Un director din Nuclearelectrica a fost numit șef al Companiei Naționale a Uraniului de către Ministerul Energiei

Un director din Nuclearelectrica a fost numit șef al Companiei Naționale a Uraniului de către Ministerul Energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2016

Romeo Urjan, membru în consiliul de administrație al Companiei Naționale a Uraniului (CNU), a fost desemnat de board în funcția de director general al societății, a anunțat luni Ministerul Energiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Romeo Urjan a ocupat, în perioada mai 2015 - noiembrie 2016, poziția de director al direcției tehnice și securitate nucleară în cadrul Nuclearelecrica, societatea care administrează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, scrie News.ro.

Ministerul Energiei susține că CNU are nevoie de un proces temeinic de eficientizare și restructurare care să conducă la menținerea ciclului nuclear integrat.

Romeo Urjan este expert în operare, construcție și punere în funcțiune de capacități nucleare, securitate nucleară și programe de pregătire.

Compania Națională a Uraniului se află într-o situație economico-financiară dificilă, iar la începutul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un ajutor de salvare pentru CNU în limita sumei de 62 milioane de lei, pentru o perioadă de șase luni.

Allianz preia 30% din E.ON Distribuție România. Numele companiei va fi schimbat în Delgaz Grid CITEȘTE ȘI Allianz preia 30% din E.ON Distribuție România. Numele companiei va fi schimbat în Delgaz Grid

În 5 noiembrie, societatea a intrat în posesia primei tranșe din împrumut, în valoare de 47,2 milioane de lei.

Guvernul a aprobat în ședința de săptămâna trecută alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecție socială pentru 332 de salariați disponibilizați de la Compania Națională a Uraniului (CNU).

Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la societate.

Compania Națională a Uraniului estimează pentru acest an pierderi de 101,3 milioane lei (22,5 milioane euro), potrivit proiectului privind bugetul de venituri și cheltuieli al companiei.

Compania preconizează venituri totale de 43,5 milioane lei, la cheltuieli totale de 144,8 milioane lei. Societatea estimează pentru sfârșitul acestui an plăți restante de 5,2 milioane lei.

CNU a fost înființată în 1997 și are în administrare resursele minerale de uraniu din România. Compania Națională a Uraniului este singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcționării centralei de la Cernavodă.

CNU se confruntă cu dificultăți financiare grave din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenții și din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor și Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situația dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheș-Grințieș, județul Neamț.

În plus, Nuclearelectrica a reziliat în decembrie 2015 contractul cu Compania Națională a Uraniului, deoarece prețul cerut de CNU a fost mult mai mare decât prețul de piață și cu 76% mai mare decât prețul agreat prin contract în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
romeo urjan
nuclearelectrica