Înalta Curte de Casație și Justiție a acordat ELCEN un ajutor de stat de peste 1 milion de lei

Înalta Curte de Casație și Justiție a acordat ELCEN un ajutor de stat de peste 1 milion de lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 nov 2016

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a acordat săptămâna trecută producătorului de energie Electrocentrale București (ELCEN), aflat în insolvență, un ajutor public judiciar de peste 1 milion de lei, reducând taxa de timbru datorată de companie într-un proces cu RADET și Primăria Capitalei cu mai mult de 81%, de la 1,29 milioane lei la doar 240.000 lei. În plus, ELCEN va putea plăti taxa de timbru redusă în rate eșalonate pe 2 ani, de câte 10.000 de lei pe lună, beneficiind și de o perioadă de grație, până în martie anul viitor. Miza procesului respectiv este de peste 259 milioane lei, sumă ce reprezintă datorii restante ale RADET către ELCEN pe care Primăria București se angajase să le achite în 2008.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Admite cererea formulată de petenta SC ELECTROCENTRALE BUCUREȘTI SA (ELCEN) București prin administrator judiciar KPMG RESTRUCTURING SPRL București privind acordarea facilităților la plata taxei judiciare de timbru, stabilită pentru soluționarea recursului declarat de către aceeași parte împotriva deciziei civile nr. 408 din 03 martie 2016, pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a V-a Civilă. Reduce taxa judiciară de timbru stabilită în sarcina petentei în dosarul nr. 64899/3/2011, de la suma de 1.296.901,72 lei, la suma de 240.000 lei, pe care o eșalonează în 24 de rate lunare egale, a câte 10.000 lei fiecare, ce urmează a fi plătite la fiecare 15 ale lunii, începând cu data de 1 martie 2017. Cu drept de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare", se arată în decizia ÎCCJ.

În decembrie 2008, în mandatul fostului primar Sorin Oprescu, Primăria, RADET și ELCEN au convenit oficial eșalonarea datoriilor Regiei de Termoficare față de producătorul de agent termic, cifrate la acea dată la 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Datoriile astfel eșalonate urmau să fie achitate de către Primărie, prin virarea sumelor restante menite să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. Însă la un moment dat, Primăria a încetat să plătească, rămânând restantă cu circa 259 milioane lei.

Consultantul angajat de stat: Picioarele autostrăzii Pitești-Sibiu pică în mijlocul unui drum național și al unuia județean CITEȘTE ȘI Consultantul angajat de stat: Picioarele autostrăzii Pitești-Sibiu pică în mijlocul unui drum național și al unuia județean

În consecință, în 2011, ELCEN a dat în judecată atât PMB, cât și RADET, reclamând plata sumei restante. Tribunalul București a dat câștig de cauză ELCEN în mai anul trecut, obligând RADET la plata restanței de 259 milioane lei, plus cheltuieli de judecată de 2,6 milioane lei, reprezentând taxa de timbru pe care ELCEN o achitase pentru a-și susține pretențiile în instanță.

Însă la apel, în martie anul acesta, Curtea de Apel București a eliminat obligația RADET de plată a cheltuielilor de judecată, menținând totodată celelalte dispoziții ale sentinței Tribunalului București. Astfel, ELCEN a solicitat ÎCCJ acordarea unui ajutor public judiciar constând în reducerea taxei de timbru, solicitare soluționată favorabil de instanța supremă săptămâna trecută.

Potrivit legislației în vigoare, persoanele juridice pot beneficia de reduceri, eșalonări sau amânari pentru plata taxelor judiciare de timbru, ca regulă, dacă cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10% din media veniturilor nete pe ultimele 3 luni de activitate sau dacă se află în lichidare, situații care nu se aplică ELCEN. În mod excepțional, însă, instanța poate acorda acest tip de ajutor judiciar dacă "apreciază, față de datele referitoare la situația economico-financiară a persoanei juridice, că plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice", prevede OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

În prezent, la ÎCCJ se judecă recursul în procesul privind restanțele de 259 milioane lei ale PMB și RADET către ELCEN, următorul termen fiind stabilit de instanță pentru 16 februarie 2017. ELCEN și RADET au intrat ambele în insolvență luna trecută.

Trump l-a ales pe miliardarul Wilbur Ross Jr., considerat \ CITEȘTE ȘI Trump l-a ales pe miliardarul Wilbur Ross Jr., considerat "regele falimentului", pentru postul de secretar al Comerțului

La finalul lunii octombrie 2016, Primăria Capitalei a semnat o convenție cu RADET, ELCEN și Romgaz, aprobată după aceea de către Consiliul General al Municipiului București, care prevede că PMB va plăti direct în conturile Romgaz suma totală de circa 417 milioane lei, reprezentând contravaloarea cantității de gaze estimată ca necesară ELCEN pentru a livra agent termic către RADET iarna aceasta, în perioada octombrie 2016 – martie 2017 inclusiv.

În baza convenției, Primăria București a plătit pe 10 noiembrie 90,5 milioane lei către Romgaz, sumă aferentă consumului de gaze al ELCEN pentru lunile octombrie și noiembrie, în condițiile în care data scadentă a plății era 12 noiembrie.

Convenții similare au fost semnate și cu Engie, fosta GDF Suez, pentru gazele livrate producătorilor de energie termică Vest Energo (în total 13,65 milioane lei) și CET Grivița (în total 10,16 milioane lei). De asemenea, s-a mai semnat o convenție în care, pe lângă Primărie și RADET, figurează ca semnatar doar Engie, pentru suma de 23,91 milioane lei.

O nouă afacere: Zeci de mii de români au plătit 5-600.000 de euro pe cărți de colorat pentru adulți CITEȘTE ȘI O nouă afacere: Zeci de mii de români au plătit 5-600.000 de euro pe cărți de colorat pentru adulți

Pentru a putea achita în avans întreaga cantitate de gaze estimată ca necesară pentru încălzirea Bucureștiului în sistem centralizat în perioada octombrie-decembrie 2016, Primăria a mutat suma de 33 milioane lei din bugetul de investiții destinat proiectului de reabilitare a căii rutiere și a liniilor de tramvai din Șoseaua Pantelimon în cel destinat subvenționării RADET.

ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET, este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din totalul producției la nivelul țării și 90% din cea din București.

ELCEN datorează Romgaz peste 300 milioane lei, reprezentând gaze livrate și neplătite. Datoria are drept motiv principal neplata de către RADET a agentului termic livrat de ELCEN, care la rândul ei are drept cauză neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN, cu tot cu penalități, se ridică la circa 3,6 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
romgaz
primaria capitalei
caldura
apa calda
agent termic
energie termica
factura intretinere iarna
factura caldura iarna
incalzire centrala