Linia electrică Reșița-Pancevo a trecut granița, proiectul de interconectare România-Serbia aflându-se în fază sa finală

Linia electrică Reșița-Pancevo a trecut granița, proiectul de interconectare România-Serbia aflându-se în fază sa finală
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 oct 2017

Proiectul de interconexiune a rețelelor de electricitate pe relația România-Serbia se apropie de final, miercuri fiind realizată trecerea peste graniță a liniei electrice aeriene de 400 Kv a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Reșița (România)-Pancevo (Serbia).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Până sâmbătă ar trebui, potrivit Transelectrica, ca cele două linii electrice, cea din România (Reșița – granița RO-SE) și cea  din Serbia (Pancevo – granița RO-SE) să fie conectate.

Linia Electrică Aeriană de 400 kV Reșița-Pancevo este un proiect de interes comun, care face parte din „Mid Continental East Corridor”. Unul dintre rolurile sale principale este acela de a întări sistemul electroenergetic național și pe cel sud-est european. Realizarea LEA 400 kV Reșița-Pancevo va permite eliminarea congestiilor majore în zona celor două sisteme electroenergetice, românesc și sârbesc, precum și creșterea capacității de transfer între România și Serbia și în toată zona de sud – est a Europei.

Topul facturilor la curent din capitalele europene. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț la energia electrică, după locuitorii Sofiei CITEȘTE ȘI Topul facturilor la curent din capitalele europene. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț la energia electrică, după locuitorii Sofiei

„Mă bucur că am reușit să deblocăm în ultimele luni acest proiect important pentru Transelectrica. Lucrările la linia Reșița-Pancevo au un nivel ridicat de complexitate și angrenează specialiști din foarte multe domenii. În zona de Vest, există un proiect major - Mid Continental East Corridor - care contribuie esențial la prioritățile strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană. Linia Reșița - Pancevo face parte din acest proiect, dar și din strategia noastră și a Guvernului de închidere a inelului de 400 kV. De asemenea, prin acest tip de investiție urmărim să creștem gradul de interconectivitate al României. Acum suntem undeva la 7,4%, iar ținta obligatorie la nivel european este de 10%. Cu această linie, practic, ne-am atinge și ținta pentru 2020”, a declarat Corina Popescu, Director General Executiv al Transelectrica.

Porțiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reșița – Pancevo este realizată în varianta dublu circuit și traversează 11 localități din județul Caraș-Severin: municipiul Reșița, comunele Ezeriș, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berliște, Ciudanovița, Grădinari, Vărădia și Vrani.

LEA 400 kV Reșița – Pancevo are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri și un număr de 206 stâlpi. Lungime liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri.

Contractul privind construirea LEA 400 kV Reșița – Pancevo a fost semnat în iunie 2014, iar valoarea totală a acestuia, la data semnării, este de 81.389.615,00 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
interconectare
electricitate
romania
serbia
transelectrica