Guvernul triplează termenul legal de decontare către furnizorii de energie și gaze a costurilor plafonării prețurilor

Guvernul triplează termenul legal de decontare către furnizorii de energie și gaze a costurilor plafonării prețurilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 nov 2022

Guvernul vrea să tripleze de la 10 la 30 de zile termenul legal în care Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și Ministerul Energiei trebuie să le plătească furnizorilor de energie electrică și gaze naturale compensațiile reprezentând diferențele dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate aplicate consumatorilor finali, termen ce curge de la primirea de către cele două instituții a documentelor cu calculele de verificare efectuate în acest sens de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legislația în vigoare prevede că valorile aferente compensărilor, pentru fiecare furnizor, se determină de către ANRE în termen de 30 de zile de la data primirii cererilor de decontare depuse și înregistrate la ANPIS, Ministerul Energiei și (în copie) la Autoritate de către furnizori.

DOCUMENT Vodafone scumpește în România tariful la telefon, pentru clienții cărora nu le-a fost majorat costul în septembrie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vodafone scumpește în România tariful la telefon, pentru clienții cărora nu le-a fost majorat costul în septembrie

După verificări și eventuale corecturi și rectificări, ANRE transmite valorile aferente compensărilor la ANPIS și Ministerul Energiei, iar cele două instituții au obligația de a efectua plata către furnizori în termen de 10 zile de la data primirii documentelor.

Acest termen de 10 zile a ″supraviețuit″ până acum neschimbat multiplelor modificări suferite de OUG nr. 27/2022, care se aplică de la 1 aprilie 2022.

FOTO Excremente de urs la conservă, „autentic secuiești”, vândute în România. Șeful OPC: Nu mi-a venit să cred CITEȘTE ȘI FOTO Excremente de urs la conservă, „autentic secuiești”, vândute în România. Șeful OPC: Nu mi-a venit să cred

Acum, printr-un proiect de ordonanță de urgență, Guvernul vrea să tripleze acest termen, la 30 de zile.

Suma totală verificată de ANRE și transmisă spre decontare în conformitate cu OUG nr. 27/2022 a depășit 6,7 miliarde lei la finalul săptămânii trecute.

OUG cu măsuri fiscale - Facilitatea pentru educație timpurie, din nou amânată. Extindere a taxării inverse în energie, suspendarea încă un an a depunerii unor declarații informative, clarificări privind măsura 200 de lei netaxabili în salariul minim CITEȘTE ȘI OUG cu măsuri fiscale - Facilitatea pentru educație timpurie, din nou amânată. Extindere a taxării inverse în energie, suspendarea încă un an a depunerii unor declarații informative, clarificări privind măsura 200 de lei netaxabili în salariul minim

Luna trecută, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Daniela Dărăban, declara la Profit Energy.forum că sunt întârzieri de 5 luni de zile la decontarea de către stat a costurilor cu plafonarea ale furnizorilor.

Furnizorii s-au plâns periodic de întârzieri în decontare, încă de la prima variantă a sistemului de plafonare a prețurilor la energie și gaze, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2021.

Cea mai mare fraudă descoperită de Kovesi - Operațiunea Admiral: Grupuri de crimă organizată răspândite în 22 state, inclusiv în România, acuzate de o fraudă la TVA estimată la 2,2 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Cea mai mare fraudă descoperită de Kovesi - Operațiunea Admiral: Grupuri de crimă organizată răspândite în 22 state, inclusiv în România, acuzate de o fraudă la TVA estimată la 2,2 miliarde de euro

Guvernul vrea și să modifice Legea offshore pentru a putea folosi sumele încasate din impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze naturale din perimetre offshore din Marea Neagră și din perimetre onshore de mare adâncime și la plata compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie și gaze pentru diferența dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate aplicate clienților finali.

Potrivit calculelor Profit.ro efectuate pe baza informațiilor cu privire la cea mai nouă concesiune offshore de gaze productivă, Midia, deținută de Black Sea Oil&Gas, Petro Ventures și Gas Dacia Plus, numai în primele circa 2 săptămâni de producție din iunie, concesionarii au realizat venituri totale de 42 milioane euro și au plătit supraimpozit de 12,45 milioane euro, plus redevențe. Pentru un an întreg (la cantități și prețuri presupus constante), estimarea ar indica venituri de 958 milioane euro și supraimpozit de circa 284 milioane euro, la care se adaugă redevențele.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
scumpire energie gaze
furnizori energie gaze decontari compensatii plafonare preturi