Irlanda ar putea deveni primul stat din lume care renunță complet la investițiile în combustibili fosili

Irlanda ar putea deveni primul stat din lume care renunță complet la investițiile în combustibili fosili
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 ian 2017

Irlanda va renunța în totalitate la investițiile publice în combustibili fosili, potrivit unui proiect de lege aprobat joi în Parlament. Inițiativa, prima de acest fel din lume care beneficiază de sprijinul parlamentarilor, trebuie să treacă și de analiza Comitetului de Finanțe pentru a putea deveni lege.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Odată intrată în vigoare, Legea va forța Fondul Strategic de Investiții al Irlandei să își vândă, într-un interval de cinci ani, toate participațiile la companiile din minerit, petrol și gaze naturale. Fondul administrează active în valoare totală de 8 miliarde de euro, scrie The Independent.

Potrivit deputatului Thomas Pringle, inițiatorul proiectului, votul de joi este un mesaj pentru marile companii, ale căror “manipulări continue” privind impactul omului asupra mediul înconjurător, precum și “practicile de lobby controversate“ pe lângă politicieni din întreaga lume “nu vor mai fi tolerate“.

RECORD Prețul energiei electrice s-a dublat de la începutul anului, ajungând la 600 lei/MWh. Ministru: Va fi în factura consumatorilor! CITEȘTE ȘI RECORD Prețul energiei electrice s-a dublat de la începutul anului, ajungând la 600 lei/MWh. Ministru: Va fi în factura consumatorilor!

“Nu putem să le acceptăm acțiunile, în condițiile în care milioane de oameni săraci din națiuni subdezvoltate duc greul schimbărilor climatice, fiind supuși foametei, migrației masive și revoltelor civile cauzate de aceste schimbări“, a declarat Pringle.   

Votul parlamentarilor irlandezi contrastează puternic cu politicile promovate de noul președinte american. La doar câteva ore după ce a fost învestit în funcție, Donald Trump a ordonat ștergerea paginii dedicate schimbărilor climatice de pe site-ul președinției și înlocuirea programului lansat de administrația Obama pentru reducerea poluării și a subvențiilor pentru producătorii de combustibili fosili cu un plan în domeniul energetic, prin care s-a angajat să “îmbrățișeze revoluția petrolului și gazelor de șist” și să revitalizeze industria mineritului.

viewscnt
Afla mai multe despre
irlanda
combustibili fosili
investitii
renuntare
schimbari climatice