Libia și Nigeria și-au majorat considerabil producția de petrol, în pofida declarațiilor OPEC

Libia și Nigeria și-au majorat considerabil producția de petrol, în pofida declarațiilor OPEC
scris 2 nov 2016

Cartelul statelor exportatoare de petrol (OPEC) întâmpină probleme serioase în tentativa sa de a convinge piețele că va putea implementa acordul de reducere a producției, convenit de statele membre recent la Algier. Sarcina cartelului este cu atât mai dificilă cu cât doi membri ai cartelului, Nigeria și Libia, par deciși să-și majoreze rapid producția, pentru a recupera timpul și banii pierduți în timpul războaielor civile interne din ultimul an.

În octombrie, Libia a exportat, prin intermediul cargo-urilor, cea mai mare cantitate de petrol din ultimii doi ani, în timp ce Nigeria produce pentru prima dată de la începutul anului peste 2 milioane de barili pe zi.

Comparativ cu luna septembrie, cei doi producători OPEC au reușit ca împreună să livreze pe piață 800.000 de barili suplimentari de petrol pe zi.

“OPEC va întâmpina probleme din ce în ce mai mari în atingerea obiectivelor sale atât timp Nigeria și Libia continuă să-și majoreze producția. cartelul vorbește de reduceri ale producției, însă până acum asistăm doar ma majorări”, susține Giovanni Staunovo, analist al burselor de mărfuri la UBS Group AG din Zurich, citat de Bloomberg.

Exploatarea de petrol Kașagan din Kazahstan a început exporturile, după investiții de 50 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Exploatarea de petrol Kașagan din Kazahstan a început exporturile, după investiții de 50 miliarde de dolari

OPEC urmează să se întâlnească pe 30 noiembrie la Viena pentru a discuta acordul preliminar de reducere a producției semnat în Algeria.

Majorarea producției nigeriene la 2,1 milioane de barili pe zi în noiembrie a fost una extrem de rapidă, în urmă cu o săptămână statul african extrăgând doar 1,8 milioane de barili pe zi. În septembrie, Nigeria producea 1,5 milioane de barili pe zi, iar în august 1,39 milioane de barili pe zi.

Livrările libiene s-au majorat în octombrie la 466.00 de barili pe zi, după ce în septembrie acestea au fost de 233.000 barili pe zi, iar în mai de 185.000 de barili pe zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
petrol
opec
libia
nigeria
acord