Hidroelectrica a finalizat retehnologizarea unui grup la hidrocentrala Stejaru într-un proiect total de 75 milioane euro

Hidroelectrica a finalizat retehnologizarea unui grup la hidrocentrala Stejaru într-un proiect total de 75 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2020

Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a anunțat marți că a finalizat procesul de retehnologizare a hidroagregatului (HA) nr. 6 de la hidrocentrala Dimitrie Leonida (Stejaru), care are acum o putere de 55,05 MW, iar costul total de realizare a lucrărilor la cheie pentru întreaga centrală este de circa 75 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Având la acest moment o putere instalată de 60,14 MVA și o putere maximă disponibilă la cupla turbinei de 55 048,8 kW (55,05 MW), grup generator complet retehnologizat este primul predat pentru operarea comercială din cele șase hidroagregate de la Stejaru. HA6 intră, odată cu finalizarea lucrărilor, într-un nou ciclu de viată, beneficiind totodată, de o creștere a puterii de la 50 la 55 MW. Probele efectuate certifică faptul că agregatul funcționează la parametrii proiectați, însă probe de performanță vor continua pe parcursul întreg anului 2020, în paralel cu exploatarea comercială”, arată compania într-un comunicat.

Taxele miniere vor fi majorate CITEȘTE ȘI Taxele miniere vor fi majorate

Pentru retehnologizarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru s-a semnat în anul 2015 contractul de lucrări nr.1008/2015 între Hidroelectrica și asocierea Romelectro & Litostroj Power doo Slovenia, scrie News.ro.

”Contractul, de tip EPC (Engineering, procurement, construction and commissioning) include retehnologizarea tuturor instalațiilor și echipamentelor din perimetrul de exploatare Stejaru, respectiv: casa vanelor fluture și conductele forțate, centrala și stațiile exterioare din nodul de sistem de 220kV/ 110kV”, arată compania.

Costul total de realizare a lucrărilor la cheie este de circa 75 milioane de euro.

”Valoarea totală a investiției acoperind hidroagregatul, instalațiile sale auxiliare și instalațiile de racordare până în punctul de conectare la Sistemul Energetic Național este de 9,977 milioane euro. Este o lucrare importantă nu doar pentru Hidroelecrica, ci și pentru SEN. Este nevoie să continuăm investițiile, să ne securizăm obiectivele din portofoliu și să introducem agregatele într-un nou ciclu de viață și de exploatare comercială. Ne-am propus ca Hidroelectrica să dea un exemplu de pereverență în ceea ce privește activitatea de investiții, modernizare și retehnologizare. În acest spirit, ne dorim ca lucrările la hidroagregatul la hidroagregatul 5, următorul pe lista de retehnologizare de la Stejaru, să fie făcute într-un ritm alert”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Centrala hidroelectrică Stejaru (redenumită în 1990 CHE Dimitrie Leonida) este principala centrală din schema hidroelectrică a râului Bistrița. Centrala dispune de șase hidroagregate de tip Franscis puse în funcțiune în perioada 1960-1962, cu o putere instalată de 210 MW  (4x 27,5MW+ 2x50MW).

Energia medie de proiect este de 434,5 GWh/an (394 GWh/an inițial, suplimentați în 1970 cu 40,5GWh/an la punerea în funcțiune a captării secundare Tașca).

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidrocentrala stejaru