Hidroelectrica așteaptă peste o lună OK-ul oficial din partea Guvernului pentru a depune ofertă de cumpărare a activelor CEZ din România

Hidroelectrica așteaptă peste o lună OK-ul oficial din partea Guvernului pentru a depune ofertă de cumpărare a activelor CEZ din România
scris 25 mai 2020

Conducerea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a convocat AGA peste o lună și solicită aprobarea acționarilor pentru a depune, de una singură sau în consorțiu, ofertă angajantă de preluare a activelor din România ale grupului ceh CEZ, precum și pentru contractarea în acest scop a unui credit.

În ipoteza participării în consorțiu la licitația de preluare a activelor CEZ, este așteptată și aprobarea partenerului de asociere al Hidroelectrica. Informațiile din acest moment indică faptul că partenerul poate fi Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută integral de Ministerul Economiei.

Hidroelectrica este controlată de stat prin Ministerul Economiei cu 80% din acțiuni, restul capitalului fiind în posesia Fondului Proprietatea.

O nouă meserie în Belgia: localizatori de virusuri CITEȘTE ȘI O nouă meserie în Belgia: localizatori de virusuri

O AGA cu convocator similar fusese convocată și pe 14 aprilie, însă deciziile au fost amânate din cauză că, cu câteva zile înainte, Guvernul hotărâse, prin ordonanță militară, că "Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora".

"Obiectivul statului român și implicit al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este ca valoarea pachetelor de acțiuni care ar urma să fie tranzacționate să fie cea reală. Acest obiectiv nu ar putea să fie îndeplinit într-un mod satisfăcător în condițiile stării de urgență", a transmis atunci Ministerul Economiei, în exclusivitate pentru Profit.ro.

Potrivit raportului anual pe 2019 al directoratului companiei, Hidroelectrica este interesată în principiu de toate activele românești scoase la vânzare de cei de la CEZ.

Primul sondaj în stare de alertă, și după simpatii politice: 4 din 10 români au ieșit din localitate, 9 din 10 poartă măști, mai mult de jumătate cred despre ceilalți că nu respectă indicațiile autorităților CITEȘTE ȘI Primul sondaj în stare de alertă, și după simpatii politice: 4 din 10 români au ieșit din localitate, 9 din 10 poartă măști, mai mult de jumătate cred despre ceilalți că nu respectă indicațiile autorităților

"Portofoliul de active care fac obiectul acestei potențiale achiziții sunt într-o complementaritate evidentă cu activitatea prezentă a Hidroelectrica și cu scopul definit de către acționarii săi de a menține compania în domeniul producției de energie electrică și a furnizării serviciului de sistem nu doar la nivel național, cât și la nivel regional. Astfel, prin această achiziție, Hidroelectrica ar beneficia de acea diversificare a afacerii, proprie marilor jucători integrați vertical din piața de energie, prin accesul la tot lanțul valoric din piață, respectiv producere, furnizare, distribuție. Hidroelectrica ar putea accesa direct un portofoliu de consumatori de 1.4 milioane de persoane prin activitatea de furnizare și direct 5,8 milioane de consumatori prin activitatea de distribuție, cu multiple avantaje pe termen mediu și lung. Pe de altă parte, și-ar diversifica sursa de producere de energie electrică prin achiziția de parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 600 MW – cea mai mare centrală eoliană terestră din Europa, cu sinergii naturale de operare între sursa hidro și sursa vânt", se arată în documentul citat.

În septembrie 2019, grupul CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times. CEZ vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading. Astfel, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

Anterior decretării stării de urgență, cei de la CEZ se așteptau ca atribuirea contractului de vânzare-cumpărare a activelor lor din România, precum și plata prețului stabilit pentru acestea, să fie în cursul celui de-al doilea semestru al anului în curs, după ce, inițial, cehii aveau în vedere ca tranzacția să fie finalizată doar în prima jumătate a anului 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare active cez romania
hidroelectrica preluare active cez romania
hidroelectrica sape cez romania