Iohannis discută cu CEO-ul OMV, după ce Petrom s-a plâns de noile taxe, iar politicieni români amenință companii austriece în contextul Schengen. Profit.ro a anunțat interesul OMV Petrom pentru BSOG

Iohannis discută cu CEO-ul OMV, după ce Petrom s-a plâns de noile taxe, iar politicieni români amenință companii austriece în contextul Schengen. Profit.ro a anunțat interesul OMV Petrom pentru BSOG
scris 21 nov 2022

Președintele Iohannis se întâlnește astăzi cu o delegație OMV Petrom, condusă chiar de către directoul general executiv al OMV și președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Alfred Stern, în contextul actualei crize energetice, dar și al dezbaterii politice privind aderarea României la Schengen.

Discuția este însă și în contextul, cum a anunțat recent în premieră Profit.ro, în care OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, este interesată să acceseze camera de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, deschisă de acționarii Black Sea Oil&GAS (BSOG), fondul de investiții Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Acționarii Black Sea Oil&GAS (BSOG) - fondul de investiții Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) - au solicitat instituțiilor abilitate din România crearea unei camere de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, în vederea asocierii cu o terță parte sau chiar a vânzării companiei.

În același timp, conducerea OMV Petrom a reclamat că introducerea “taxei de solidaritate”, cât și ”conformarea voluntară” la reducerea cu 50 de bani a prețului carburanților au avut un impact negativ asupra rezultatelor companiei. Deși este de așteptat ca o astfel de întrevedere să fi fost programată cu mult timp înainte, aceasta are loc și după ce Austria s-a alăturat Olandei și a anunțat că nu va fi de acord cu extinderea Spațiului Schengen, iar parlamentari români din coaliția de guvernământ amenință cu legi împotriva companiilor olandeze și austriece.

Introducerea de la 1 septembrie a “taxei de solidaritate” a avut, într-o singură lună, un impact negativ asupra rezultatelor OMV Petrom de 120 de milioane de euro pe segmentul rafinare și marketing și de 110 milioane de euro pe cel de explorare și producție, anunța luna trecută Alfred Stern, șeful principalului acționar al companiei, grupul austriac OMV. Totodată, conformarea voluntară a OMV Petrom în ceea ce privește reducerea cu 50 de bani a prețului carburanților, prelungită până la finalul anului, a afectat negativ rezultatele companiei românești, potrivit CEO-ului Christina Verchere, cu 50 de milioane de euro în trimestrul al treilea.

Interdicția pentru administrație de a cumpăra software de la ruși - extinsă pentru a proteja secrete industriale CITEȘTE ȘI Interdicția pentru administrație de a cumpăra software de la ruși - extinsă pentru a proteja secrete industriale

OMV Petrom, care a raportat un profit net pe primele 9 luni de 9,1 miliarde lei, a anunțat că a plătit în aceeași perioade taxe și impozite către statul român de 15 miliarde de lei. Dintre acestea, impozitele directe achitate au fost de 7,1 miliarde lei, de peste 5,5 ori mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut, creștere determinată în principal “de nivelul mai ridicat de taxare pentru gazele naturale și taxa recent introdusă pe electricitate”.

“Rezultatul excelent al diviziei de gaze (a grupului austriac - n.r.) a fost generat în principal de tranzacții în afara României. În plus, pe parcursul celui de-al treilea trimestru am beneficiat de volume de gaze achiziționate în perioada anterioară la prețuri mai mici. În domeniul energiei electrice, rezultatul foarte bun a fost susținut de producția mai mare și de condițiile favorabile de piață, parțial compensate de supraimpozitarea din România, care a avut un impact de 120 de milioane de euro”, a declarat Alfred Stern.

O afirmație similară a făcut și conducerea OMV Petrom: “În activitatea de energie electrică, rezultatul foarte bun a fost susținut de producția mai mare a centralei electrice Brazi și de contextul de piață favorabil, efecte contrabalansate parțial de impactul OUG 27 și OUG 119, ambele emise în 2022, ce au dus la suprataxare pentru energia electrică cu o sumă în jur de 600 milioane lei”.

PSD vrea ca statul să plătească penalități pentru sumele nerambursate la timp contribuabililor, iar popririle bancare să fie ridicate mai rapid CITEȘTE ȘI PSD vrea ca statul să plătească penalități pentru sumele nerambursate la timp contribuabililor, iar popririle bancare să fie ridicate mai rapid

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, citat de publicațiile Kurier și Der Standard, a anunțat săptămâna trecută că Austria nu va fi de acord cu o extindere a Spațiului Schengen. 

”Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat. Nu este timpul să votăm acum o prelungire dacă sistemul de frontieră externă nu funcționează”, a spus acesta.

Factorul declanșator al rezistenței este fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani, iar Austria și Ungaria au semnat cu Serbia tot săptămâna trecută un acord pentru limitarea acestui flux. 

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, îi mulțumea, în luna ianuarie, ministrului austriac Gerhard Karner pentru susținerea în procesul de aderare la Schengen.

DECIZIE Modificări la obligația de a accepta plăți cu cardul de către comercianți: Prag de încasări în ”numerar”, în loc de cifră de afaceri CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări la obligația de a accepta plăți cu cardul de către comercianți: Prag de încasări în ”numerar”, în loc de cifră de afaceri

Între timp, deputatul PNL Pavel Popescu amenință cu legi destinate firmelor austriece și olandeze dacă România nu este acceptată în Schengen. 

„Dacă (Doamne ferește) România nu intră în Schengen până la sfărșitul anului, vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislație și activitate politică ce vor viza în mod direct firmele și interesele austriece (rusești la bază) și olandeze prezente în România”, a transmis parlamentarul.

Liberalul susține că „o bună parte din colegii de generația mea din Parlament sunt gata să mi se alăture”.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
stern
schengen
supraimpozitare
taxa solidaritate
omv
petrom
stern
verchere