Înțelegeri anticoncurențiale la repartitoare de costuri pentru încălzire, mai multe firme și-au împărțit piața

Înțelegeri anticoncurențiale la repartitoare de costuri pentru încălzire, mai multe firme și-au împărțit piața
scris 5 oct 2017

Consiliul Concurenței a amendat 11 firme cu un total de 3,6 milioane lei pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale în piața exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire.

Autoritatea de concurență transmite că a constatat că 3 companii (S.C. ista Romania S.R.L, S.C. Techem Energy Services S.R.L. și S.C. Elsaco Brunata S.R.L). s-au înțeles să își împartă piața, respectiv localitățile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire, și au fixat tarifelor aferente acestor servicii. La înțelegerea de împărțire a pieței naționale a serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire a participat, pentru o perioada limitată, de aproape 1 an, și compania S.C. Elsaco Electronic S.R.L.

În acest fel, consumatorilor li s-a restrâns posibilitatea de a alege furnizorul, plătind, în același timp, tarife mai mari pentru serviciile prestate de aceste companii.

EXCLUSIV După eliminarea \'\'taxei pe stâlp\'\', companiile din energie vor fi obligate să investească o cotă din profit. Vor fi impuse și calorimetre, inclusiv la populație CITEȘTE ȘI EXCLUSIV După eliminarea ''taxei pe stâlp'', companiile din energie vor fi obligate să investească o cotă din profit. Vor fi impuse și calorimetre, inclusiv la populație

În cadrul aceleiași investigații, Consiliul Concurenței a constatat existența unei înțelegeri, pentru fixarea tarifului aferent serviciului de exploatare a repartitoarelor, între companiile S.C. Elsaco Brunata și S.C. Techem Energy Services S.R.L, pe de-o parte și șapte parteneri ai acestora, pe de altă parte (S.C. Heat Energy Services S.R.L., S.C. Cagero Instal S.R.L., S.C. Laguna Serv S.R.L, S.C. Ovila Com S.R.L., Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești, Regia Autonomă de Gospodărire Comunală și Locativă Pașcani și S.C. Electroval Sound S.R.L.).

Practic, S.C. Elsaco Brunata S.R.L. și S.C. Techem Energy Services S.R.L. au pus la dispoziția celor 7 parteneri software-ul de calcul al costului pentru încălzire și au stabilit totodată tariful pentru serviciul de citire și repartizare a costurilor pe care urmau să îl plătească consumatorii. Astfel, stabilirea tarifelor a vizat eliminarea concurenței prin preț și creșterea tarifelor practicate în raport cu clienții finali.

Companiile ista Romania și Elsaco Brunata au recunoscut participarea la înțelegerea anticoncurențială și au beneficiat de o reducere a amenzii de 15%.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
repartitoare
concurenta