Italia discută exportul de gaze și hidrogen în Bavaria dar vizează și Europa de Est

Italia discută exportul de gaze și hidrogen în Bavaria dar vizează și Europa de Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 sep 2023

Italia a demarat discuțiile preliminare cu autoritățile din Bavaria pentru a furniza gaze naturale și hidrogen acestui land din sudul Germaniei dar intenționează de asemenea să vândă energie și Austriei și Ungariei, au declarat pentru Reuters mai multe surse din mediul politic și industrial din Italia și Germania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni vrea să facă din Italia o poartă energetică între Europa și Africa, profitând de cererea venită din țările vecine pentru a-și reduce dependența de gazele rusești, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat

Eni, cel mai mare importator de gaze naturale din Italia, a contracarat diminuarea livrărilor din Rusia prin creșterea volumelor din Africa, unde este prezentă de mai multe decenii. Acum, Eni dar și alți furnizori italieni au de gând să își crească vânzările de gaze în exces.

"Austria, Bavaria și Ungaria", a răspuns ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, atunci când a fost întrebat care ar putea fi clienții deserviți de Italia prin Adriatic Line, un gazoduct pe care operatorul de rețea Snam intenționează să îl finalizeze până în 2027.

Adriatic Line va permite majorarea capacității de transport de gaze din sudul Italiei până la 10 miliarde metri cubi pe an. În paralel, acest gazoduct va permite Eni și altor furnizori să transporte, dincolo de Alpi, mai multe gaze extrase în Africa, ceea ce va extinde piețele pentru acest combustibil.

Snam, o firmă controlată de statul italian, va investi 2,5 miliarde de euro în Adriatic Line, care ar urma să ajute și la punerea la punct a rețelei SoutH2, care ar urma să aducă hidrogen din Africa în nordul Europei, începând din 2030.

Întrebat de Reuters despre posibilitatea de a primi gaze din sudul Europei, inclusiv din Italia și Croația, un purtător de cuvânt al Guvernului regional din Bavaria a răspuns: "Urmărim orice oportunitate de a aduce suficiente gaze și hidrogen în Bavaria din toate direcțiile, inclusiv din sud". Potrivit acestuia, regiunea este conștientă de planurile operatorilor de rețea, inclusiv ale Snam, de a converti actualele conducte astfel încât să poată fi transportat și hidrogen din Africa de Nord via Italia și Austria până în Bavaria.

Creșterea numărului de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuție, spune vicepreședintele ANRE CITEȘTE ȘI Creșterea numărului de prosumatori pune presiune pe sistemul de distribuție, spune vicepreședintele ANRE

Odată puternic dependentă de gazele rusești, Italia importă în prezent gaze naturale în principal din Africa de Nord, grație mai multor furnizori, inclusiv Eni, și vinde cantitățile în exces. Anul trecut, Italia a consumat 67 de miliarde de metri cubi de gaze naturale și a exportat 4,2 miliarde metri cubi în nordul Europei, în principal în Austria.

Relațiile îndelungate pe care le are cu țările din nordul Africii și zona sub-sahariană, unde Eni este cel mai mare producător internațional de gaze, permit Italiei să fie încrezătoare că poate să crească și mai mult livrările de gaze și de asemenea să exporte cantități mai mari.

O sursă din industria de gaze a dezvăluit că potențialul pentru a aduce gaze din Africa de Nord este unul semnificativ dar Italia trebuie să elimine blocajele din rețea pentru a-și crește exporturile.

În cursul acestui an, Austria a primit deja gaze naturale din bazinul Mediteranei via Italia, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar. Grupul petrolier austriac OMV a anunțat că și-a asigurat capacități suplimentare de transport de gaze pentru următorii ani, dar a adăugat că nu poartă discuții pentru a obține gaze din Africa.

Guvernul ungar, care se bazează în continuare pe Moscova pentru aprovizionarea cu energie, nu a dorit să răspundă la întrebările referitoare la existența unor discuții cu Italia privind furnizarea de gaze. 

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
gaze
hidrogen