Hidroelectrica a semnat contractul de consultanță pentru listarea la bursă. Procesul nu poate fi însă lansat în acest an

Hidroelectrica a semnat contractul de consultanță pentru listarea la bursă. Procesul nu poate fi însă lansat în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2020

Cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, controlat de statul român, a semnat cu STJ Advisors Group contractul de prestări servicii de consultanță pentru piața de capital, de tip “Equity Advisor”, oferta câștigătoare fiind în valoare de 950.000 euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Avem astăzi completă echipa de consultanți care să ne fie alături în faza de pregătire a procesului de listare la bursă a Hidoelectrica, iar la finalul acestei etape vom contracta serviciile unui intermediar autorizat sau consorțiu de listare în vederea derulării IPO-ului. Am propus acționarilor o strategie investițională actualizată care presupune realizarea de proiecte în valoare de 26 miliarde de lei până în anul 2030. Sumele obținute din IPO vor contribui cu siguranță la accelerarea ritmului de dezvoltare al companiei, fiind una dintre sursele de finanțare esențiale ale investițiilor pe care Hidroelectrica dorește sa le inițieze în perioada următoare. Ne dorim ca Hidroelectrica să  fie pilonul central pe care sistemul energetic național să se sprijine în tranziția către o energie curată, așa cum este prevăzut în Pactul Ecologic European – Green Deal”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

”În ceea ce privește alegerea momentului oportun pentru IPO-ul Hidroelectrica, acesta urmează să fie stabilit ulterior, astfel încât listarea să aducă  beneficii maxime acționarilor companiei", adaugă acesta.

Este cert însă 100% că listarea la bursă a celui mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, controlat de statul român, nu va fi anul acesta, din cauza efectelor pandemiei de COVID-19, a declarat recent, pentru Profit.ro, Karoly Borbely, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și fost secretar de stat în Ministerul Energiei, actualmente al Economiei.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri deține 80% din capitalul Hidroelectrica, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

"100% listarea nu se face anul acesta, este compromisă din cauza efectelor pandemiei COVID-19 asupra piețelor de capital. Nici n-aș putea să estimez când s-ar putea face, dacă în primăvara sau în toamna anului viitor, după ce se va termina pandemia", a spus Borbely.

Recent, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și manager de Fond, Fondul Proprietatea, a apreciat că listarea Hidroelectrica nu este posibilă anul acesta, ci anul anul viitor, precizând că o perioadă mai lungă de restricții va accentua potențialul unei amânări a listării.

Gigantul Amazon, interesat de preluarea AMC Entertainment, cel mai mare operator de cinematografe din lume CITEȘTE ȘI Gigantul Amazon, interesat de preluarea AMC Entertainment, cel mai mare operator de cinematografe din lume

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat recent într-o conferință de presă că a fost demarată procedura pentru privatizarea Hidroelectrica, precizând că acest lucru nu trebuie făcut în perioadă de criză, atunci când "speculanții sunt peste tot, iar prețurile sunt jos". El a mai spus că a fost deja selectat consultantul care va duce compania la cota bursei.

Achizițiile publice prin negociere directă vor continua și pe durata stării de alertă CITEȘTE ȘI Achizițiile publice prin negociere directă vor continua și pe durata stării de alertă

Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit operațional EBITDA de peste 3 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 4,14 miliarde lei. Ca urmare a abrogării celebrei și controversatei OUG nr. 114/2018, acționarul minoritar FP și-a reevaluat în creștere participația de 20% din capitalul companiei, de la 4,144 miliarde lei în noiembrie 2019 la 4,886 miliarde lei în decembrie anul trecut. La 31 decembrie 2018, evaluarea era de 3,885 miliarde lei. La această evaluare, întreaga companie ar valora circa 24,4 miliarde lei.

Hidroelectrica a propus recent acționarilor repartizarea de dividende în valoare totală de 1,253 miliarde lei din profitul pe anul trecut, din care peste un miliard de lei vor merge către acționarul majoritar. Suma totală propusă ca dividende reprezintă peste 90% din profitul net contabil al Hidroelectrica pe 2019, cifrat la 1,386 miliarde lei. Dacă propunerea va fi aprobată în AGA companiei, banii ar urma să fie virați până cel târziu pe 28 iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
listare hidroelectrica
ipo hidroelectrica
profit hidroelectrica
dividende hidroelectrica