Guvernul își propune să înființeze instituția care va prelua apa grea de 1,3 mld. euro pentru Cernavodă la rectificare. Costuri estimate la 800.000 lei pe lună

Guvernul își propune să înființeze instituția care va prelua apa grea de 1,3 mld. euro pentru Cernavodă la rectificare. Costuri estimate la 800.000 lei pe lună
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 iul 2017

Ministerul Energiei își propune să înființeze până la prima rectificare bugetară de anul acesta o nouă instituție, Centrul Național de Management al Apei Grele (CNMAG), care să preia gestiunea apei grele necesare centralei nucleare de la Cernavodă de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, în condițiile în care Regia, aflată în faliment, nu-și mai permite să acopere costurile acestei activități. Centrul ar urma să aibă până la 90 de salariați și cheltuieli lunare de funcționare de circa 800.000 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui document guvernamental din a doua jumătate a lunii trecute, Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON) de la Măgurele a fost însărcinat cu elaborarea documentației pentru organizarea și funcționarea CNMAG. Pentru finanțarea acestui proiect, bugetul Ministerului Energiei pe 2017 ar urma să fie suplimentat cu suma de 980.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Primele estimări arată că CNMAG ar urma să aibă un număr de 80-90 de angajați și cheltuieli lunare de funcționare (cu salarii, utilități și materiale) de circa 800.000 de lei pe lună, relevă sursa citată.

Comisia Europeană propune măsuri de simplificare a accesului la fondurile UE CITEȘTE ȘI Comisia Europeană propune măsuri de simplificare a accesului la fondurile UE

"S-au purtat negocieri preliminare cu lichidatorul judiciar (al RAAN, Euro Insol – n.r.) pentru identificarea soluțiilor de preluare a personalului și a instalațiilor necesare. S-au purtat discuții cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS, care deține juridic stocul de apă grea al României – n.r.) privind modalitatea de preluare a custodiei apei grele achiziționată la rezerva de stat de către noua entitate. Urmează să se promoveze, cât mai curând posibil, actele normative de înființare a entității, cu condiția definitivării negocierilor cu lichidatorul judiciar și ANRSPS", se arată în document.

Potrivit acestuia, Ministerul Energiei depune toate eforturile pentru a promova hotărârea de înființare a Centrului Național de Management al Apei Grele până la prima rectificare bugetară din 2017.

"În caz contrar, înființarea entității se va amâna până la o nouă rectificare bugetară", se menționează în document.

Premierul Mihai Tudose a afirmat luni, la Parlament, la finalul ședinței coaliției de guvernare, că săptămâna viitoare va avea loc o primă discuție cu privire la rectificarea bugetară, care va fi cu siguranță pozitivă, urmând să se aloce mai mulți bani administrației locale și tuturor ministerelor care vin cu argumente justificative în acest sens.

Bloomberg: Kaspersky Lab a colaborat cu serviciile ruse de spionaj. Compania neagă existența unor \ CITEȘTE ȘI Bloomberg: Kaspersky Lab a colaborat cu serviciile ruse de spionaj. Compania neagă existența unor "legături nepotrivite"

În martie, ministrul Energiei, Toma Petcu, declara pentru News.ro că instituția care va prelua gestiunea stocurilor de apă grea de la RAAN va fi înființată până la jumătatea anului.

Stocul de apă grea acumulat la rezerva de stat are o valoare totală de circa 1,3 miliarde euro și este destinat atât asigurării necesarului reactoarelor 1 și 2 de la Cernavodă pe toată durata lor de operare, cât și primei încărcături aferente viitoarelor reactoare 3 și 4, aflate în stadiu de proiect. De altfel, această primă încărcătură este planificată să constituie aportul de capital în natură al statului român la constituirea companiei mixte care va implementa proiectul.

Producția de apă grea a uzinei Romag Prod din cadrul RAAN a fost oprită încă din vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în ianuarie 2016. Regia se afla în insolvență încă din 2013. Stocul de apă grea al Romag Prod a fost transferat juridic în patrimoniul ANRSPS, dar este depozitat în continuare pe platforma uzinei din Drobeta Turnu Severin.

"În situația de faliment în care se află RAAN, respectarea obligațiilor prevăzute de contractul încheiat cu ANRSPS privind depozitarea, verificarea și menținerea calităților fizico-chimice din prescripțiile tehnice ale apei grele este compromisă iremediabil. RAAN nu mai dispune de sursele financiare care să susțină costurile aferente acestei activități (...), ceea ce conduce la periclitarea funcțiilor tehnologice și operaționale ale activității de asigurare și conservare a cantităților de apă grea existente în depozitele RAAN, cu pierderea ireversibilă a acelor cantități de apă grea care își vor altera caracteristicile prescrise de utilizare", se afirmă în documentul guvernamental.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa grea
raan
centrala nucleara cernavoda
reactoarele 3 si 4 cernavoda
ministerul energiei