Instanța a anulat insolvența Complexului Energetic Hunedoara, compania riscă falimentul

Instanța a anulat insolvența Complexului Energetic Hunedoara, compania riscă falimentul
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2016

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat, marți, intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, instanța admițând apelul Sindicatului "Noroc Bun” Petroșani împotriva sentinței judecătorului sindic de intrare în insolvență a companiei. Curtea a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, marți, pentru News.ro, că instanța a admis apelul declarat de Sindicatul „Noroc Bun” Petroșani împotriva sentinței de deschidere a procedurii insolvenței în cazul Complexului Energetic Hunedoara, pronunțată de judecătorul sindic, și a anulat sentința atacată.

Muntean a spus că magistrații Curții de Apel Alba Iulia au decis să trimită cauza spre rejudecare Tribunalului Hunedoara.

City Insurance are datorii mari și la Fisc, de peste 18 milioane de lei CITEȘTE ȘI City Insurance are datorii mari și la Fisc, de peste 18 milioane de lei

În același dosar, Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca rămase fără obiect apelurile declarate de mai multe firme creditoare ale complexului, dar și apelul declarat chiar de Complexul Energetic Hunedoara, atât creditorii, cât și conducerea complexului fiind nemulțumiți de modul în care s-a stabilit intrarea în insolvență.

Potrivit sursei citate, decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă.

Decizia suprinzătoare a Curții de Apel Alba Iulia, de anulare a intrării în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), lasă compania de stat fără protecție în fața creditorilor, iar planurile de executare silită vor putea fi puse în aplicare și ar putea lăsa compania de stat fără o parte importantă din patrimoniu, a declarat marți pentru News.ro avocatul specializat pe insolvență Remus Borza.

Sanofi și Novartis, primele două companii de piața farma din România, au datorii de peste 18 mil. euro la stat CITEȘTE ȘI Sanofi și Novartis, primele două companii de piața farma din România, au datorii de peste 18 mil. euro la stat

”Această decizie lasă fără protecție o companie extrem de importantă pentru sistemul energetic național pentru cel puțin 30 de zile, cât durează rejudecarea sentinței. Băieții deștepți din Valea Jiului ar putea lăsa acum fără bani și fără patrimoniu o companie extrem de importantă a statului român. Creditorii sunt acum liberi să execute silit complexul”, a afirmat Borza, pentru News.ro.

CEH, aflat în insolvență din ianuarie 2016, are datorii acceptate de către administratorul judiciar de peste 1,3 miliarde de lei, din care 477 sunt către bugetele statului.

Totuși, decizia din 7 ianuarie 2016, dată de Tribunalul Hunedoara, prin care CEH a intrat în insolvență, era atacabilă, crede avocatul.

”Din sentința dată atunci lipseau o serie de termeni foarte importanți. S-a încercat acoperirea ulterioară, prin stabilirea lor, dar a durat foarte mult. Totuși, greșelile făcute atunci nu au fost atât de grave încât să trebuiască acum să fie anulată sentința, mai ales dacă ținem cont de importanța companiei”, a declarat Borza.

Înmatriculările Dacia în Germania au scăzut cu 3% în primele patru luni ale anului, pe o piață în creștere CITEȘTE ȘI Înmatriculările Dacia în Germania au scăzut cu 3% în primele patru luni ale anului, pe o piață în creștere

Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara a decis, în 28 decembrie 2015, să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvență, în încercarea de a evita falimentul. În 2015, compania a avut pierderi estimate la aproape 900 de milioane lei, în timp ce datoriile totale se apropie în prezent de 1,2 miliarde de lei.

Tribunalul Hunedoara a admis, în 7 ianuarie, cererea de intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara și a stabilit ca administrator judiciar casa de insolvență GMC Craiova.

Desemnarea acestei companii a nemulțumit atât sindicatul minier care reprezintă angajații, cât și conducerea CEH, astfel încât atât sindicatul, cât și conducerea au declarat apel împotriva deciziei Tribunalului Hunedoara, care s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia.

Complexul Energetic Hunedoara are aproximativ 6.300 de angajați care lucrează la termocentralele Mintia și Paroșeni și în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan.

La începutul acestui an, angajații complexului au declanșat mai multe proteste spontane nemulțumiți de planul de restructurare al companiei care presupune și concedieri colective.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
ceh
minerit valea jiului
mine carbune
energie carbune