Interes maxim pentru activele CEZ din România: Peste 20 de companii vor tranzacția. Detalii - la Profit Energy.forum

Interes maxim pentru activele CEZ din România: Peste 20 de companii vor tranzacția. Detalii - la Profit Energy.forum
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 7 oct 2019

Vânzarea activelor din România ale grupului ceh de energie și utilități CEZ nu este neobservată la nivel global, fiind înregistrate peste 20 de companii care și-au exprimat interesul. La acest moment, tranzacția este în fază de preselecție a investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu

Termenul până la care trebuia depuse scrisori de interes a fost 25 septembrie.

Purtătorul de cuvânt al CEZ, Ladislav Kriz, s-a limitat la a preciza: „Interesul este mare. România este o piață atractivă", arată portalul ceh E15.

Luna trecută, grupul CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times.

CEZ vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading. 

Astfel, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

Rusia acuză că Facebook și Google au distribuit reclame politice în ziua alegerilor regionale de duminică CITEȘTE ȘI Rusia acuză că Facebook și Google au distribuit reclame politice în ziua alegerilor regionale de duminică

Potențialii investitorii își pot exprima interesul atât pentru întregul grup de companii menționate, cât și în mod individual, pentru oricare dintre companii.

Grupul CEZ se numără printre principalii lideri de utilități integrate din România. Acesta deține una dintre cele mai mari companii de distribuție de energie (1,4 milioane portofoliu de clienți, 6 826 GWh de energie electrică livrată în 2018), cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW, producție de 1 105 GWh în 2018), sistemul hidroelectric din Reșița format din patru lacuri de acumulare și patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total, producție de 83 GWh în 2018) și furnizarea de energie electrică și gaze către clienții finali (vânzări de 3 425 GWh în 2018). 

CEZ a intrat pe piața românească de energie în 2005, prin achiziția unui operator de distribuție de electricitate.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: eMAG preia pachetul majoritar de acțiuni al aplicației de food delivery EuCeMananc, lider pe piața de food ordering din vestul țării CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: eMAG preia pachetul majoritar de acțiuni al aplicației de food delivery EuCeMananc, lider pe piața de food ordering din vestul țării

Producătorul de energie hidro controlat de stat Hidroelectrica a convocat anterior acționarii pentru a le solicita aprobarea achiziției unor active ale CEZ, Enel și UCM Reșița. Fondul Proprietatea, acționarul minoritar al societății, cu 20% din capital, consideră că nu este o mișcare benefică.

Intenția Hidroelectrica a fost anunțată în premieră de Profit.ro.

Peste 2,8 milioane de elevi încep școala astăzi. 1.180 de școli au grupuri sanitare neconforme. STRUCTURA anului școlar și CALENDARUL examenelor CITEȘTE ȘI Peste 2,8 milioane de elevi încep școala astăzi. 1.180 de școli au grupuri sanitare neconforme. STRUCTURA anului școlar și CALENDARUL examenelor

Și Electrica este interesată de tranzacție.

De asemenea, și Complexul Energetic Oltenia a propus analiza oportunității achiziției activelor CEZ în România, dar ideea nu este susținută de directoratul CE Oltenia, cum a anunțat Profit.ro.

Pe de altă parte, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un act normativ din care rezultă că vrea să știe ce companii din sectorul energetic vor să efectueze fuziuni, divizări, transformări, sau orice vânzare sau transfer de active, cu 1 an înainte de realizarea respectivelor operațiuni. În prezent, o companie este obligată să informeze ANRE cu privire la intenția de a renunța la active dintr-un domeniu licențiat de instituție cu doar două luni înainte, termen care ar putea fi extins, potrivit unui proiect de ordin ANRE, la 12 luni.

În august anul trecut, cehii de la CEZ au înființat în România compania de servicii energetice CEZ ESCO SA, care furnizează soluții de eficiență energetică în sectorul privat, de la consultanță la proiectare și de la management de proiect la implementare proiectelor energetice complexe, constând însoluții de încălzire, de răcire și de alimentare cu energie. Noua firmă CEZ ESCO SA a terminat anul 2018 cu o cifră de afaceri de aproape 2 milioane lei și pierderi de circa 122.000 lei.

Tot în 2018, CEZ a preluat integral compania românescă de servicii energetice și de utilități High Tech Clima, care deține și o filială în Serbia. High Tech Clima, deținută anterior de antreprenorii Melech Hagai și Paul Dan Marinescu, a înregistrat în 2018 un profit net de peste 944.000 lei, la o cifră de afaceri de peste 65 milioane lei. High Tech Clima a fost preluată de CEZ prin intermediul subsidiarei CEZ New Energy Investments BV, înregistrată în Olanda. 

"Grupul CEZ va continua să monitorizeze piața românească a serviciilor energetice pentru a identifica oportunități viitoare și se așteaptă la noi achiziții de companii pe piața românească, cu accent deosebit pe sectorul reducerii consumului de energie", se menționează într-un document oficial recent al grupului ceh.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez romania
vanzare active cez romania
hidroelectrica preluare active cez romania
active cez romania
cez pleaca din romania