Hotărârea de Guvern care prelungește până în 2027 unele acorduri de concesiune cu Romgaz a intrat în vigoare

Hotărârea de Guvern care prelungește până în 2027 unele acorduri de concesiune cu Romgaz a intrat în vigoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2017

Prelungirea unor acorduri de concesiune a unor perimetre de dezvoltare-exploatare petrolieră, încheiate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din țară, a intrat de joi în vigoare, potrivit unei Hotărâri publicată în Monitoriul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Actul normativ a fost necesar pentru mai multe zeci de permietre, pentru care acordurile de concesiune au expirat anul trecut, scrie News.ro.

„Data expirării acordurilor petroliere se modifică din 2016 în 16 decembrie 2027”, arată documentul publicat joi în Monitorul Oficial.

Guvernul a prelungit în luna decembrie acordurile de concesiune pentru opt perimetre de dezvoltare-exploatare și exploatare petrolieră concesionate producătorului de gaze Romgaz, ca urmare a identificării unor rezerve suplimentare de gaze naturale în perimetrele Alămor, Bunești, Buza, Nocrich-Vest, Lechința, Sâncel, Ulieș și Românești în cursul lucrărilor petroliere și investițiilor realizate de titularul acordurilor și a căror exploatare este justificată din punct de vedere economic.

”Exploatarea gazelor naturale din cele opt perimetre vizate ar atrage continuarea fără întrerupere a operațiunilor de exploatare, posibilitatea stabilirii și a altor lucrări care ar putea duce, ulterior, la identificarea unor noi resurse, un impact bugetar pozitiv asupra bugetului de stat”, informa Guvernul, în luna decembrie.

În 1997, Guvernul a dat în administrare 140 de zăcăminte către Romgaz, care avea dreptul de a exploata aceste zăcăminte ”până la sfârșitul exploatării economice a zăcămintelor petroliere”.

Guvernul este dispus să cedeze ELCEN Primăriei Capitalei CITEȘTE ȘI Guvernul este dispus să cedeze ELCEN Primăriei Capitalei

Ulterior, în 2004, pentru perimetrele Alămor, Bunești, Buza, Nocrich-Vest, Lechința, Sâncel, Ulieș și Românești au fost încheiate Acorduri de concesiune, care au expirat în 2016 – an care la momentul încheierii acordurilor reprezentau data epuizării rezervelor ”dovedite” confirmate de Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Romgaz este una din cele mai profitabile companii ale statului. În primele nouă luni din acest an, profitul net al companiei a scăzut cu 27%, până la 713,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.

Producția de gaze a companiei a scăzut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, față de 4,13 miliarde metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producția de gaze naturale a României.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz