Lider de sindicat Alro: Ministrul Energiei ne-a spus că a vorbit să cumpărăm energie de la producători din Bulgaria și Serbia

Lider de sindicat Alro: Ministrul Energiei ne-a spus că a vorbit să cumpărăm energie de la producători din Bulgaria și Serbia
scris 7 ian 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, le-a transmis sindicaliștilor de la Alro Slatina că a purtat discuții pentru ca societatea, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din România, să cumpere curent de la producători din Bulgaria și Serbia, a declarat liderul Sindicatului Liber Alro, Ioan Popa.

"Pentru situația actuală, (ministrul – n.r.) a purtat discuții de achiziționare energie electrică cu producătorii din Bulgaria și Serbia, facilitând astfel încheierea de contracte cu aceștia", a spus Popa, citat într-un comunicat al Sindicatului. Acolo se precizează că tema discuției a fost "achiziționarea energiei electrice de către Alro la prețuri competitive și nu speculative, așa cum beneficiază și marii consumatori de energie electrică din Europa, și încheierea de contracte pe termen lung direct cu producătorul de energie".

VIDEO Noi reguli privind carantina în România. Persoanele vaccinate intră și ele în carantină CITEȘTE ȘI VIDEO Noi reguli privind carantina în România. Persoanele vaccinate intră și ele în carantină

Potrivit sursei menționate, ministrul Popescu i-a informat pe sindicaliști despre modificarea Legii energiei prin OUG la finalul anului trecut, prin care a fost facilitată tranzacționarea bilaterală a energiei pe termen lung și au fost obligați producătorii de stat să-și vândă cel puțin 40% din producție în afara pieței spot, prin contracte încheiate direct cu marii consumatori precum Alro.

OUG nr. 143/2021 prevede că, "În vederea menținerii unei lichidități adecvate a pieței de electricitate, producătorii aflați în portofoliul statului român, care se supun prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, au obligația să tranzacționeze cel puțin 40% din producția anuală de energie electrică prin contracte pe bursele de energie electrică, pe alte piețe decât PZU, PI și PE", fiind exceptate de la această prevedere capacitățile de producere puse în funcțiune după data de 1 iunie 2020.

VIDEO Revolta din Kazahstan: Forțele rusești au intrat în țară CITEȘTE ȘI VIDEO Revolta din Kazahstan: Forțele rusești au intrat în țară

Ioan Popa a mai menționat că, potrivit lui Virgil Popescu, "în momentul actual, Nuclearelectrica are plus de energie din luna martie 2022 și se pot încheia contracte și pentru 2023".

"Referindu-se la eventualele disponibilizări, ne-a explicat că, prin acordarea de sprijin de stat pentru Alro în două tranșe a milioane de euro, nu se pot da oameni afară din societatea, repercusiunea fiind returnarea din sprijinul acordat", a adăugat liderul sindical.

New York Times a cumpărat site-ul de informații sportive The Athletic pentru 550 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI New York Times a cumpărat site-ul de informații sportive The Athletic pentru 550 de milioane de dolari

Pe 27 decembrie 2021, producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, parte a grupului Vimetco controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski, a anunțat oficial că își reduce producția cu 60% din cauza scumpirilor și penuriei de pe piețele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5.

"Nu este energie în piață. Cei care au avut informații, traderii, au cumpărat din timp în avans, pe 2-3 ani de zile. Alro are contracte de aprovizionare cu energie doar până în ianuarie. Traderii nu acceptă să vândă decât pe PZU, de pe o zi pe alta, și doar cu banii înainte, trebuie să le bagi în cont 7 milioane în avans. Iar cantitățile sunt absolut insuficiente pentru un consumator precum Alro. Patronul a făcut eforturi mari, s-a discutat chiar să aducem energie din Rusia, însă transportul ar fi prea scump", spunea pe 21 decembrie, pentru Profit.ro, liderul Sindicatului Liber Aluministul din cadrul Alro, Constantin Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro reducere productie
alro scumpire energie
alro criza energetica