IEA: Supraproducția de petrol din prima parte a anului va fi mai mare decât se anticipa

IEA: Supraproducția de petrol din prima parte a anului va fi mai mare decât se anticipa
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 feb 2016

Prețul petrolului ar putea să scadă în continuare pe piețele internaționale, producția la nivel global urmând să depășească cererea cu 1,75 milioane de barili pe zi, peste nivelul estimat inițial pentru prima parte a acestui an, consideră International Energy Agency (IEA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Determinarea cu care Iran și Irak acționează în vederea creșterii exporturilor de petrol va conduce la o supraproducție de 1,75 de milioane de barili pe zi în următoarea perioadă, cu 250.000 de barili pe zi mai mare decât cea înregistrată în luna ianuarie. Însă nu numai Iran și Irak și-au majorat producția, ci și Arabia Saudită, care pare decisă să nu piardă nimic din cota de piață pe care o deține, indiferent de preț.

“Cum piața deja se scaldă în petrol, este dificil de imaginat o majorare semnificativă a prețului pe termen scurt. Condițiile de pe piață conduc la o majorare a riscului unei evoluții descendente a prețului”, se precizează în raportul lunar al IEA, citat de Bloomberg.

În ianuarie, principala responsabilitate pentru majorarea producției aparține cartelului statelor exportatoare de petrol, care au crescut nivelul cu 280.000 de barili pe zi față de luna decembrie, până la 32,63 milioane de barili pe zi. Iranul și-a majorat producția, așa cum era de așteptat, după ridicarea sancțiunilor occidentale, cu 80.000 de barili pe zi, atingând un nivel de 2,99 milioane de barili pe zi în ianuarie.

Și Arabia Saudită și-a crescut producția cu 70.000 de barili pe zi, ajungând la un nivel de 10,21 milioane de barili pe zi. La rândul său, Irakul a stabilit un nou record al producției sale, de 4,35 milioane de barili pe zi în urma majorării cu 50.000 de barili pe zi a cantității de petrol extrase.

“Speculațiile persistente referitoare la o înțelegere între OPEC și principalele state producătoare care nu sunt membre ale OPEC în ceea ce privește reducerea producției apar a fi doar atât, doar speculații”, se precizează în raportul IEA, citat de The Wall Street Journal.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
supraproducție
opec
iea