondul de Modernizare. Discuțiile între reprezentanții Guvernului și cei ai autorităților publice locale vor continua în perioada următoare", mai arată Executivul.

ULTIMA ORĂ Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și luare de mită CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și luare de mită

Primarul Capitalei, Nicușor Dan a declarat după întâlnire că bucureștenii vor plăti în continuare 164 de lei/gigacalorie la căldură, atâta timp cât CGMB nu va modifica hotărârea din 2011 privind prețul facturat. Primarul Capitalei vrea să majoreze prețul plătit de bucureșteni la 280 de lei, însă nu este susținut în Consiliul General decât de PNL și PMP, USR și PSD fiind împotriva majorării prețului la căldură. Primăria Capitalei așteaptă un ajutor din partea Guvernului, care va veni de la bugetul de stat pe 2022, a mai spus primarul Capitalei.

Potrivit lui Nicușor Dan, s-a mai discutat modalitatea în care Primăria Capitalei se poate împrumuta astfel încât să plătească ELCEN, iar ulterior ELCEN-ul să iasă din insolvență și să fie inclus în Termoenergetica, pentru a putea accesa fondurile europene de modernizare.

VIDEO Armata germană a onorat-o cu fast pe Angela Merkel, la retragere. A cerut fanfarei să cânte o piesă rock din anii \'70, din Germania comunistă CITEȘTE ȘI VIDEO Armata germană a onorat-o cu fast pe Angela Merkel, la retragere. A cerut fanfarei să cânte o piesă rock din anii '70, din Germania comunistă

Nicușor Dan a spus că un alt subiect al întâlnirii a fost subvenția la termie, el precizând că a fost la discuții cu primarul Constanței. ”Discuția a fost că bugetul pe 2022 este în lucru, și discuția a fost care sunt urgențele până la finalul anului 2021 și care este necesarul începând cu 2022. Răspunsul final o să fie, pentru cei ca noi, care au nevoie în special pe anul 2022, va veni prin bugetul de stat”, a arătat el.

Primarul a precizat că la următoarea întâlnire va fi mai clar în ce va consta acest ajutor.

Programul Rabla pentru Electrocasnice - Bugetul s-a epuizat în 8 minute. Reclamații primite CITEȘTE ȘI Programul Rabla pentru Electrocasnice - Bugetul s-a epuizat în 8 minute. Reclamații primite

Sunt optimist că Guvernul va ajuta toate orașele care au sistem centralizat de încălzire, cuantumul nu îl poate estima nimeni, azi, este un subiect care ține de legea bugetului de stat pe 2022”, a afirmat el.

Nicușor Dan a mai spus că ”există două tarife, cel total, de producție, care va fi văzut până la sfârșitul anului, și va fi până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, aproximativ 980 de lei, iar după scăderea TVA-ului, va fi aproximativ 870 de lei”.

Didi, una dintre cele mai mari companii chineze, se va delista de la New York și va intra pe bursa din Hong Kong CITEȘTE ȘI Didi, una dintre cele mai mari companii chineze, se va delista de la New York și va intra pe bursa din Hong Kong

În ceea ce privește banii pe care îi plătesc bucureștenii pe căldură, Nicușor Dan a afirmat că ”până când CGMB nu va modifica hotărârea din 2011, bucureștenii vor plăti 164 de lei, cum plătesc și azi”.

Primarul a precizat că PNL și PMP susțin majorarea la 280 de lei, care ține cont de mai mulți factori, de creșterea prețului la gaze și de faptul că nu s-a mai făcut o creștere din 2011. USR nu s-a pronunțat, așteaptă răspunsul din partea Guvernului și PSD a spus că nu susține această majorare, a adăugat Nicușor Dan.

Primarul General a mai afirmat că va avea nevoie de ajutor din partea Guvernului în luna ianuarie, discuția fiind dacă acești bani vor veni în decembrie sau în ianuarie, după aprobarea bugetului pe 2022. ”Ce s-a discutat azi a fost că Guvernul analizează urgențele pe luna decembrie și, în paralel, lucrează la bugetul pe 2022”, a mai spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gigacalorie
scumpire gigacalorie
caldura apa calda la iarna
termoenergetica bucuresti