INFOGRAFICE România a importat gaze din Ungaria, după o pauză de 6 luni. Prețurile spot, peste cele de pe bursa maghiară

Energie   
INFOGRAFICE România a importat gaze din Ungaria, după o pauză de 6 luni. Prețurile spot, peste cele de pe bursa maghiară

România a redevenit, din 25 septembrie, importator de gaz din Ungaria, după ce, începând cu luna aprilie, a fost utilizată de Gazprom ca țară de tranzit în vederea alimentare cu gaze a Budapestei. Explicația: prețul spot de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a devenit mai ridicat decât cel de pe bursa similară maghiară (CEEGEX).

România a importat pe 25 septembrie, prin punctul de interconectare de la Csanádpalota, 6 GWh, pentru ca, pe 27 septembrie, nivelul importurilor să se ridice la peste 10 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Ultima dată când România a efectuat importuri prin Csanádpalota a fost pe 20 aprilie, cu un flux fizic de 15,5 GWh. După acea dată, prin punctul de interconectare de la Csanádpalota s-au efectuat exclusiv exporturi, de aproximativ 50 GWh/zi, gaz rusesc care provenea din intrările prin punctul Negru-Vodă din nou construitul gazoduct TurkStream, de 130 GWh/zi.

Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

În ultima săptămână, prețul gazului pentru ziua următoare de pe BRM s-a situat, cu excepția zilei de marți, peste cel de pe CEEGEX, ceea ce a condus la o inversare a fluxului.

Prețul gazului cu furnizare în ziua de miercuri a fost în România de 81,41 euro/MWh (402,79 lei/MWh) cu aproape 1,5 euro/MWh peste cel al gazului tranzacționat la Budapesta, de 79,99 euro/MWh.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Interesant este că în această perioadă gazul a continuat să intre în România și prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, însă volumul, de aproximativ 60 GWh/zi, a fost de două ori mai redus decât cel din vară, de peste 130 GWh/zi.

INFOGRAFICE România a importat gaze din Ungaria, după o pauză de 6 luni. Prețurile spot, peste cele de pe bursa maghiară

O capacitate de import de 57,5 GWh/zi, 37% din cea totală, de 153 GWh/zi, a fost rezervată în cadrul licitației desfășurată luni, 20 septembrie, prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă pentru perioada 1 octombrie-1 noiembrie. Gazul este rusesc și provine din nou construitul gazoduct TurkStream.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

În prezent, producția internă, de aproximativ 240-245 GWh/zi, nu poate acoperi consumul intern de circa 175-180 GWh/zi și înmagazinarea pentru această iarnă, de 120-130 GWh/zi. Deficitul, de 60-75 GWh/zi, este asigurat din importurile efectuate prin Negru-Vodă.

Gazprom a anunțat că prelungirea gazoductului TurkStream către Ungaria, prin Bulgaria și Serbia, va fi finalizată până pe 1 octombrie, existând temerea că în cazul în care gigantul rus decide să închidă fostul coridor transbalcanic, România ar putea avea o problemă de alimentare cu gaze în această iarnă. Într-o zi geroasă, după calculele Profit.ro, România ar putea avea nevoie de importuri de 235 GWh, iar prin punctele de interconectare de la Csanádpalota (capacitate de 77,53 GWh/zi) și Giurgiu-Ruse(capacitate de 27,54 GWh/zi), va putea importa doar 105,07 GWh/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
export
gaze
preț
spot
românia
ungaria