INFOGRAFIC Gradul de umplere cu gaz a depozitelor coboară la 75%, sub media UE. România se află totuși într-o poziție confortabilă

INFOGRAFIC Gradul de umplere cu gaz a depozitelor coboară la 75%, sub media UE. România se află totuși într-o poziție confortabilă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 ian 2024

Gradul de umplere a depozitelor de înmagazinare gaze coboară, la începutul acestei săptămâni, la nivelul de 75%, ca urmare a extragerilor considerabile din ultima săptămână, marcată de temperaturi reduse, în special noaptea. Cu toate că se situează sub media UE, nivelul de umplere a depozitelor este unul confortabil, spre deosebire de majoritatea statelor europene, România fiind și producător de gaze, putându-și acoperi aproximativ 50% din consumul unei zile de iarnă obișnuite din producția internă, relevă datele Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La sfârșitul zilei de vineri, 12 ianuarie, România avea înmagazinați 26,2 TWh de gaze, reprezentând 77,5% din capacitatea totală de depozitare și 23,35% din consumul intern anual.

Ungurii vin în România să-și alimenteze autoturismele CITEȘTE ȘI Ungurii vin în România să-și alimenteze autoturismele

Începând de lunea trecută, când s-a instalat perioada mai friguroasă, extragerile din depozite s-au situat peste producția internă, depășind o medie de 250 GWh/zi. La începutul zilei de 8 ianuarie, România avea depozitați 27,3 TWh, reprezentând 80,7% din capacitatea totală.

Pentru ziua de luni, operatorul de sistem autohton, Transgaz, estimează că extragerile din depozite se vor situa la aproximativ 260 GWh.

Dacă acest ritm a fost similar și în weekend, luni seară sau marți dimineață gradul de umplere a depozitelor va coborî la aproximativ 25 TWh sau 75% din capacitatea totală.

FOTO Hidroelectrica lansează o alertă CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica lansează o alertă

Pe data de 13 ianuarie, nivelul depozitării din România (77,5%) se situa sub media UE, de 79,72%. Statele membre UE aveau depozitați la acea dată 908,4 TWh, cantitatea suficientă pentru acoperirea a 24,15% din consumul anual al UE.

Luni, consumul intern era acoperit în egală măsură din producția internă curentă și extragerile din depozite (ambele cu o contribuție de aproximativ 260 GWh), alți 40 GWh fiind importați via Bulgaria.

Manager Hidroelectrica, numit șef al Corpului de Control al premierului CITEȘTE ȘI Manager Hidroelectrica, numit șef al Corpului de Control al premierului

Gazul importat din Bulgaria este probabil de origine rusească, faptul că se află pe ruta gazoductului Turk Stream, singurul care mai funcționează relativ normal, acesta fiind un alt avantaj al României, pe lângă faptul că este producător de gaze, comparativ cu alte state europene în această iarnă.

Din Bulgaria, România ar mai putea importa și gaz azer sau gaz natural lichefiat, provenit din Turcia.

Un nivel zilnic similar cu cel de săptămâna trecută al extragerilor au fost înregistrat în friguroasa iarnă 2016-2017. Astfel, în perioada 7-12 ianuarie 2017, părăseau zilnic depozitele peste 270 GWh, în două dintre respectivele zile fiind înregistrat și un nivel de 281 GWh, conform analizei Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
extrageri
depozite
înmagazinare
gaze
producție
importuri