Guvernul susține că pe piața liberă a energiei electrice prețurile sunt “coborâte” … cel puțin pentru CO Hunedoara

Guvernul susține că pe piața liberă a energiei electrice prețurile sunt “coborâte” … cel puțin pentru CO Hunedoara
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 iul 2017

În timp ce, în ultimele zile, furnizorii și distribuitorii de energie electrică se plâng de prețurile ridicate de pe piața spot, există în România și instituții care sugerează că acestea sunt prea mici. Și nu orice instituție, ci chiar guvernul României, care justifică pierderea bugetată prin proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului pe anul 2017 pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara - S.A. (aflată sub autoritatea Ministerului Energiei) prin “eliminărea prețurilor reglementate” și o pune pe seama “handicapului natural (…) accentuat de sistemul concurențial de pe piața” pe care-l are CE Hunedoara.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În ultima lună, pe piața pentru ziua următoare prețurile au atins miercuri cotații de peste 75 euro/MWh, media zilei fiind de 60 euro/MWh, situându-se la dublul cotațiilor înregistrate anul trecut. În ianuarie, prețurile de pe PZU au atins și niveluri de 680 de lei/KWh.

Potrivit proiectului, guvernul estimează un rezultat brut negativ pentru 2017, și anume o pierdere totală de 169.177 mii lei, cu 80,29% mai mică decât cea realizată la finele anului 2016 în sumă de 858.352 mii lei.

EXCLUSIV Cea mai importantă decizie din istoria ASF, cu efect pentru milioane de șoferi . Ce conține documentul care va fi, astăzi, pe masa Consiliului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai importantă decizie din istoria ASF, cu efect pentru milioane de șoferi . Ce conține documentul care va fi, astăzi, pe masa Consiliului

“Nivelul pierderii este datorat în principal condițiilor economice în care își desfășoară activitatea societatea, prin eliminarea pieței reglementate, energia electrică fiind vândută la prețurile pieței libere. Handicapul natural pe care Complexul Energetic Hunedoara SA îl are ca urmare a faptului că, utilizează cel mai scump combustibil, este accentuat de sistemul concurențial de pe piața de energie, în care prețul de vânzare este coborât de către sectoarele energiei regenerabile”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Dacă va fi adoptat proiectul de HG, compania va avea bugetate venituri totale de 664,75 milioane lei și cheltuieli totale în sumă de 833,9 milioane lei. În veniturile totale este inclus și ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cărbune neviabile pentru anul 2017, în sumă de 198,83 milioane lei. Proiectul mai cuprinde cheltuieli cu personalul de 347,8 milioane lei și plăți compensatorii aferente disponibilizării colective de personal.

Numărul de personal prognozat pentru finele anului este de 3.773 de persoane, față de 4.942 angajați în 2016, ca urmare a disponibilizării colective a unui număr de 1.086 persoane în acest an. De asemenea, încetează rapoartele de muncă pentru 393 salariați până la sfârșitul acestui an, urmare a ieșirilor voluntare la pensie, conform prevederilor legale, fără a beneficia de plăți compensatorii, ”rezultând necesitatea angajării unui număr de 310 persoane specializate, pentru ca activitatea în subteran să nu fie afectată”, arată documentul.

În bugetul pe 2017 al CO Hunedoara se prevăd plăți restante în sumă de 834,57 milioane lei.

Procesul privind insolvența Complexului Energetic Hunedoara, deschis la Tribunalul Hunedoara, a fost suspendat până la judecarea unui alt dosar disjuns, care se află la Curtea de Apel Alba Iulia.

Tribunalul Hunedoara a respins, în 7 februarie, cererea de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara solicitată de CEH și a disjuns într-un alt dosar deschiderea procedurii de insolvență la solicitarea creditorilor.

Conform tabelului de creanțe întocmit de către administratorul judiciar, datoriile Complexului Energetic Hunedoara se ridică la 1,43 miliarde lei, susține News.ro.

Compania de stat a precizat, la acea dată, că ieșirea din insolvență a societății nu se datorează îmbunătățirii situației economice și financiare, lucru care va genera probleme majore în activitatea curentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie electrică
piață liberă
piață reglementată