Investițiile Serinus în explorările de gaze din Satu Mare au scăzut cu 61% în 2015, la 4,78 mil. dolari

Investițiile Serinus în explorările de gaze din Satu Mare au scăzut cu 61% în 2015, la 4,78 mil. dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 mar 2016

Cheltuielile de capital în România ale companiei poloneze de petrol și gaze Serinus Energy, care are în concesiune perimetrul de explorare de gaze naturale Satu Mare, au scăzut cu 61% anul trecut, la 4,78 milioane dolari, de la 12,31 milioane dolari în 2014. Cu toate acestea, compania estimează că va demara extracția de gaze pe perimetru în prima parte a anului viitor, cu condiția să primească toate aprobările necesare de la autoritățile române și să găsească un partener care să finanțeze o parte din investițiile de 14 milioane dolari necesare pentru începerea producției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Per total, cheltuielile de capital ale Serinus Energy, care mai are operațiuni de explorare și producție de țiței și gaze în Tunisia, Brunei și Siria, au scăzut cu peste 72% anul trecut, la 18,78 milioane dolari, pe fondul prăbușirii prețurilor la hidrocarburi pe piețele internaționale. Serinus a înregistrat pierderi de 47,8 milioane de dolari în 2015, duble față de cele de 24 milioane dolari consemnate în 2014, veniturile fiind afectate în special de reducerea cotațiilor la țiței, dar și de întreruperea timp de 6 luni a producției de pe câmpul Sabria din Tunisia, unul dintre cele mai importante active ale companiei, ca urmare a protestelor localnicilor față de activitatea companiilor petroliere din zonă.

Serinus Energy, listată pe bursele din Varșovia și Toronto, deține 60% din drepturile concesiunii Satu Mare, prin intermediul subsidiarei românești Winstar Satu Mare SRL, restul de 40% fiind în posesia KMG International, fosta Rompetrol Group, controlată de compania petrolieră de stat din Kazahstan, KazMunayGaz. În iulie anul trecut, KMG International a anunțat că se retrage din proiect, însă acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată.

Guvernul a găsit anul trecut peste 220 de posibile fapte de natură penală la ministere, structuri teritoriale și companii de stat CITEȘTE ȘI Guvernul a găsit anul trecut peste 220 de posibile fapte de natură penală la ministere, structuri teritoriale și companii de stat

"Deținătorul restului de 40% din drepturile asupra concesiunii consideră că nu se poate retrage până nu rezolvă cu Guvernul României anumite chestiuni legate de participația sa la aceasta. În consecință, deținătorul celor 40% din drepturi s-a angajat, printre altele, să păstreze această participație până în momentul în care o va putea transfera către Winstar Satu Mare, în concordanță cu prevederile acordului de concesiune", se arată în raportul anual pe 2015 al Serinus Energy.

În raport se precizează că, în aprilie anul trecut, Serinus Energy a confirmat, prin intermediul unui evaluator independent, potențialul unei descoperiri semnificative de gaze naturale de pe perimetrul Satu Mare, constând în rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

În iunie 2015, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat prelungirea cu 3 ani a perioadei de explorare prevăzute de acordul de concesiune pentru perimetrul Satu Mare, plus un program suplimentar de lucrări de prospectare, explorare și testare a zăcămintelor, însă aprobarea trebuie consființită prin hotărâre de Guvern.

VIDEO Pantofii sport la care șireturile se strâng singure CITEȘTE ȘI VIDEO Pantofii sport la care șireturile se strâng singure

"În funcție de publicarea în Monitorul Oficial a aprobării prelungirii perioadei de explorare și de primirea altor aprobări și autorizații, lucrările suplimentare de construcție și foraj ar putea începe la jumătatea lui 2016. Compania ia în considerare asocierea cu un partener pentru finanțarea proiectului. În funcție de aprobările legale de la Guvernul României și de capacitatea de finanțare, producția ar putea începe în prima parte a anului 2017 și va necesita cheltuieli de capital de 14 milioane de dolari", se afirmă în raportul Serinus Energy.

În februarie 2015, Serinus Energy a contractat de la BERD un împrumut de 11,28 milioane dolari (10 milioane euro) pentru a finanța lucrările de foraj de pe perimetrul Satu Mare. Compania a fost nevoită să ia acest credit după ce autoritățile din Ucraina, unde Serinus avea operațiuni de producție de hidrocarburi, au majorat drastic redevențele și au impus restricții companiilor străine la transferul de valută în străinătate, afectând grav cash-flow-ul Serinus și capacitatea de finanțare a lucrărilor din România.

Între timp, în decembrie anul trecut, Serinus s-a retras din Ucraina, vânzăndu-și operațiunile de acolo contra sumei de 32,9 milioane dolari, din care și-a achitat în totalitate împrumutul de la BERD, utilizând restul încasărilor la finanțarea forajelor de explorare de la Satu Mare.

EXCLUSIV Deputații fac \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deputații fac "concesii" supermarketurilor: pot sta deschise și noaptea dacă vând 51% produse românești și elimină costurile serviciilor

Cumpărătorul operațiunilor ucrainene ale Serinus a fost o subsidiară a Burisma Group, una din cele mai importante companii de petrol și gaze din Ucraina, notorie, printre altele, pentru faptul că printre membrii Consiliului său de Administrație se numără Hunter Biden, fiul vicepreședintelui SUA Joe Biden, și Aleksander Kwaśniewski, fost președinte al Poloniei.

Perimetrul de hidrocarburi Satu Mare a fost inițial concesionat de ANRM, în 2004, către Rompetrol Group. Ulterior, în 2 etape, respectiv în 2009 și 2013, Rompetrol, devenită între timp KMG International, a cedat 60% din drepturile concesiunii celor de la Serinus Energy.

Serinus Energy este controlată de grupul Kulczyk Investments, care i-a aparținut omului de afaceri polonez Jan Kulczyk, decedat în iulie anul trecut. Kulczyk era considerat cel mai bogat om din Polonia, cu o avere estimată de Forbes la 4 miliarde de dolari, care îl plasa pe locul 418 în clasamentul mondial al miliardarilor întocmit de publicația americană.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus energy
kmg international
kazmunaygaz
rompetrol
perimetrul satu mare
anrm