Hidrolectrica poate prelua nu doar unul, ci chiar 3 furnizori de energie

Hidrolectrica poate prelua nu doar unul, ci chiar 3 furnizori de energie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 apr 2022

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, totodată cu cele mai mici costuri de producție, având cea mai avantajoasă ofertă de furnizare pentru gospodăriile populației de pe piață și care și-a lansat în ianuarie, nu fără probleme, mult-așteptata platformă online de contractare pentru clienții casnici, vrea să preia nu doar un furnizor de electrică, cum a relatat deja Profit.ro, ci până la 3 companii ce activează pe această piață.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, producătorul hidro controlat de statul român prin Ministerul Energiei a cerut aprobarea acționarilor pentru a lansa o procedură publică de achiziție de servicii de consultanță juridică de tip due-dilligence pentru fuziuni și achiziții.

VIDEO Coreea de Nord: Kim Jong Un, prezentat de media de stat în stil \'\'Top Gun\'\' la ultima lansare de rachetă CITEȘTE ȘI VIDEO Coreea de Nord: Kim Jong Un, prezentat de media de stat în stil ''Top Gun'' la ultima lansare de rachetă

Argumentul este că, dat fiind evoluțiile recente din piața de energie, Hidroelectrica a constatat apariția unor potențiale oportunități de preluare a unor companii, în special în domeniul furnizării de energie electrică.

"Hidroelectrica își propune să dezvolte în continuare portofoliul de furnizare, pe de o parte în contextual diversificării surselor de vânzare a energiei produse, care în prezent este supusă volatilității pieței de energie, permițând în acest mod o creștere de predictibilitate a veniturilor societății. Pe de altă parte, extinderea portofoliului de furnizare reprezintă, în cadrul strategiei companiei noastre, modul cel mai eficient de monetizare a certificatelor verzi provenite din portofoliul de producție din surse regenerabile pe care Hidroelectrica îl deține și care a fost recent completat prin achiziția centralei eoliene de la Crucea, cu o capacitate instalată de 108 MW. În acest context, ne propunem să explorăm posibilitatea creșterii portofoliului de furnizare prin analiza detaliată a maximum 3 societăți care activează în acest domeniu, în vederea unor eventuale preluări. Obiectul general al achiziției este acela de a furniza Hidroelectrica SA servicii de consultanță și asistență () necesare în realizarea de activități de fuziuni/achiziții a maximum 3 societăți care activează în domeniul furnizării energiei electrice", se arată într-un document al Hidroelectrica.

ULTIMA ORĂ Ciucă își anunță candidatura la șefia PNL, imediat după ce a suplimentat fondurile pentru primari din Programul ”Anghel Saligny” UPDATE ACTUL DE CANDIDATURĂ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ciucă își anunță candidatura la șefia PNL, imediat după ce a suplimentat fondurile pentru primari din Programul ”Anghel Saligny” UPDATE ACTUL DE CANDIDATURĂ

Voci din industrie susțin că printre companiile potențial vizate pentru achiziție de către Hidroelectrica se numără Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, parte a grupului listat la Bursă Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român, cu peste 48% din capital. Precum toți furnizorii, Electrica Furnizare a resimțit din plin efectele scumpirilor galopante de pe piața angro de energie, precum și ale termenelor lungi de rambursare de către Guvern a costurilor plafonării prețurilor și compensării facturilor, după cum Profit.ro a relatat aici sau aici.

În schimb, Hidroelectrica se numără printre câștigătorii actualei crize energetice. Potrivit datelor preliminare ale acționarului minoritar Fondul Proprietatea, Hidroelectrica a obținut anul trecut, la nivel neconsolidat, un profit operațional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 4,64 miliarde lei, cu 71,3% mai mare decât în 2020, la o cifră de afaceri de 6,33 miliarde lei, în creștere cu 64,8% față de anul anterior, pe fondul scumpirii masive a energiei pe piețele angro, dar și al majorării producției.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrolectrica preluare furnizor energie
hidroelectrica oferta clienti casnici
hidroelectrica oferta concurentiala
hidroelectrica vanzari energie