Investitori din România și Iran au semnat un acord pentru o centrală electrică de 700 milioane dolari lângă Irak

Investitori din România și Iran au semnat un acord pentru o centrală electrică de 700 milioane dolari lângă Irak
scris 1 dec 2016

Investitori din România și Iran au semnat un acord preliminar privind construirea unei centrale electrice de 1.000 de megawați (MW) lângă granița cu Irakul, valoarea acesteia fiind estimată la 700 milioane de dolari, potrivit IRNA, citată de Press TV.

Acordul a fost încheiat în timpul unei vizite a ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în câteva țări din estul Europei, scrie News.ro.

”Memorandumul de înțelegere pentru centrala de 1000 de MW de la Mehran a fost semnat de investitori români și iranieni în timpul acestei vizite”, a declarat un membru al delegatiei iraniene, Mohammad Azadi.

Acordul, semnat între partea română și compania iraniană Pichak Sanat Ilam, prevede ca 70% din investiția totală să fie asigurată de partea română. Centrala va fi construită în scopul exportului de energie electrică către Irak, potrivit oficialilor iranieni. Iranul exportă în prezent către Irak 1.500 de MW, dar are în plan creșterea acestei capacități la 2.000 de MW.

Potrivit oficialilor iranieni, Irakul are o datorie de circa un miliard de dolari către Iran, legată de achizițiile de energie electrică. Cele două părți discută un acord prin care această datorie să fie plătită. În plus, Iranul are în plan construirea unei centrale pe gaze naturale în orașul irakian Basra, proiect evaluat la 2,5 miliarde de dolari.

Tinmar intră pe piața consumatorilor casnici de electricitate cu discounturi de până la 30% și vrea 1 milion de clienți CITEȘTE ȘI Tinmar intră pe piața consumatorilor casnici de electricitate cu discounturi de până la 30% și vrea 1 milion de clienți

Cu această centrală, care ar urma să fie construită de grupul iranian MAPNA, capacitatea energetică a Irakului ar crește cu 3.000 MW. Irakul se confruntă des cu pene de curent, capacitatea actuală de 8.500 MW fiind prea mică. Totodată, Iranul are în plan construirea de conducte pentru a exporta gaze naturale pentru centralele din Basra și Bagdad.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala electrica