Impasul Ciech Soda-CET Govora se agravează: fostei conduceri a companiei de stat i se impută în instanță contracte păguboase istorice de peste 460 milioane lei

Impasul Ciech Soda-CET Govora se agravează: fostei conduceri a companiei de stat i se impută în instanță contracte păguboase istorice de peste 460 milioane lei

Muncitorii de la Ciech Soda protestează în fața Prefecturii Vâlcea. Sursă foto: cont Facebook Boureci Adrian

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 sep 2019

Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, producătorul de energie, căldură și abur industrial deținut integral de Consiliul Județean Vâlcea și aflat în insolvență, a dat în judecată 18 foști membri ai conducerii companiei de stat, conform datelor analizate de Profit.ro, și a solicitat atragerea răspunderii patrimoniale personale a acestora pentru un presupus prejudiciu total de aproape 464 milioane lei, rezultat în primul rând, potrivit Euro Insol, din gestionarea păguboasă, din 2007 încoace, a raporturilor contractuale cu unul dintre principalii clienți, Ciech Soda.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Acțiunea în instanță survine într-un moment în care cei de la Ciech Soda amenință oficial că există șanse de 50% să oprească producția din România, din cauza majorării de către CET Govora cu 135% a prețului aburului industrial furnizat producătorului de sodă. Compania românească de stat, la rândul ei, este pusă în impas de scumpirea cu 166% a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a căror achiziție este obligatorie potrivit legislației UE, care i-a dat cu totul peste cap planul de reorganizare.

Foștilor conducători ai CET Govora li se reproșează în primul rând presupuse prejudicii rezultate din vânzarea de abur industrial către Ciech Soda la prețuri sub costurile de producție ale companiei în perioada 2007-2016, plus exonerarea polonezilor de la plata unor penalități de întârziere (în total peste 335 milioane lei), potrivit cererii de chemare în judecată formulate de Euro Insol.

Impasul Ciech Soda-CET Govora se agravează: fostei conduceri a companiei de stat i se impută în instanță contracte păguboase istorice de peste 460 milioane lei
Extras din cererea de chemare în judecată formulată de Euro Insol

Extras din cererea de chemare în judecată formulată de Euro Insol

Începe modernizarea Gării de Nord. Lucrările vor dura doi ani CITEȘTE ȘI Începe modernizarea Gării de Nord. Lucrările vor dura doi ani

Administratorul judiciar al CET Govora mai acuză pagube de peste 103 milioane lei generate de vânzări de abur industrial sub costul de producție către Oltchim între 2008 și 2016, plus daune de 10 milioane lei ca urmare a efectuării de transporturi de cărbune cu mijloace de transport rutiere și nu pe calea ferată, precum și cheltuieli "mari și nejustificate" cu reclamă și publicitate, în sumă neprecizată. 

Săptămâna trecută, muncitorii de la Ciech Soda au protestat în fața prefecturii Râmnicu Vâlcea, cerând deblocarea situației. Scumpirea aburului industrial nu este singura problemă. Din cauza prăbușirii unui utilaj greu de excavare, de 2.400 tone, în luna mai, la cariera minieră Berbești a CET Govora, producția de cărbune a fost oprită, iar compania este nevoită de atunci să achiziționeze materie primă de la Complexul Energetic Oltenia, cu costuri mai mari.

Grupul polonez din industria chimică Ciech Group a înregistrat o pierdere de aproximativ 8,5 milioane de euro cu deprecierea activelor din România în primul semestru și estimează că pierderile se vor dubla în cazul opririi producției la uzina din Râmnicu Vâlcea, aflată în dificultate pe fondul neînțelegerilor cu CET Govora privind prețul aburului industrial.

Tănase (BVB): Este prima dată când avem șanse să fim promovați la statutul de Piață Emergentă. Anunțul - pe 26 septembrie CITEȘTE ȘI Tănase (BVB): Este prima dată când avem șanse să fim promovați la statutul de Piață Emergentă. Anunțul - pe 26 septembrie

Grupul polonez estimează la 50% șansele încheierii unui acord cu CET Govora. Luna trecută, Ciech Soda România (fosta Uzinele Sodice Govora) a anunțat că va iniția procesul de oprire a producției începând cu data de 18 septembrie, din cauza costurilor ridicate cu achiziția aburului industrial, principala materie primă a uzinei. Compania a invocat creșteri succesive ale prețului aburului în acest an, prețurile actuale fiind cu 135% mai mari decât cele din 2018 (cu certificatele CO2 incluse).

Ciech a lansat un program de plecări voluntare la Râmnicu Vâlcea, la care s-au înscris până acum circa 70 de angajați dintr-un total de 600. În cazul în care nu va ajunge la un acord cu CET Govora și va opri producția  pe termen lung, Ciech Soda România spune că va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre angajați. O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanța instalațiilor, astfel încât să poată fi reluată producția la momentul potrivit. Pentru circa 100 de angajați va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale grupului.

Profit.ro a prezentat, anterior, un document care avertiza că scumpirea cu 166% a certificatelor CO2 aruncă în aer CET Govora, aflată în insolvență, cu riscuri și pentru Oltchim, Ciech Soda și încălzirea centralizată a vâlcenilor, și în care erau avansate măsuri excepționale.

Creatorii români de haine caută contracte pe piața americană CITEȘTE ȘI Creatorii români de haine caută contracte pe piața americană

Astfel, pentru a încerca să rezolve problema, CET Govora a propus creditorilor modificarea planului de reorganizare, prin adoptarea mai multor măsuri excepționale. Prima viza solicitarea ca Ciech Soda și alți clienți să plătească înainte de scadență livrările de energie termică. CET Govora mai propunea amânarea cu 3 luni a plății obligațiilor la bugetul de stat pe lunile ianuarie, februarie și martie, precum și a plăților aferente celei de-a treia rate datorate creditorilor, în sumă de peste  milioane lei.

Compania își mai propunea să împrumute 100.000 de certificate CO2 punând drept gaj activele CET Govora aflate deja în garanție la CE Oltenia, precum și amânarea obligațiilor prevăzute de contractul de realizare a obiectivului de investiții de desulfurare a gazelor de ardere evacuate de la 2 cazane pe cărbune ale termocentralei pentru conformarea la cerințele legislației de mediu. 

Planul de reorganizare al CET Govora, aflată în insolvență din 2016, a fost aprobat anul trecut și prezenta deja de la bun început elemente problematice, cum ar fi faptul că principalul creditor al companiei, Complexul Energetic Oltenia, nu va vedea nici un ban din creanța sa de aproape 200 milioane lei. CE Oltenia se confruntă de asemenea cu probleme financiare generate de obligațiile de achiziție de certificate CO2.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciech soda
cet govora
oltchim ramnicu valcea
oprire productie ciech govora
scumpire abur industrial